de Roxana Istudor şi Flori Pintea
După ce pe tot parcursul sezonului cald iubitorii de plante au tot achiziționat minunății verzi care le-au încântat ochii și sufletul, iarna i-a obligat să bage la adăpost prețioasele ghivece, iar grădina… din casă primește mult mai puțină lumină. Aici intervin lămpile speciale pentru creșterea plantelor, care compensează această lipsă.
„Aproape se pot întreține singure”
Zilele scurte și mohorâte nu au efect doar asupra oamenilor, ci și a plantelor, care pot deveni „melancolice” și suferă din pricina lipsei de lumină. După ce au fost atât de fericite și au făcut atâtea flori pe pervazul de afară sau în curte cât a fost vara de lungă, intrarea în casă, chiar în dreptul ferestrei și într-o cameră luminoasă, le „întristează” vizibil. Pe lângă toate celelalte reguli de „iernat” care trebuie respectate - modificări la capitolul îngrășăminte, amplasament, temperatură, distanță față de sursele de căldură etc. - luminile artificiale pentru creștere ajută cu siguranță pentru ca trecerea spre primăvara viitoare să fie făcută mai ușor și în mult mai bune condiții de plantele care înveselesc viața atâtor oameni. „Lumina este o mare piatră de poticnire a plantelor spre primăvara viitoare. Dar dacă sunt setate memento-uri pentru udare și se achiziționează lămpi cu lumină de creștere, plantele aproape se pot întreține singure peste iarnă”, spune specialistul în botanică Shane Taylor, de la compania Moss&Timber, din St. George, Utah.
Intensitate, expunere, spectru
Unele dintre cele mai populare și mai confortabil de întreținut sunt suculentele, foarte iubite ca plante de apartament, dar puțini știu că, alături de multe alte soiuri (hibiscuși, cactuși, begonii etc.) suferă mult de diminuarea luminii din zilele de iarnă. Simpla amplasare a unor lămpi cu lumini LED în apropiere poate schimba semnificativ situația. „Noi am început să experimentăm cu becuri LED de bază, am avut destul de mult succes doar cu cele de pe raftul din magazin, apoi am evoluat spre alte sisteme, iar rezultatele sunt foarte bune”, explică Taylor. Potrivit specialiștilor, există câteva aspecte tehnice, nu foarte complicate, de care trebuie să țină cont o persoană care dorește să-și ajute plantele să treacă mai bine iarna cu ajutorul luminii artificiale: direcția, intensitatea, culoarea, lărgimea spectrului și durata expunerii.
Variantele fluorescente favorizează germinarea
Orice începător trebuie să știe care anume tip de lumină artificială este potrivită pentru plantele sale. Astfel, variantele fluorescente de creștere sunt mai puțin populare, dar sunt o opțiune eficientă. Dacă numărul plantelor este mic și camera este luminoasă, nefiind nevoie de prea multă lumină în plus, aceste lămpi sunt o alegere potrivită. Tubul cu lumină fluorescentă poate fi ales în funcție de spațiul pe care îl ocupă plantele și dacă sunt așezate în linie sau grupat. Aceste lumini sunt considerate foarte bune pentru germinare și pentru cultivarea ierburilor aromatice. Intensitatea luminii nu este foarte puternică, deci probabil plantele expuse nu vor înflori sub aceste lămpi, dar în rest pot compensa foarte bine lipsa luminii naturale.
LED-urile roșii stimulează înflorirea
Luminile LED sunt foarte apreciate pentru că nu ard plantele și astfel pot fi amplasate foarte aproape de frunzele verzi. Lămpile cu acest tip de lumini sunt opțiunea cea mai populară și pentru că produc foarte puțină căldură, durează mult timp și consumă foarte puțină energie. Toate acestea înseamnă că lumina suplimentară pentru plante poate fi din belșug fără ca amplasarea acestor sisteme să afecteze restul spațiului de locuit. De asemenea, unele lămpi cu LED-uri se pot regla în funcție de lumină, albastră sau roșie, după nevoile plantei: lumina albastră favorizează creșterea frunzișului, în timp ce lumina roșie promovează înflorirea. Totodată, există și variante de lămpi cu LED-uri combinate în cele două culori, gândite astfel încât plantele să beneficieze de un adevărat „boom” benefic de lumină.
Fasciculul luminos, poziționat deasupra frunzișului
Odată ce ați decis achiziționarea lămpilor potrivite în funcție de tipul de plantă (cu sau fără înflorire, tropicală sau asiatică etc.), precum și de așteptările pe care le aveți (înflorire inclusiv iarna sau creștere rapidă), este indicat, potrivit experților, să amplasați ghivecele cât mai aproape de lumina naturală, întrucât lămpile nu sunt menite să compenseze decât în parte absența acesteia. Apoi se plasează lămpile în așa fel încât fasciculul luminos să bată de deasupra, „cuprinzând” frunzele, și nu de dedesubt. „Direcția face o mare diferență. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat ca reflectorul să arunce lumina spre plantă, așa că alegeți spoturi sau lămpi cu lumini LED în loc de becuri omnidirecționale”, detaliază Taylor.
Distanță mai mică pentru nevoi mai mari și... invers!
Există o modalitate ușoară de a regla intensitatea luminii, potrivit regulii că indiferent cât de puternică este lampa, dacă se află la distanță de plantă, nu va avea efectul scontat. „Cu cât depărtați lumina de plantă, intensitatea va slăbi exponențial. Este posibil să aveți un bec cu un număr mare de lumeni - ceea ce înseamnă că emite lumină intensă - dar dacă este prea departe, nu contează cu adevărat, deoarece planta primește o cantitate mult mai mică de lumină”, adaugă Taylor. De asemenea, dacă aveți plante cu nevoi diferite de lumină, puteți folosi plasarea inteligentă pentru efect maxim: unele lămpi de mai de mare intensitate pot fi plasate deasupra „capului” mai multor plante care cer lumină mai puțină și iluminarea splimentară mai aproape se folosește pentru speciile cu nevoi mai mari. În acest fel, nu va fi nevoie de prea multe lămpi. De asemenea, este indicat să optați pentru becuri cu o culoare apropiată de spectrul solar. Pentru a le deosebi, căutați pe ambalajul lămpilor indicațiile „lumina zilei” sau „lumina soarelui”.
Sistemele de lumină artificială cu descărcare de mare intensitate nu sunt indicate pentru plantele de apartament
Lumina artificială nu trebuie să fie permanentă, specialiştii recomandă păstrarea celor 8 ore de întuneric care imită mediul natural
Respectarea regulilor mediului natural
În ceea ce privește durata expunerii plantelor la lumina lămpilor de creștere, și acest aspect depinde de nevoile „prietenilor verzi”. Pe de o parte, se poate compensa intensitatea mai scăzută a luminilor artificiale cu o durată mai mare a expunerii (un bec de putere mai redusă sau care este departe de plantă se poate menține 12 până la 16 ore), iar pe de altă parte, la fel de benefică pentru plantă este expunerea la o lumină mai puternică timp de opt ore. În același timp, oricât de mare ar fi tentația menținerii plantelor cât mai mult în această lumină ajutătoare, specialiștii recomandă cele opt ore de întuneric care imită mediul natural și în funcție de care au loc procesele biologice.