Main menu

header

957 24 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Mulți dintre grădinarii pasionați sunt, în același timp, și mândri proprietari de animale de companie. Pentru că unele dintre cele mai iubite plante, care fac flori spectaculoase, sunt periculoase pentru prietenii necuvântători, specialiștii au alcătuit o listă cu aceste exemplare a căror splendoare ascunde potențial de serioase efecte secundare asupra sănătății prietenilor blănoși.

Azaleea, toxică pentru câini, pisici, cai, capre și oi

957 24 2Există multe plante uimitoare și foarte apreciate, care, din păcate, sunt toxice pentru animalele de companie. Gradul de toxicitate variază în funcție de plantă, dar poate provoca adesea probleme grave. Amaryllis, de exemplu, este omniprezentă în magazine, ca o plantă de grădină foarte iubită, dar această frumusețe poate genera câinilor și pisicilor vărsături, diaree, dureri abdominale, hipersalivație, anorexie și tremor. Și iubita azaleea este o plantă cu potențial toxic pentru necuvântătoare. Ca una dintre cele mai căutate flori, aceasta este, de asemenea, și una dintre cele mai otrăvitoare, nu doar pentru câini și pisici, ci și pentru cai, capre și oi - consumul câtorva frunze poate provoca vărsături și diaree, iar efectele pe termen lung pot fi grave, până la insuficiență cardiacă.

Ricin, crizantemă, cyclamen - vărsături și anomalii cardiace

957 24 3Decorativul ricin, cu frunzișul colorat și păstăile impresionante, este o prezență obișnuită în grădini, dar este bine de știut că trebuie ocolit în parcuri de stăpânii de câini, întrucât întreaga plantă este toxică pentru aceștia, provocând iritație orală, arsuri la nivelul gurii și gâtului, vărsături, insuficiență renală și convulsii, putând duce chiar la moartea animalului de companie. De asemenea, splendida crizantemă este un inamic al câinilor și pisicilor de casă, întrucât poate provoca reacții adverse grave, care debutează cu vărsături puternice și dermatită. La rândul lor, popularele cyclamen, apreciate pentru frunzișul deosebit chiar și atunci când nu sunt înflorite, au rădăcini extrem de otrăvitoare, care pot provoca necuvântătoarelor anomalii ale ritmului cardiac, convulsii și chiar deces.

Crinul provoacă felinelor insuficiență renală

957 24 4Narcisele sunt unul dintre primele semne vesele ale primăverii și sunt prezente în multe grădini, dar dacă orice parte a acestei flori este ingerată de animalul de companie, poate provoca vărsături, hipersalivație, tensiune arterială scăzută, tremor. Spre surprinderea multora, și superbul crin este un inamic al pisicilor în special. Anumite porțiuni din această plantă pot provoca insuficiență renală, pierderea poftei de mâncare și letargie felinelor care nu-și pot stăpâni curiozitatea și ingerează părți de floare.

Crăciunița irită pielea

957 24 5Plantă de interior ușor de cultivat, preferată de mulți iubitori de plante pentru aspectul său spectaculos, dieffenbachia trebuie neapărat ținută la distanță de animalele de companie, întrucât oxalații de calciu și enzimele plantei sunt toxice pentru acestea și provoacă, printre altele, iritație orală, arsuri intense ale gurii, limbii și buzelor. De altfel, o altă plantă care impresionează prin frunze, filodendronul, este de asemenea un inamic toxic al câinilor și pisicilor din casă, generând durere și umflare a gurii, salivare excesivă și vărsături. În aceeași categorie se încadrează și apreciata euphorbia (crăciunița), care împodobește atâtea case în prag de sărbători mai ales, dar care este cunoscută prin tradiție ca fiind toxică pentru pisici și câini. Seva sa lăptoasă provoacă iritații ale pielii și, dacă este ingerată, generează probleme gastrointestinale.

Bulbii zambilelor generează tremor

957 24 6Majoritatea grădinilor și apartamentelor se umplu de zambile primăvara, dar aceasta nu este o veste bună pentru animalele de companie. Pe de o parte, zambila este iubită pentru florile sale luxuriante, dar pe de altă parte, bulbii acestei plante sunt otrăvitori. Așadar, în cazul în care câinelui familiei îi place mult să sape, a avea zambile în grădină nu este o idee bună, întrucât animalul de companie poate căpăta vărsături intense, scaune cu sânge și tremor. Aceleași efecte se pot menționa și în cazul bulbilor de ghiocei. Mai departe, o altă plantă de grădină care pentru mulți a devenit chiar obiect de colecție, irisul, conține terpenoide toxice pentru câini și pisici, cărora le provoacă vărsături și letargie.

Ingerarea lăcrămioarelor duce la comă

957 24 7Dintre plantele suculente, printre cele mai periculoase pentru câini și pisici este vesela kalanchoe, care poate decora orice încăpere cu florile sale numeroase și viu colorate și, în același timp, poate da câinilor și pisicilor vărsături și ritm cardiac anormal. Pe lista inamicilor verzi ai sănătății prietenilor necuvântători se află și fermecătoa- rele lăcrămioare, care sunt mult mai toxice decât lasă să se vadă aspectul lor delicat. Glicozidele pe care le conțin sunt toxice pentru câini, pisici și copii, putând genera efecte grave, de la bătăi neregulate ale inimii până la tensiune arterială scăzută și comă. Chiar și apreciatul oregano, atât de cultivat pentru beneficiile sale, este nerecomandat pentru animalele de companie. Potrivit experților, această plantă aromatică le poate provoca insuficiență hepatică.

Leandrul și rododendronul pot ucide

957 24 8Cu flori mari și vibrante și frunze groase, rododendronul, puternic și spectaculos, este o plantă foarte iubită pentru exterior. Dar pe cât este de decorativă, pe atât este de otrăvitoare pentru câini și pisici. Ingerarea frunzelor sau florilor acestui titan al grădinii aduce o toxină numită grayanotoxină, care poate fi fatală, prin colaps cardiovascular. La fel de periculos este și leandrul, o altă plantă foarte apreciată pentru rezistența sa extraordinară și pentru inflorescențele bogate. Doar că în cazul în care animalele de companie ingerează cea mai mică parte din această plantă, pot urma severe dureri abdominale, colici puternice și chiar deces.

Dacă animalul de companie ingerează o plantă toxică, trebuie dus de urgență la medicul veterinar

Palmierul sago conţine o otravă letală

Cu florile sale în cascadă, de culoare violet, roz sau alb, wisteria este, în spatele spectacolului decorativ pe care îl oferă, o frumusețe toxică. Semințele și păstăile plantei sunt extrem de periculoase pentru animalele de companie (dar și pentru copiii mici), având capacitatea de a provoca vărsături violente, în jet, uneori cu sânge, și diaree. De asemenea, palmierul sago este un inamic al animalelor de companie, chiar dacă este foarte iubit pentru aspectul său deosebit. Ingerarea unor părți din această plantă, pline de o otravă numită cicazină, le poate provoca necuvântătoarelor gastroenterită hemoragică, coagulopatie și, în final, chiar moartea.