Main menu

header

1003 25 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Limacșii - sau melcii fără cochilie - sunt dăunători des întâlniți în grădini și solarii. Aceștia încep să-și facă apariția din primăvară și nu se lasă duși până toamna târziu, când încep să se pregătească pentru hibernare. Pe durata vieții sunt extrem de activi în zilele ploioase sau pe timpul nopții, când este mai răcoare, întrucât au o sensibilitate ridicată la căldură. Pe lângă utilizarea de substanțe chimice special create pentru a ține la distanță acest dăunător există și metode ecologice, care dau rezultate similare.

Capcane cu bere sau drojdie cu zahăr

Limaxul este o specie ce poate ataca toate organele plantelor - pe frunze atacul are o formă neregulată, începând de la centru ori de la margine, iar la atacurile puternice rămân doar nervurile. Limacşii rod chiar și rădăcini, rizomi sau fructe, iar uneori sapă galerii şi se pot hrăni inclusiv cu seminţe germinate. Atacul limaxului poate fi recunoscut după dâra albă sidefie pe care o lasă când se deplasează. Una dintre cele mai utilizate și cunoscute metode de combatere a melcilor fără cochilie pe suprafețe mici, cum sunt cele ale grădinilor, este cea a borcanului cu bere. De-a lungul timpului, specialiștii din domeniu au observat faptul că limacșii sunt atrași de mirosul malțului și al drojdiei fermentate. Pentru acest tip de capcană este nevoie de un borcan care se îngroapă în pământ, lăsând marginile afară, după care se adaugă bere sau o soluție dintr-o lingură cu drojdie, 1/2 linguriță cu zahăr și 250 ml apă călduță - se lasă totul peste noapte. Dimineață, după recoltarea dăunătorilor, se schimbă lichidul. Berea nu va atrage doar melci, ci și unele specii benefice, cum ar fi anumite insecte care pot ajuta la controlul populației de melci.

Nisip, ace de conifere, tărâțe și coji de ou

O altă metodă de combatere ecologică a limacșilor este aplicarea pe suprafața solului a unor materiale care îi pot irita în deplasarea lor, cum ar fi un nisip foarte colțuros, cojile de ou sfărâmate mărunt, ace de conifere și tărâțe, care îi înțeapă. Aceste materiale le pot cauza răni pe suprafața corpului, aspect care, cu timpul, poate duce fie la dispariția dăunătorilor, fie la îndepărtarea lor. În jurul straturilor, mai ales unde există plante vulnerabile la acești prădători, se poate presăra inclusiv pietriș sau cenușă de lemn, formându-se astfel o barieră abrazivă în calea limacșilor. Această metodă dă rezultate doar atunci când pământul este uscat, arată specialiștii. O altă metodă bio de eliminare a limacșilor este presărarea de ovăz în jurul rădăcinii plantelor din grădină. Melcii îl vor consuma și vor „exploda”.

Stropiri cu ceaiuri din plante

Pentru combaterea melcilor din grădini de mici dimensiuni pot fi folosite diverse fierturi de plante, ce au rolul de a ține la distanță acești dăunători. Lavanda, funzele de coacăz sau ceaiul de pelin au acest efect, cel din urmă fiind indicat a fi pulverizat pe sol toamna, când melcii își caută adăpost pentru iernat. În special mirosul de pelin este considerat a fi foarte respingător pentru melci, iar aceștia vor sta departe de zonele în care îl percep. În plus, pelinul este și un bun fertilizant.

„Vânarea” la lumina lanternei, „maceratul” de… melci

O altă metodă care poate da rezultate bune pe suprafața unei grădini atacate de limacși este „vânarea” acestora, la lumina lanternei, noaptea. Concret, dăunătorii se adună unul câte unul și se pun într-un recipient cu apă, unde se îneacă. Ulterior, lichidul în care au stat limacșii exterminați poate fi folosit pentru stropiri la marginea grădinii și are efectul de a ține la distanță alți… limacși. De altfel, această metodă este utilizată și de proprietarii de suprafețe mari pe care au culturi bio.

Cafea (și zaț), soluție de oțet

O altă metodă de eliminare a limacșilor din grădină este realizarea unor soluții de stropit pe bază de cafea. Aceasta poate fi utilizată pentru a acoperi plantele ce au fost atacate de melcii fără cochilie, iar zațul poate fi aplicat în jurul tulpinii. Substanța activă din cafea nu este agreată de melcii fără cochilie, care se îndepărtează. La fel de eficientă este și soluția pe bază de apă și oțet - se prepară din amestecarea a 250 ml oțet și 125 ml apă. Totul se pune într-un pulverizator și imediat ce este remarcată prezența melcilor în grădină, se poate pulveriza soluția direct pe aceștia. Singurul inconvenient al acestei metode este acela că formula care elimină melcii nu trebuie să ajungă pe frunzele plantelor, pe care le poate distruge.

Cupru și… prădători

Nu există o explicație științifică clară a motivului pentru care limacșii evită cuprul, dar rezultatul este cert: melcii dispar. Pentru cei care au timp și puțină pricepere, simpla amplasare a unor garduri mici din sârmă de cupru în jurul plantelor este de natură să țină limacșii la distanță. De asemenea, succesul eliminării melcilor fără cochilie ar putea sta în mersul firesc al naturii: prădătorii naturali care îi consumă - rațe, găini, broaște, țestoase, arici. Inclusiv păsările sălbatice pot fi de folos, odată ce sunt inițial atrase cu câteva firimituri de pâine - apoi trec la vânarea melcilor fără cochilie.

Rânduri de salvie și rozmarin

Dacă este ceva ce limacșii detestă în mod deosebit, acela este mirosul minunat al plantelor aromatice. Pentru a feri grădina de atacul acestor dăunători, se pot răsădi câteva rânduri de salvie sau de rozmarin printre celelalte plante, iar specialiștii arată că efectul este rapid și garantat. În plus, puține metode sunt mai curate și mai naturale decât acest „baton aromatizat” invizibil. Pe de altă parte, o metodă cu bune rezultate este amenajarea de refugii-capcană pentru limacşii care se adăpostesc în timpul zilei de căldura Soarelui. Din aceste spații (scânduri, ţigle, cărămizi etc., lăsate pe sol), sub care melcii fără cochilie se adună să se ascundă pe timpul zilei, pot fi culeși cu ușurință.

Măsuri organizatorice

Una dintre cele mai importante măsuri care pot fi luate pentru a se evita asaltul limacșilor este crearea în grădină și curte a unui mediu care nu le este „prietenos”. Este nevoie de ordine și de eliminarea obiectelor aruncate la întâmplare. Mai departe, grădina trebuie curățată permanent de frunze și nu se exagerează cu mulcirea, întrucât aceste zone umede sunt medii favorizante pentru melcii fără cochilie. Totodată, este de preferat ca pe perioada anotimpului cald, când limacșii se feresc de căldură, udarea plantelor să se facă dimineața, astfel încât acestea să fie uscate până seara, când dăunătorii trec la acțiune.

Plantarea begoniilor nu este pe placul melcilor fără cochilie, întrucât frunzele acestor plante nu le permit să se cațere

Prevenţie naturală

Apariţia și proliferarea limacşilor în grădină poate fi și prevenită, mai ales dacă spațiul a mai fost atacat și în trecut. Astfel, specialiștii recomandă lucrările repetate ale solului, pentru distrugerea limacşilor şi a ouălor acestora, respectarea distanţei dintre plante, astfel încât aerul să circule corespunzător, irigarea adecvată, pentru a reduce nivelul umidităţii la suprafaţa solului.