Main menu

header

de Claudia Stan

Pepino gold, pe numele său ştiinţific Solanum muricatum, este o plantă ornamentală. E foarte apreciată şi căutată datorită fructelor sale asemănătoare cu pepenele galben. Vine din Columbia, dar a fost intens răspândită peste tot în lume.

Căldura ajută la dezvoltarea fructelor
Arbustul provine din familia Solanaceae - producătoare de fructe comestibile. Totodată, el este veşnic verde şi poate ajunge la înălţimea maximă de un metru. Florile ce apar primăvara sunt de culoare albă şi violet, dând un aspect frumos încăperii în care este aşezat. Fructele au forme şi mărimi variate. Cel mai probabil acestea sunt puţin rotunjite sau alungite şi nu cresc peste 15 cm în lungime. Coacerea pepenilor galbeni depinde de mediul în care sunt ţinuţi şi de îngrijirea de care au parte, în general durând aproximativ trei-patru luni. Vă puteţi da seama dacă sunt gata după culoare (galben-crem), dar şi după apariţia unor dungi violet. Conţinutul este asemănător cu cel al pepenelui galben de recoltă, suculent şi dulce (moderat).
Provenienţa dintr-o ţară cu temperaturi ridicate a arbustului face ca pepenele galben să iubească şi să se hrănească astfel cu lumină şi căldură. Încercaţi pe cât posibil să menţineţi o temperatură constantă de 25ºC în camera în care stă! Are nevoie de cel puţin zece ore de soare puternic sau măcar de lumină naturală. Planta poate supravieţui şi la temperaturi mai mici, însă cele ce scad sub 0ºC o pot ucide. Mai mult, căldura ajută la formarea rapidă a fructelor. Dacă observaţi că frunzele încep să se îngălbenească, încercaţi să o mutaţi în alt loc mai prielnic! Vara, pepenele galben poate fi ţinut şi pe un balcon deschis, dar niciodată în grădină. Ploile dese pot determina ofilirea arbustului.

Înmulţire prin seminţe
Cel mai adesea, pepino gold se înmulţeşte prin seminţe. Atenţie, verificaţi eticheta ambalajului, pentru a vă asigura că sunt proaspete! Acestea se plantează într-un ghiveci de mărime medie şi la o adâncime de cinci centimetri. La o lună apar primele firicele de arbust. Deoarece creşterea lui durează mult timp, aproximativ trei ani, puteţi opta pentru înmulţirea prin butaşi. Aceştia se taie foarte aproape de rădăcină şi se plantează în vase de mărime medie. Până la vârsta de trei ani vor fi transplantaţi în fiecare primăvară în alte ghivece.

Feriţi-l de dăunători!

Pentru iubitorii de plante, îngrijirea pepenelui galben nu ar trebui să fie o problemă. Este adevărat că un astfel de arbust este mai pretenţios din punct de vedere al îngrijirii decât alte plante, însă frumuseţea lui merită osteneala. Pe timp răcoros, pepino se udă o dată pe zi, iar vara, de trei ori. Un rol important îl joacă pământul, ce trebuie să fie complex şi bine fertilizat. O dată pe lună, în apa cu care îl udaţi, adăugaţi un strop de îngrăşământ lichid pentru plante. Dacă nu aveţi posibilitatea, puteţi pune o dată pe săptămână un pahar cu apă minerală. Ghiveciul trebuie să fie bine drenat, iar pe fundul vasului se pun câteva pietricele sau nisip. Când ştergeţi arbustul de praf folosiţi o cârpă moale, umezită în bere. Pepenele galben este adesea atacat de muşte albe, ce pot provoca distrugerea fructelor. În niciun caz să nu folosiţi produse chimice pentru îndepărtarea lor, doar spălaţi bine planta!

Sfat! Spălaţi-vă pe mâini după contactul cu frunzele arbustului. Acestea conţin părţi toxice!