Main menu

header

de Claudia Stan

Freziile sunt printre cele mai populare plante de grădină, cultivate pentru mirosul plăcut al florilor. Originară din Africa, Freesia (numele ştiinţific al plantei) cuprinde peste 16 specii de plante înfloritoare, în culori ce variază de la alb, galben, roz, roşu şi albastru sau mov.

Curcubeul naturii
Frezia ajunge la o înălţime de 18 cm, având tulpini subţiri şi frunzele în formă de sabie. Aroma sa intensă a fost inspiraţie pentru crearea multor parfumuri şi esenţe florale, iar multitudinea de culori alcătuieşte un minunat curcubeu născut din pământ. Datorită frumuseţii şi parfumului, freziile sunt printre cele mai căutate pentru realizarea buchetelor de mireasă. Botanistul german Friedrich a descoperit freziile în secolul al IX-lea şi a rămas fascinat de mireasma ce o emană, sădind în grădina lui bulbii plantei. Important de ştiut este faptul că aceste flori sunt foarte uşor de întreţinut atât în ghiveci, cât şi în grădină.

Menţineţi solul umed până la dezvoltarea plantei
O dată ce veţi învăţa cum se îngrijesc freziile în grădină, în mod cert veţi dori să aduceţi prospeţimea naturii şi în casele dumneavoastră. Nu necesită un tratament special, dar se recomandă menţinerea solului umed până la dezvoltarea plantei, precum şi folosirea ghivecelor din lut. În grădini se plantează de regulă după 15 martie. Solul trebuie să conţină un amestec de nisip şi turbă şi să fie bine drenat.
După ce înfloresc freziile evitaţi să mai menţineţi solul umed. În general, florile plantei îşi fac apariţia la trei luni după plantare. Se aplică îngrăşământ la fiecare două săptămâni din momentul în care frezia a înflorit. Adoră temperaturile calde şi se răsfaţă sub mângâierea razelor solare. Plantele pot fi obţinute şi din seminţe cumpărate de la magazinele de specialitate.