de Claudia Stan
Suntem în toiul sezonului de nunţi, iar fiecare mireasă doreşte să îşi etaleze un stil aparte. Pe lângă frumuseţe, multe femeile care merg la altar păstrează cu sfinţenie tradiţia, alegând ca accesoriu buchete sau alte elemente înflorate, despre care se spune că sunt aducătoare de noroc. Ana Pîrvu, specialistă în aranjamente florale, vă oferă câteva trucuri despre cum să aveţi cele mai impunătoare buchete la nuntă.
Florile de portocal, o „etichetă” a fertilităţii
- Cât de greu este să faceţi un aranjament floral?
- Nu este foarte greu, însă necesită multă răbdare, îndemânare şi, nu în ultimul rând, trebuie să îl faci cu drag. Aranjamentele pentru nuntă trebuie să fie în ton cu stilul şi culorile evenimentului, să se muleze pe personalitatea miresei, astfel încât să dea un plus acestei ceremonii. Se ştie că florile nu sunt doar frumoase, ci ele exprimă sentimentele şi emoţiile fiecărui om. Femeile pasionale vor alege culori precum roşu, mov şi chiar albastru, pe când cele care adoră clasicul vor opta pentru nuanţe pastelate.
- Ne puteţi spune din experienţa dumneavoastră care sunt cele mai cerute modele?
- În general, clienţii ne cer modele clasice. Ne explică ce şi-ar dori, noi ne conformăm cu imaginaţia lor şi realizăm exact ceea ce îşi doresc. În secolul al XIX-lea erau utilizate pentru buchetele mireselor florile de portocal, deoarece atunci erau considerate simbolul fertilităţii şi al norocului în căsătorie. După primul război mondial, de la buchete sofisticate în conţinut şi design, miresele au optat pentru buchete rotunde sau simple, ce conţineau o singură specie de floare. Desigur, pe lângă forma aranjamentului este necesară şi potrivirea nuanţelor şi a mirosurilor. Cele mai cerute modele clasice sunt cele ce se strâng cu o panglică într-un buchet de formă rotundă, bine realizat. Avantajul acestui tip de aranjament este că femeile pot alege o gamă variată de flori, atât mici, cât şi mari, cum ar fi trandafirii, crinii, irişii, bujorii şi altele.
„Trandafirii sunt cei mai populari”
- Ce preferă clientele în materie de flori aducătoare de noroc şi care sunt cele considerate a fi ghinioniste?
- Deşi trăim într-o ţară cu oameni superstiţioşi, clienţii nu prea mai ţin cont de semnificaţia florilor. De exemplu, am avut câteva cliente care mi-au cerut să le fac buchetul din mărgăritari, ce simbolizează lacrimi sau din cale care, după cum se ştie, înseamnă despărţire. Totuşi, cele care nu se despart de tradiţie aleg flori după semnificaţia lor. Trandafirii sunt cei mai populari, pentru că cei roşii simbolizează dragostea, iar cei albi, puritatea. Bujorii sunt preferaţi, datorită unor legende potrivit cărora bobocii lor aduc lumină în locurile întunecate. Şi levănţica este foarte cerută, pentru parfumul său, dar şi pentru că se spune că aduce fericirea celui care o poartă. Totodată, crinul intră şi el în topul preferinţelor, deoarece simbolizează speranţa, puritatea şi triumful. E bine de ştiut că, în multe zone ale ţării, garoafa şi crizantema olandeză sunt considerate flori pentru ocazii funerare.
„Plantele percep starea noastră de spirit”
- Pe lângă pricepere este nevoie şi de pasiune pentru a realiza un aranjament floral?
- Cred că cea mai frumoasă meserie din lume este să lucrezi cu florile. Să vezi că le poţi împleti frumuseţea şi parfumul într-un buchet ce pecetluieşte începutul vieţii de cuplu. Este o satisfacţie imensă când ceea ce ai lucrat cu pasiune ajunge în mâinile unei mirese. Fiecare buchet scrie o poveste de iubire, de aceea aranjamentul floral nu trebuie făcut „robotizat”, ci cu multă pasiune. Se spune că plantele percep starea noastră de spirit, de aceea, cu cât este mai multă dăruire, cu atât florile lor vor ţine mai mult.
- „Buchetul dezordonat“ este alcătuit din flori de câmp proaspete, ce exprimă tinereţe şi copilărie
- Pentru împodobirea părului sunt folosite coroniţele din boboci de trandafiri şi trandafirii cu perle
- Butoniera mirelui trebuie să fie din aceeaşi floare ca cea din buchetul miresei, iar a naşului să corespundă cu cea din buchetul naşei