de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Într-o lume sufocată de chimicale și de pesticide, a elimina buruienile din grădină poate fi o provocare. Există soluții naturale, care nu implică aceste „otrăvuri” moderne și care pot fi extrem de eficiente pentru menținerea spațiului verde din preajma casei fără dăunătorii care atacă plantele sădite cu atâta grijă.
Plivitul
Primăvara este în aer, iar în timp ce grădinarii pasionați urmăresc explozia fiecărui mugure și oricărui boboc de floare, buruienile stau la pândă și apar curând în grădină. Pe de o parte, plivitul este o metodă folosită din vechime, dar poate fi obositor, consumator de timp și mai puțin eficient, întrucât plantele vătămătoare sunt extrem de rezistente și se înmulțesc amețitor de repede. Pe de altă parte, stropirea cu diverse formule chimice poate dăuna serios plantelor pe care dorim să le păstrăm pentru a avea în sezonul cald grădina de relaxare pe care am visat-o. În plus, această opțiune ușoară poate fi cea mai proastă alegere și pentru mediu, întrucât erbicidele chimice sunt brutale și pot fi toxice pentru oameni și animale (multe conțin glifosat, care este cancerigen).
Apa clocotită - cu sau fără sare
Oricât de paradoxal ar părea, apa clocotită poate fi un ucigaș simplu, dar eficient, al buruienilor. Aceasta este o metodă deosebit de utilă pe poteci și în zone cu pavaj, unde plantele învecinate nu reprezintă o problemă care trebuie luată în considerare. De asemenea, puteți face din apa clocotită un erbicid și mai eficient adăugând sare și lăsând-o să se dizolve. Clorura de sodiu deshidratează, astfel încât poate fi foarte dăunătoare pentru buruieni dacă este aplicată în doze suficient de mari - se pulverizează doar pe frunzele plantelor vătămătoare. Pentru a pune în practică această metodă de eliminare a ierburilor nedorite se dizolvă o parte de sare în opt părți de apă fierbinte. Se adaugă o cantitate mică de detergent de vase lichid, care va ajuta soluția să adere mai bine pe suprafața frunzelor. Metoda este, însă, limitată la numărul de repetări, întrucât poate ajunge să afecteze pH-ul solului și trebuie acordată atenție plantelor în jurul cărora se aplică, unele dintre acestea fiind foarte sensibile la sare.
Oțetul
Potrivit BBC Gardeners World, printre cele mai populare erbicide naturale pregătite acasă se numără soluțiile pe bază de oțet. Aplicarea oțetului alb pe frunzele buruienilor le va ucide instant, pregătindu-se astfel grădina pentru sădirea plantelor dorite. Puteți folosi fie oțet care se găsește în magazinele alimentare (care are o concentrație de 5%), sau o versiune industrială mai puternică (concentrație de 20%). Oțetul se aplică pe buruieni cu ajutorul unui pulverizator, având grijă ca acesta să nu ia contact cu restul plantelor din grădină.
Eliminarea manuală
Buruienile pot fi îndepărtate manual, prin smulgere. Metoda oferă rezultate pe termen scurt și înfrumusețează rapid aspectul grădinii și curții, chiar dacă va trebui repetată după un scurt răstimp. Pentru această operațiune aveți nevoie de o pereche de mănuși de grădinărit și, în funcție de dimensiunea spațiului pe care urmează să-l curățați, de câteva zeci de minute libere sau de câteva ore. Prindeți planta de la baza tulpinii, aproape de suprafața solului, și trageți încet, mișcând-o în lateral, pentru a o deplasa. Cu o mică furcă îndepărtați și solul din jurul rădăcinii. Este important să nu o rupeți, deoarece rădăcina va rămne în pământ și buruiana va crește din nou. Această metodă reduce și eventualele daune produse gazonului. Un minus al acestei practici este faptul că, din cauza rădăcinilor ce pot rămâne în sol, o parte a buruienilor nu vor fi stârpite definitiv.
Mulcirea (cu ziare)
Pentru stârpirea eficientă a buruienilor specialiștii recomandă mulcirea - un strat gros de material plasat peste sol și în jurul plantelor, o metodă testată de a suprima creșterea buruienilor. Ziarele vechi pot fi o soluție de a mulci plantele - pur și simplu plasați straturi groase de foi în jurul rădăcinilor, apoi udați hârtia și acoperiți totul cu pământ vegetal. Stratul de ziar se va biodegrada, iar acest lucru va permite umidității să treacă, în timp, prin hârtie și să ajungă în sol. Iarbă tăiată, frunze, fân, paie, resturi de la bucătărie, scoarță mărunțită, rumeguș, scoici, așchii de lemn, carton, lână și gunoi de grajd animal pot fi, de asemenea, materiale folosite pentru mulcire, acestea acționând și ca hrană cu eliberare lentă pentru plante.
Făina de porumb
Există erbicide pre-emergente care pur și simplu opresc formarea buruienilor. Acestea se aplică primăvara și apoi de câte ori este necesar. Făina de porumb este o pulbere generată în timpul procesului de măcinare a porumbului. Aceasta previne apariția buruienilor prin eliberarea de proteine în sol, care împiedică creșterea rădăcinilor, și conține azot, ceea ce face din această făină un îngrășământ ideal, cu eliberare lentă. După aplicarea făinii, se lasă să se usuce timp de câteva zile, pentru a avea efectul scontat.
Arderea
Îndepărtarea buruienilor prin ardere este o altă modalitate de erbicidare naturală. Pentru această variantă este necesar un arzător de buruieni, care se poate achiziționa din magazinele de specialitate, la secțiunea de unelte de grădinărit. Un mare beneficiu pe care îl oferă îndepărtarea buruienilor prin ardere este că poate combate chiar și anumite boli care pot afecta plantele din grădină. Totuși, această metodă nu garantează dispariția completă a buruienilor, așa că puteți apela la cultivarea de plante care nu dau nicio șansă agresorilor: așa-numitele plante târâtoare, care formează un înveliș vegetal dens și permanent. Chiar dacă unele semințe de buruieni reușesc să treacă spre suprafață, plantele de acoperire a solului vor bloca lumina Soarelui, așa că există puține șanse ca buruienile să se maturizeze. Pentru suprafețele de grădină mai mari există covoare pentru culturi de acoperire, deja înrădăcinate, care se așază de-a latul pantei, cum este gazonul rulant, și care garantează succes rapid.
Erbicidele ecologice
Nu toate erbicile de pe piață conțin substanțe chimice. Din ce în ce mai multe alternative ecologice sunt disponibile, iar acestea au avantajul că sunt în general biodegradabile, cu formule derivate din plante. Unele sunt sigure de folosit inclusiv în jurul animalelor de companie, important fiind să se verifice cu atenție eticheta. Pe de altă parte, aceste erbicide ecologice sunt neselective, majoritatea nu fac diferența între buruieni și flori, așa că trebuie aplicate cu atenție, după indicațiile de pe ambalaje. O altă metodă naturală de evitare a invaziei buruienilor este plantarea soiurilor dorite în locul potrivit - agresorii atacă întotdeauna plantele mai slabe, fără vigoare.