Main menu

header

959 27 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Plantele de interior sunt nu doar decorative, spectaculoase și o adevărată terapie, ci și o modalitate ieftină și fermecătoare de a purifica aerul din interior. NASA și oamenii de știință recomandă o serie de astfel de „prieteni verzi” pentru ținerea la distanță a problemelor respiratorii, mai ales în sezonul rece și în timpuri de criză energetică, ce îi determină pe mulți să aerisească mai rar.

Planta păianjen

Producând mai multă clorofilă decât orice altă „surată” a lumii verzi, planta păianjen a fost inclusă în studiul NASA intitulat „Clean Air” („Aer curat”) la loc de cinste din perspectiva purificării încăperilor. Eficientă în eliminarea formaldehidei, xilenului, toluenului și monoxidului de carbon, această plantă poate anihila mai mult de 95% din agenții toxici care pot provoca anemie, boli de inimă și probleme respiratorii, după cum explică Bill Wolverton, fost cercetător al Agenției spațiale americane.

Crinul păcii

959 27 2Cu florile sale albe minunate, care se mențin mult timp, apoi devin verzui, crinul păcii este o plantă de apartament excelentă din perspectivă decorativă și, în același timp, reduce riscul multor probleme respiratorii. Potrivit unui studiu japonez, crinul păcii este redutabil în absorbția CO2 și, de asemenea, a acetonei din aer, care poate duce la tulburări de vorbire, tensiune arterială scăzută și letargie. De altfel, crinul păcii este considerat și o plantă care aduce noroc și este pe primele locuri în preferințele celor care iubesc un ambient cu „prieteni verzi”.

Planta banilor

959 27 3Renumită pentru capacitatea sa de a elimina substanțele chimice și alți poluanți din aer - în special benzenul, formaldehida, xilenul și toluenul - planta banilor este un reprezentant mai pretențios al lumii frunzelor verzi de interior. În ciuda beneficiului ratei sale mari de purificare, această plantă este toxică pentru pisici, câini și copii mici dacă frunzele sale sunt ingerate. În general, pentru fiecare persoană sunt recomandate trei exemplare, planta dezvoltându-se cel mai bine în lumină indirectă și dacă este udată cu moderație.

Gerbera

959 27 4Una dintre cele mai frumoase și iubite plante, care face flori puternic colorate și are un aspect foarte elegant, gerbera, este și o campioană a purificării aerului din interior. Gerbera are o calitate foarte specială - produce mult oxigen pe timp de noapte, totodată eliminând substanțele chimice dăunătoare, cum ar fi benzenul. Foarte indicată pentru cei care suferă de apnee în somn și tulburări de respirație, gerbera poate fi ţinută chiar pe noptiera de lângă pat, preferând lumina puternică a soarelui în timpul verii și amplasarea mai adăpostită în anotimpul rece.

Planta perenă chinezească

959 27 5Unele dintre dintre cele mai comune plante de uz casnic sunt perenele chinezești. Există un motiv foarte întemeiat pentru această popularitate: frunzele emit o cantitate semnificativă de oxigen în timp ce purifică spațiile interioare de substanțe chimice nocive, ca formaldehida. După cum sugerează și numele, planta este răspândită în principal în China, pentru eficiența sa ridicată în eliminarea poluanților nocivi. Renumele său a dus-o și în celelalte părți ale lumii, fiind un aliat remarcabil împotriva problemelor respiratorii și, în același timp, o plantă fără pretenții, care se dezvoltă bine chiar și cu lumină puțină.

Aloe vera

Binecunoscută ca un mare vindecător al lumii plantelor, aloe vera este și un excelent purificator de interior. Această suculentă vă scapă de formaldehidă și benzen, care se găsesc în lacuri, finisaje de podea și detergenți. Mare iubitoare de soare, aloe vera stă foarte bine pe orice pervaz bine luminat, iar pentru beneficiile extinse pe direcția purificării aerului, cel mai bun amplasament este în camera de zi.

Dracaena

959 27 6Supranumită și Arborele Dragonului, dracaena este un inamic al unora dintre cei mai comuni poluanți din locuință: tricloretilena și xilenul. Planta are o creștere lentă și este foarte decorativă, cu frunzele sale împodobite cu un ornament roșu, care poate înviora orice încăpere. Pentru a beneficia din plin de calitatea sa remarcabilă de a ține la distanță bolile respiratorii, precum și dat fiind faptul că această plantă are nevoie de multă lumină, cel mai bun amplasament pentru dracaena este în camera de zi.

Smochinul curgător

Plantă de apartament populară încă din epoca victoriană, smochinul curgător a vădit, pe parcursul unor cercetări, proprietatea de a curăța de toxine aerul din încăperi. Eliminând cu succes formaldehida, xilenul sau toluenul, această plantă are nevoie de stabilitate și nu îi place să-i fie schimbat locul. De asemenea, amplasarea în camera de zi, într-un spațiu bine luminat, departe de sursele de clădură, va susține toate beneficiile pe care le aduce această plantă.

Crizantema

959 27 7Există iubitori de plante care au adevărate colecții de crizanteme, flori deosebite, rezistente, vindecătoare și extraordinar de decorative. Cercetări de dată recentă le-au vădit, în plus, și ca pe purificatori remarcabili de aer pentru interior. Aceste flori frumoase ajută la filtrarea unei multitudini de toxine, care se găsesc adesea în materiale plastice, detergenți și soluții de lipit. Pentru a beneficia de toate proprietățile crizantemelor, este bine să țineți cont de faptul că iubesc mult lumina, iar amplasarea cea mai adecvată este camera de zi sau chiar bucătăria, dacă are o fereastră mare.

Arborele de cauciuc

Pe numele său științific Ficus robusta, planta de cauciuc a fost adaptată și pentru interior, date fiind calitățile sale decorative, împreună cu proprietatea sa de a curăța aerul din camere. Potrivit studiului condus de NASA, această plantă absoarbe o cantitate mare de poluanți, pe care îi poate chiar descompune, îi neutralizează și îi transformă în oxigen. De asemenea, planta de cauciuc este faimoasă pentru că elimină bacteriile și sporii de mucegai din aer. Confortabil la îngrijire, acest „prieten verde” este potrivit chiar și pentru începătorii în ale grădinăritului și nu are nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta.

Un studiu al Software Technology Incubator Park, din New Delhi, a observat că bambusul are o influență benefică directă asupra problemelor respiratorii

Palmierul Areca

Celebru pentru proprietățile sale de purificare a aerului și, de asemenea, o alegere perfectă pentru persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii precum sinuzita, bronșita și astmul, palmierul Areca are cea mai mare rată de transpirație - o plantă sănătoasă eliberează până la un litru de vapori de apă în aer la fiecare 24 de ore. Plantă de apartament excelentă pentru purificarea aerului din interior și cu impact direct asupra sistemului respirator uman, palmierul Areca a fost obiectul unui studiu derulat în Malaezia, care a relevat faptul că această plantă poate absorbi cu maximă eficiență substanțele care afectează funcțiile pulmonare.