de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pasionații de grădinărit știu că toamna este cel mai bun moment pentru sădirea pomilor fructiferi. Iar bucuria este cu atât mai mare cu cât grădinăritul dă un rod bogat și gustos în sezoanele următoare.
Timp pentru fixarea rădăcinilor
Toamna este cel mai bun moment pentru a planta pomi fructiferi, deoarece aceștia au toată iarna la dispoziție pentru a se instala în noua lor „casă” înainte de venirea primăverii următoare. Copacii plantați toamna vor avea nevoie de mai puțină udare în vara următoare și vor stabili mai repede un sistem radicular sănătos. O plantare de toamnă oferă suficient timp pentru ca rădăcinile unui pom fructifer să se fixeze, iar această perioadă de aclimatizare este extrem de importantă. În timp ce pentru alte plante căldura și lumina puternică a soarelui sunt cruciale, temperaturile mai răcoroase ale toamnei, împreună cu ciclurile de lumină mai scurte, ajută copacii care dau rod să se adapteze cu mai puțin stres. De asemenea, nivelurile mai scăzute de căldură mențin umed sistemul de rădăcină al pomului fructifer.
Soiuri potrivite zonei, care se polenizează reciproc
În esență, o plantare de toamnă pregătește condițiile pentru ca un pom fructifer să fie gata pentru o creștere rapidă în primăvara următoare. Și, mai important, date fiind condițiile mai blânde de toamnă, acesta nu trebuie să-și cheltuiască toate resursele doar pentru a supraviețui. Potrivit specialiștilor, pentru început, se selectează soiuri care sunt rezistente și tolerante la zona în care se află grădina. De regulă, pepinierele sunt spații excelente pentru a cunoaște copacii care cresc cel mai bine în zona în care urmează să fie sădiți. Mai departe, la fel de importantă este selectarea soiurilor de pomi fructiferi care se pot poleniza între ei, întrucât mulți nu se autopolenizează. Asta înseamnă că au nevoie de un al doilea copac pentru a da roade. În multe cazuri, nu este suficient doar să existe un alt exemplar din același soi în proximitate - pomii fructiferi autosterili necesită o specie complet diferită pentru a poleniza și a produce fructe. Majoritatea pepinierelor au diagrame de pole- nizare, care ajută grădinarii să selecteze soiuri compatibile de pomi fructiferi.
Sădirea corectă
Pentru o plantare corectă, specialiștii recomandă curățarea temeinică a terenului și îndepărtarea resturilor vegetale, care ar putea fi purtătoare de boli. Mai departe, afânați solul cu cel puţin o săptămână înainte de plantare, pentru a-i lăsa timp să se aerisească. Scoateți copacul din containerul în care l-ați achiziționat și, cu o foarfecă de grădină bine ascuţită şi de bună calitate, inspectați vizual rădăcinile, identificați porţiunile vătămate ori uscate şi îndepărtați-le complet. Scurtați rădăcinile principale până la 30 de centimetri, iar pe cele secundare până la opt centimetri. Apoi începeți prin a crea o gaură de plantare de două până la trei ori mai mare decât diametrul globului de rădăcină al pomului fructifer. În plus, săpați gaura până la o adâncime de o dată și jumătate față de containerul în care se află copăcelul. Acest lucru permite mult spațiu pentru ca rădăcinile să se extindă și să se așeze. Înainte de plasarea pomului, amestecați în cantități egale compost și pământ, până la fundul găurii, apoi umpleți-o suficient pentru ca globul de rădăcină să se așeze la un centimetru deasupra liniei solului. Baza trunchiului ar trebui să fie chiar deasupra nivelului solului - acest lucru permite un bun drenaj și creșterea rădăcinilor.
Udare regulată până în prag de iarnă
Nimic nu este mai important pentru sistemul radicular al unui copac nou plantat decât apa. După ce ați așezat copacul, udați întreaga rădăcină cu generozitate, lăsați apa să înmoaie bine spațiul de plantare și apoi umpleți restul gropii cu cantități egale de compost și pământ. Un truc pe care îl folosesc grădinarii pricepuți este introducerea unui țăruș la câțiva metri de globul rădăcinii, având grijă să protejați trunchiul în timp ce legați copacul de țăruș cu o bucată mai moale de cauciuc. Operațiunea de plantare se finalizează cu aplicarea unui strat de mulci, care va ajuta copacul să rețină umiditatea și va proteja rădăcinile de înghețul și dezghețul puternic de pe tot parcursul iernii. Continuați să udați pomii fructiferi proaspăt plantați în mod regulat până la sfârșitul toamnei, la fiecare trei până la cinci zile, până când vine iarna.
Spațiere și portaltoi în funcție de dimensiuni
În ceea ce privește distanța la care trebuie plantați pomii fructiferi tineri, cei din soiurile foarte mici ar trebui să fie plantați la aproximativ trei metri unul de celălalt. Dacă sunt amplasați în rânduri, ar trebui să existe cel puțin 3,5 metri între acestea. Pentru copacii fructiferi semipitici, se lasă tot trei metri între exemplare și 4,5 metri între rânduri. Iar dacă sunt plantați pomi fructiferi din soiuri mari, distanța poate varia foarte mult în funcție de specie, astfel încât ghidul de la pepiniera de unde se achiziționează va fi de folos și în acest caz. Atunci când vă alegeți pomul fructifer, este important să știți că toți sunt altoiți pe portaltoi. Un portaltoi este un alt copac compatibil, care a fost crescut pentru a avea caracteristici speciale. Cel mai important, portaltoiul pe care este altoit pomul ales influențează dimensiunea pomului. Dacă doriți doar pomi fructiferi care să nu depășească doi sau trei metri, alegeți un portaltoi pitic. Pentru un arbore de tip livadă, mai tradițional, există portaltoi mai viguroși. În general, pomii fructiferi de pe portaltoi pitici vor produce recoltă la o vârstă mai fragedă, dar au o viață mai scurtă. Randamentul final pe un copac mai mare va fi mult crescut. Numele portaltoiului trebuie să fie clar indicat pe copac și variază în funcție de fruct.
Tundere şi protecţie
Merii și perii se tund în sezonul rece, pentru a crea structură pomilor. Copacii care fac fructe cu sâmburi mari, cum ar fi prunii sau cireșii, sunt tunși imediat după fructificare. Mai departe, se recomandă să se recolteze toate fructele în primul an, înainte de a se dezvolta pomul, întrucât acest lucru îi permite să-și canalizeze energia asupra creșterii. De asemenea, pe măsură ce se apropie iarna, este important să protejați pomii fructiferi de îngheţ. În acest scop se pot folosi paie, folii de protecţie sau alte materiale izolante, cu care se înfășoară tulpina şi rădăcinile. Această măsură simplă va proteja copacii proaspăt sădiți de temperaturile scăzute şi de îngheţul sever. În același timp, măsurile de protecţie a pomilor fructiferi se extind și asupra dăunătorilor - iepuri, capre, păsări, rozătoare - care pot încetini sau chiar opri creşterea pomilor fructiferi. Și pentru acest tip de apărare există formule potrivite, cum sunt plasele speciale sau gardurile din sârmă.