Main menu

header

981 25 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Udarea este un aspect fundamental al îngrijirii plantelor, deoarece joacă un rol esențial în creșterea și supraviețuirea acestora. La fel ca oamenii, „prietenii verzi” sunt formați în mare parte din apă. Hidratarea pe care o primesc nu este doar pentru a le potoli setea, ci este esențială și pentru diferite procese biologice.

Ficus Elastica

Plante diferite au cerințe diferite de apă. În timp ce unele au nevoie de udare regulată, altele s-au adaptat pentru a supraviețui în condiții aride și pot continua să reziste perioade îndelungate fără apă. Acestea sunt adesea plante cu adaptări specifice, cum ar fi suculentele, care stochează apă în frunze, tulpini sau rădăcini, ceea ce le permite să parcurgă săptămâni sau chiar luni, în unele cazuri, fără udare. Un exemplu este Ficus Elastica, cunoscută în mod obișnuit ca planta-de-cauciuc, plantă de interior cu creștere rapidă, cu frunziș vibrant și lucios. Cu multe soiuri spectaculoase, această specie necesită udare la fiecare 15 zile pentru o creștere optimă, dar poate rămâne fără apă timp de peste o lună. În perioadele mai reci, de toamnă și iarnă, udarea acestei plante trebuie redusă la o dată pe lună, deoarece fotosinteza este, de asemenea, redusă.

Sansevieria, Chlorophytum

981 25 2Cunoscută în mod obișnuit sub numele de planta-șarpelui, Sansevieria este un adevărat maratonist al lumii „prietenilor verzi”. Robustă, rezistentă, se remarcă prin forma sa aproape arhitecturală și ar trebui să fie udată numai când solul este complet uscat - de regulă, necesită udare la fiecare zece zile, dar poate supraviețui formidabil și dacă este lăsată fără apă o lună sau chiar mai mult. De altfel, această plantă pare să tolereze orice, de la lumina puternică la una slabă, crescând până la doi metri în aproape orice condiții. La rândul său, Chlorophytum, supranumită „planta-păianjen”, este foarte populară și versatilă, fiind prezentă preponderent în birouri. Deși iubește solul umed, are și o capacitate remarcabilă de a rezista la condiții foarte uscate, fiind o alegere excelentă pentru cei ocupați.

Lithops, Aspidistra

981 25 3Ciudat de asemănătoare unor pietre, Lithops sunt plante cu un aspect distinctiv, printre cele mai fascinante suculente care se pot cultiva în interior. Excepțional de tolerante la secetă, aceste bijuterii verzi au nevoie de lumină puternică pentru a imita habitatul lor natural, iar când vine vorba despre udare, mai puțin înseamnă… mai mult: în lunile calde, aceste plante trebuie udate doar la fiecare patru săptămâni, iar iarna deloc. Și Aspidistra este o plantă cu rezistență remarcabilă și adaptabilitate foarte bună la tot felul de condiții de mediu. Această robustețe i-a adus supranumele de „indestructibilă” - tolerează lipsa de atenție și udarea foarte rară, aspectul său spectaculos fiind uimitor în condiții de întreținere atât de reduse.

Cactuși

981 25 4„Locuitori” ai deșertului prin excelență, cactușii sunt adaptați într-un mod unic pentru a se dezvolta în condiții uscate. Acest lucru îi face excepțional de ușor de îngrijit ca plante de interior, în special pentru cei care pot uita să… ude. Comercializați într-o gamă foarte variată de forme și de dimensiuni, cactușii îi pasionează până la gradul de colecție pe foarte mulți iubitori de plante, unii dintre aceștia având chiar și sute de exemplare. Forma lor deosebită și florile cu adevărat minunate pe care le etalează cactușii adaugă o notă distinctivă, de natură sălbatică, spațiilor interioare. Cactușii trebuie udați numai atunci când solul din ghiveci este complet uscat, doar o dată la trei-patru săptămâni în timpul lunilor de vară și chiar mai rar în timpul iernii (după șase săptămâni).

Nolina, Echeveria

981 25 5Supranumită „palmierul cu coadă-de-cal”, nolina este o plantă de apartament unică prin rezistență și deosebită prin aspect, care prosperă cu o îngrijire minimă. Tulpina sa groasă, asemănătoare unui trunchi de arbore, servește drept rezervor pentru umiditate, permițându-i plantei să reziste cu ușurință la perioadele de secetă. Dacă în timpul sezonului cald, Nolina necesită udare la fiecare două săptămâni, iarna se poate reduce această frecvență la patru săptămâni. Mai mult, această plantă de toată frumusețea, cu aer exotic, nu este pretențioasă nici la lumină - poate trăi atât în condiții de lumină scăzută, cât și de lumină intensă. Cât despre Echeveria, aceasta este o specie extraordinar de populară, în primul rând grație faptului că aspectul său minunat are nevoie doar de un minim de îngrijire, fiind deosebit de potrivită pentru începători. Membru al familiei suculentelor, Echeveria, plantă solară, etalează o formă de rozetă care este irezistibilă pentru mulți iubitori de plante și, în plus, are capacitatea de a stoca apă în frunzele sale cărnoase, ceea ce îi permite să rămână la fel de fermecătoare și dacă este udată la câteva săptămâni.

Zamioculcas, Filodendron

981 25 6Binecunoscuta plantă „ZZ”, Zamioculcas, are frunze dure, strălucitoare, parcă făcute din piele, dar în spatele aspectului său fotografic se ascunde o robustețe remarcabilă. Întreținerea foarte redusă pe care o necesită această plantă, dublată de aspectul său aproape neobișnuit, o fac o alegere populară pentru grădinăritul de interior. Zamioculcas necesită doar udare rară, de obicei o dată la trei-patru săptămâni, se adaptează și la condițiile de lumină, iar în plus are o creștere lentă, ceea ce o face foarte apreciată de cei care nu doresc în apartament plante de mari dimensiuni. De partea sa, specia Filodendron are reputația de aspect spectaculos, cele peste 400 de subspecii, o adaptabilitate extraordinară și o rezistență celebră. Dincolo de faptul că există un Filodendron pentru gustul estetic al oricui, planta are o nevoie minimă la capitolul udare, nu are pretenții la intensitatea luminii și poate crea un punct focal izbitor cu frunzele sale luxuriante, tropicale.

„Planta banilor“ (Pilea Peperomioides) necesită udare doar atunci când solul din ghiveci este aproape uscat

„Şirag de perle“, Yucca

981 25 7Suculentă fermecătoare, care se remarcă prin frunzele sale unice, asemănătoare unui colier, Senecio Rowleyanus, cunoscută ca „șiragul de perle”, stochează apă în tulpini și frunze și astfel poate să reziste fără udare timp de patru-cinci săptămâni. Originară din Africa de Sud, adaptată în mod natural pentru a rezista perioadelor de secetă, această plantă împodobește în mod fericit orice spațiu interior, mai ales atunci când etalează flori albe, cu miros de scorțișoară, singura grijă pe care o „cere” fiind la capitolul manipulare - tulpinile sale subțiri se pot rupe cu ușurință. Iar pentru cei care își doresc ca încăperea să arate ca o carte poștală exotică există nenumărate variante de Yucca. Și în dreptul acestei specii sunt valabile, pe de o parte, rezistența extraordinară, iar pe de altă parte aspectul care poate tăia respirația. Cu origini în medii deșertice, plantele din această familie sunt deosebit de adaptate pentru a face față condițiilor aride - se udă la interval de câteva săptămâni și numai după ce solul din ghiveci este lăsat să se usuce aproape în întregime.