Main menu

header

979 25 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Arbore de o frumusețe unică, magnolia este una dintre cele mai iubite plante decorative din lume. Alături de oameni din timpuri străvechi, magnolia este o creație uimitoare a lumii naturale - deopotrivă delicată și puternică, specta- culoasă și durabilă, versatilă și vindecătoare. Pe toată planeta, magnolia, înflorită spectaculos și în România în nenumărate locuri, este în mijlocul culturii pop, care îi asigură o simbolistică aparte.

Duritatea florilor, adaptare naturală

Magnolia este un întreg gen botanic, care reunește până la 340 de specii de plante cu flori. Legenda spune că acest arbore extraordinar datează dinaintea albinelor și a apărut pe Terra special pentru ca acestea să poată poleniza florile superbe ce și azi atrag inexorabil aceste insecte. Exemplare fosilizate de magnolie datează din urmă cu 60 de milioane de ani, dar numele modern al plantei vine de la botanistul francez Pierre Magnol, care a trăit în secolul al XVII-lea. Una dintre cele mai spectaculoase caracteristici ale atât de minunatelor și diverselor flori de magnolie, care au inspirat mii de artiști, este… duritatea lor, în special pe marginile petalelor, o adaptare tocmai la faptul că aceste corole extraordinare atrag insecte polenizatoare. De altfel, toată floarea are caracteristici de excepție, bobocul fiind închis într-o bractee (mică frunză) și nu în sepale.

26 de localități de pe teritoriul SUA îi poartă numele

979 26 2Cei mai bătrâni copaci de pe terenul din jurul Casei Albe sunt două magnolii plantate între 1829 și 1837 de președintele Andrew Jackson, în memoria soției sale, Rachel, care a murit la două săptămâni după ce acesta a câștigat alegerile. De altfel, peste Ocean, magnolia are o simbolistică extinsă - există 26 de localități pe teritoriul SUA numite Magnolia; Orașul Magnolia, din Arkansas, este reședința Columbia County, iar în piața Tribunalului cresc… multe magnolii; Festivalul Magnolia Blossom, din orașul cu același nume din Arkansas, este organizat în jurul acestui arbore superb, cu coroana sa piramidală distinctă, și prilejuiește evenimente legate de magnolii și diverse concursuri… de fripturi la grătar; statele Mississippi și Louisiana revendică magnolia ca arbore reprezentativ și floare-simbol a statului; supranumele orașului Houston este „Magnolia City”.

A trecut prin epocile glaciare, formarea munților și deriva continentelor!

Numele Magnolia a apărut pentru prima dată în 1703, iar ulterior, Biologul suedez Carl Linnaeus a adoptat numele de gen Magnolia în prima ediție a lucrării „Systema Naturae”. Dar minunata plantă era deja o parte importantă a istoriei chineze, japoneze și aztece încă din secolul al VII-lea, fiind descoperită în America de europeni abia în 1688. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, botaniștii au început să numească și să descrie speciile de magnolie din China și Japonia, iar odată cu creșterea numărului de specii, genul a fost împărțit în două subgenuri, magnolia uimind și astăzi oamenii de știință pentru proprietățile care au ajutat specia nu doar să supraviețuiască multor evenimente geologice majore - epocile glaciare, formarea munților și deriva continentală - ci și să se răspândească în toată lumea, cu o vitalitate rară. Odată cu apariția tehnologiei de secvențiere a ADN, oamenii de știință cercetează intens magnolia, care relevă constant motivele pentru care este considerată o plantă unică.

Grandiflora, „standardul de aur”

979 25 3De o versatilitate extraordinară, magnolia, plantă veșnic verde, poate înflori devreme în primăvară, chiar înainte ca frunzele să se deschidă, sau la începutul verii, decorând cu inflorescențe spectaculoase, care taie respirația, orice decor, de la grădină până la stradă. Hibridizarea magnoliilor a avut un succes imens - prin combinarea celor mai bune aspecte ale diferitelor specii de magnolie s-au obținut plante care înfloresc la o vârstă mai tânără și care fac flori și mai impresionante. De exemplu, una dintre cele mai populare specii de magnolii de grădină, M. soulangeana, este un hibrid de M. liliiflora și M. denudata. În general, Magnolia grandiflora este adesea considerată „standardul de aur” al genului.

Frumoasă, gustoasă, vindecătoare

Mai mult decât frumusețea lor aparte, demnă de pana pictorilor, și decât rezistența lor uimitoare prin timp și vremuri, florile multor specii de magnolie sunt considerate comestibile. În unele părți ale Angliei, petalele de M. grandiflora sunt murate și folosite pe post de condiment picant. În unele bucătării asiatice, mugurii unor specii de magnolie sunt murați și folosiți pentru a aroma orezul și chiar ceaiul. În Japonia, frunzele tinere și mugurii florali de Magnolia hypoleuca sunt prăjiți și consumați ca garnitură. Frunzele în vârstă ale plantei sunt transformate într-o pulbere cu care se condimentează diverse preparate, de la supă miso, până la cărnurile fripte pe grătar. Pe de altă parte, scoarța și mugurii florali de magnolie au fost folosite secole la rând în medicina tradițională asiatică, întrucât se consideră că planta este eficientă împotriva unui mare număr de afecțiuni, de la răceală până la atacuri de panică.

Poate crește până la 25 de metri… și peste!

Magnoliile vin într-o gamă largă de soiuri, care se pot adapta la scara oricărei grădini și pot decora într-un mod unic orice spațiu exterior, întrucât pot avea și patru metri, și 25 de metri sau mai mult. Când arborele este este tânăr, scoarța este netedă, ulterior devenind solzoasă, odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce adaugă un plus de versatilitate imaginii decorative deosebite pe care o oferă orice magnolie. De asemenea, florile unor specii pot avea și 18 petale, înflorirea unei magnolii fiind un adevărat eveniment în fiecare an - puține alte plante se pot compara cu efectul coroanelor cu flori enorme de magnolie.

Magnolia este omniprezentă în cultura lumii, de la filme și seriale până la opera de muzică, literatură și arte vizuale

Îngrijire moderată şi… răbdare

Magnoliile se plantează toamna sau primăvara târziu, luându-se în calcul că pot ajunge la dimensiuni impresionante, dar au, totuși, o creștere lentă. Săpați o groapă generoasă de aceeași adâncime cu a ghiveciului cu magnolia achiziționată, evitați deteriorarea rădăcinilor, deoarece acest lucru poate inhiba înfloirea și plantați arborele astfel încât punctul în care a fost altoit să nu fie sub sol. Tasați ușor în jurul plantei și udați bine, apoi mulciți cu compost de grădină. Odată ce magnolia s-a stabilizat în noul spațiu, nu mai rămâne decât ca din când în când să tăiați ramurile rupte, bolnave sau încrucișate, dar cu multă precauție, întrucât planta nu răspunde bine la tundere. Dacă este nevoie de restricționarea dimensiunii magnoliei, această operație trebuie să se întindă pe câțiva ani, în etape mici, înlăturându-se doar câteva ramuri o dată, pentru a evita stresul plantei. Asigurați-vă că magnolia nu se usucă vara și înarmați-vă cu răbdare - exemplarele tinere pot avea nevoie de câțiva ani pentru a înflori.

Sinonimă cu nobleţea, perseverenţa şi demnitatea

Magnolia are o simbolistică aparte - este sinonimă cu statutul înalt, noblețea, perseverența și demnitatea. Folosite deseori în buchetele de mireasă, magnoliile transmit un mesaj de puritate, dar și de durabilitate. Arborele în sine este considerat un simbol al forței și al măreției, datorită staturii sale falnice și florilor abundente, uimitoare. De asemenea, atunci când se vorbește despre tăria unei femei, cea mai comună expresie în SUA este „magnolie de oțel”.