Main menu

header

640 29 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Orice grădină trebuie să arate, în final, ca un tablou. Toată munca de amenajare şi de plantare este depusă pentru a realiza această idee. Peluza poate fi considerată pânza tabloului, casa sau orice alt punct proeminent este figura centrală, iar plantarea florilor completează compoziţia şi adaugă culoare. Aici pot interveni proiectele legate de refolosirea buștenilor.

„Bărcuța” înflorată

În numele principiului că grădina este un spațiu al imaginației și al relaxării în cel mai plăcut mod, aceasta ar trebui să aibă aspectul unui peisaj natural, care să nu pară forţat ori, mai rău, fals. Și ce poate fi mai natural decât o „bărcuță” dintr-un buștean în care să puneți flori de toate culorile, ca și când ar fi acolo de când lumea? Realizarea unei asemenea piese constă în scobirea bușteanului, umplerea spațiului cu pământ și amplasarea decorului din flori. La final, puneți „corabia” înflorată unde vi se pare mai potrivit pentru ideea de ansamblu.

Peisaj în cascadă

640 29 2De fiecare dată când începeți să vă amenajați grădina, încercați să concepeți spațiul respectiv în mod unitar. Totul trebuie să se potrivească, de la exteriorul casei, care face parte, optic, din ansamblu, până la sensul alinierii plantelor și arborilor care vor compune acest tot. Așadar, nu renunțați la bușteanul care vi se pare că încurcă optic într-un colț mai ferit, ci folosiți-l pentru a crea un peisaj în sine, plantându-i în vârf o mare de flori, eventual curgătoare. Cascada naturală în culori vii se va transforma într-una dintre imaginile cel mai originale ale grădinii.

Decorațiuni spectaculoase

640 29 3Orice grădină necesită un punct central. Dacă doriți, poate fi grătarul sau o cișmea din piatră, dar, dacă opțiunea este pentru natural integral, folosiți un buștean pentru a crea decorațiuni naturale spectaculoase, care vor capta imediat ochiul privitorului. Nu este nevoie decât să faceți o gaură în interiorul bușteanului care stă central în grădină și să plantați acolo o mare de roșu sau de galben, în funcție de preferințe și de ce se potrivește cu restul ansamblului. Veți realiza astfel, optic, două dintre regulile designului de grădină: centrul deschis și marginile mai puțin evidențiate.

Accente suculente

640 29 4Florile subliniază, adaugă culoare, dau varietate şi finisaj; ele sunt ornamentele, iar peluza şi celelalte plante sunt cadrul. O floare la marginea grădinii poate fi mai de efect decât multe alte flori plasate în centrul peluzei. Pornind de la acest concept, puteți crea din bușteni tăiați mici ansambluri în care să răsădiți plante cu frunze suculente, bogate, special pentru ampla- sarea în colțuri în care vor „fura” discret privirea, ademenind spre interiorul grădinii. Vă puteți alege dimensiunea după cea a grădinii sau a bușteanului, puteți pune micile creații în locuri în care să surprindă și să întregească fericit tabloul general.

Colțul zânelor

Dacă sunteți adeptul grădinilor de tip american, care au flori pe margine, iar pe centru peluza, ca loc de joacă pentru copii, și deja ați amplasat un leagăn și o cutie cu nisip, dar aveți „în drum” un buștean, nu renunțați la el, întrucât poate fi foarte ușor piesa de rezistență pentru un colț al zânelor care vă va încânta copilul. În plus, va face corp comun cu restul imaginii grădinii și va fi ceva foarte original. În fond, designul unei grădini depinde mai mult de poziţia fiecărei plante, raportată una la alta şi la structura locului, decât de caracteristicile plantei. Prin urmare, mergeți pe ideea de înfrumuseţare a unei bucăţi de pământ astfel încât să aibă un aspect natural încadrând un buștean „magic”, cu dedicație pentru cel mic.

Mobilier pentru relaxare

Cum veţi amenaja curtea şi grădina, cum poziţionaţi spaţiile verzi, aleile, amenajările exterioare? Iată întrebări care par grele doar la început. Pas cu pas, ați aranjat florile și ați creat tabloul visat. Vă doriți și un mobilier unicat? Dacă aveți în grădină un buștean - sau mai mulți - și dacă aveți în minte o idee despre cum ar trebui să arate piesele care să vă relaxeze perfect, nu este nevoie de specialiști în peisagistică sau în mobilă. Aveți nevoie doar de câteva unelte (nu dintre cele complicate) și să știți exact cum doriți să arate la final. Nu mai rămâne decât să exprimentați și să creați.

Ghivece cu miros de lemn

640 29 5În cazul în care buștenii v-au cucerit până într-acolo încât vi-i doriți și ca decorațiuni pentru un interior rustic în care s-ar potrivi perfect, nimic mai simplu decât să-i transformați în cele mai bune ghivece posibile pentru flori, inegalabile pentru că sunt naturale și, mai mult, pentru că vă vor umple casa cu un miros discret de lemn pe care nu vi-l poate da un astfel de vas realizat din plastic. Puteți crește în ele plantele pe care vi le doriți aproape pentru un somn odihnitor sau pentru reîmprospătarea aerului din încăperi. În rest, este doar o chestiune de imaginație.

„În căutarea grădinii mamei, am descoperit-o pe a mea“ (Alice Walker, scriitoare)

Căsuţa din copac

640 29 6Nu doar adulții au nevoie de universul unei grădini ca de un spațiu magic în care își reîncarcă bateriile repede și deplin, ci și copiii. Ei sunt specializați în a genera lumi imaginare din cele mai simple obiecte, astfel încât a le face o căsuță din copac, literalmente - adică să le realizați un proiect din care să reiasă un astfel de loc minunat folosind un buștean care până mai ieri părea de nicăieri în grădină - este o plăcută provocare. Nu sunt decât foarte puține operațiuni de executat, și ele țin mai mult de felul în care veți decora ansamblul decât de dificultatea manoperei. Până la urmă, bușteanul are și „temelia”, și „pereții”. Nu-i lipsește decât un acoperiș și să vă asigurați că puneți și câteva personaje care să anime acest colț de vis.