de Camelia Onciu
Aveți câteva plante aromatice preferate? De ce să nu le creșteți în apă și să le țineți la îndemână pe pervazul geamului de la bucătărie sau chiar pe blat? Dincolo de faptul că menta, rozmarinul, cimbrul înveselesc bucătăria și devin ingrediente la îndemână atunci când gătiți, aceste vegetale vă scapă de multe griji: nu trebuie să le schimbați solul, nu trebuie să le udați cu regularitate și nu trebuie nici măcar să faceți aranjamente speciale atunci când plecați pentru câteva zile.
Apa de izvor e cea mai bună
Aveți nevoie de apă plată îmbuteliată în sticlă de sticlă. Evitați utilizarea apei clorurate, deoarece substanța chimică de albire nu este tocmai prietenoasă cu țesuturile plantelor. Apa de la robinet care a fost lăsată să se odihnească peste noapte este bună, la fel și apa de ploaie decantată. Apa de izvor și apa de fântână sunt cele mai potrivite, deoarece conțin minerale dizolvate care pot fi utile plantelor.
Sticlă închisă la culoare
În ceea ce privește recipientul, borcanele sau orice alte recipiente de sticlă sunt excelente. În general, rădăcinilor le place să crească departe de lumină, așa că sticlele colorate, în special cele de culoare maro sunt cele mai bune. Puteți să înfășurați o bucată de hârtie în jurul sticlei pentru a menține zona rădăcinii la întuneric. Recipientele cu gură îngustă au un avantaj: pot susține tulpinile în poziție verticală. Dar dacă sunt prea înguste, aerul nu va circula până la rădăcini. Dacă utilizați un recipient cu gură largă, puteți acoperi partea superioară cu tifon sau plasă pentru a împiedica țânțarii să depună ouă în apă și să se înmulțească. Puteți așeza pe fundul borcanului o piatră pentru a preveni răsturnarea accidentală.
Pregătirea tulpinilor
Majoritatea ierburilor cresc cu ușurință într-un pahar cu apă. Tranziția de la sol la apă nu este imposibilă, dar s-ar putea să nu funcționeze întotdeauna, deoarece rădăcinile crescute în sol sunt puțin diferite de rădăcinile de apă. Dacă urmați procedura corectă aveți toate șansele să vedeți că plantele s-au prins. Tăiați secțiuni de 15 cm din vârfurile de creștere ale plantelor din grădină sau de la supermarket. Spălați-le în apă plată și tăiați partea de jos aproape de noduri. Îndepărtați frunzele inferioare. Nu trebuie să existe frunze care să atingă apa din recipient. Introduceți plăntuța în borcan. Firișoarele rădăcinilor apar în câteva zile. Nu este nevoie de acceleratori de creștere. Dar puteți înmuia ramuri de salcie în apă caldă, peste noapte. Această soluție este un amestec natural de hormoni de creștere.
Folosiți formulele de nutrienți special concepute pentru mediul hidroponic
Solul acționează ca un rezervor de apă și îngrășăminte pe care le eliberează controlat. Plantele care cresc în apă vor epuiza în curând puținele substanțe nutritive minerale pe care le poate conține apa. De aceea au nevoie de nutriție suplimentară. Când folosiți îngrășăminte, acestea lasă niște reziduuri care se pot acumula pe rădăcini, provocându-le arsuri. Schimbați apa la intervale regulate și spălați din când în când plantele și recipientele. Ca îngrășământ, puteți folosi formulele de nutrienți special concepute pentru mediul hidroponic. Plantele crescute astfel vor aprecia sprijinul pe care îl primesc. De aceea, sistemele hidroponice oferă de obicei un randament foarte mare.
Simfonie de arome fresh: mentă, oregano, busuioc
Dintre plantele aromatice cele mai populare, menta crescută la pahar este ideală atât în preparate culinare, cât și pentru uz medicinal, deoarece conține cantități mari de mentol. Oferă o senzație unică de răcoare pe piele sau pe limbă. Se cultivă simplu: puneți plante proaspete în apă pentru a crește plante noi. Oregano este o plantă care merită cultivată în interior, deoarece frunzele pot aroma aproape orice mâncare de legume. Puneți în apă tulpini tinere, proaspăt crescute. Busuiocului îi place căldura bucătăriei și ar crește fericit într-un recipient cu apă, atâta timp cât are lumină bună. Pentru a-l cultiva, folosiți plante cu rădăcină înainte de a începe să înflorească.
Salvie și ștevie dulce
Mlădițele de salvie trebuie culese primăvara. Păstrați plantele în lumină puternică și într-un loc bine aerisit, deoarece salvia e predispusă la mucegai. Ștevia dulce este bine să o aveți în casă pentru a o adăuga la ceaiuri și băuturi proaspăt preparate. Luați mlădițe din ramuri moi și puneți-le în apă. Oferiți-le un loc cald și cât mai multă lumină pentru a menține această plantă tropicală fericită și plină de dulceață.
Tarhon, cimbru și rozmarin
Pentru a cultiva tarhon în pahar, luați butași de primăvară. La cei de toamnă rădăcinile apar mai greu. Păstrați planta într-un loc cald, care primește lumină puternică. Tulpinile tinere de cimbru, de culoare verde, se culeg la mijlocul primăverii până la începutul verii, înainte ca planta să înceapă înflorirea. Se pot usca foarte repede, așa că puneți-le în apă imediat ce le tăiați. Butașii semilemnoși de rozmarin durează mai mult până fac rădăcini, așa că aveți răbdare! Schimbați apa o dată pe săptămână. Rădăcinile apar, de obicei în două-șase săptămâni.
Şi legumele pot primi acelaşi tratament
Multe legume terestre se pot adapta la creșterea în apă. Salata verde și spanacul par să fie mai fericite decât surorile lor care cresc în pământ, deoarece primesc o aprovizionare continuă cu apă și nu sunt deranjate de agenții patogeni ai solului. Sunt preferatele fermierilor hidroponici. Cel mai simplu mod de a le crește în apă este să puneți semințele în ghivece hidroponice, adică cu lateralele găurite. Semințele de roșii și ardei se pun în ghivece individuale. Recoltele mari sunt tipice tomatelor cultivate hidroponic.