Main menu

header

Cyclamen este o plantă perenă ale cărei flori au împrumutat parcă puţin din aspectul fluturelui, având culori de la roşu până la violet sau alb.

O floare otrăvitoare
      Cyclamen este originară din insulele estice ale Mării Mediterane, dar şi din Siria, Palestina şi Grecia. O putem întâlni de la vegetaţia de pădure din zonele alpine până la regiunile mediteraneene orientale, Iran şi sudul Somaliei. A fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea, iar de atunci s-au obţinut forme şi varietăţi numeroase, cu flori simple sau duble, cu petale late sau deformate, stil „rococo”, cu petale întregi sau franjurate, simple sau multicolore. Există peste 30 de specii în stare spontană, în regiuni muntoase, joase şi împădurite, pe sol calcaros, frunze sau între pietre, pe pajişti, în tot bazinul mediteranean. Poate fi interesant faptul că această plantă este otrăvitoare, fiind folosită în antichitate ca purgativ.

 Trăieşte numai trei-patru ani!
     La sfârşit de primăvară, când se termină perioada de înflorire, din aprilie până în iulie, ghiveciul trebuie mutat la umbră, posibil în loc deschis. În această perioadă, activitatea vegetală scade, pentru că, în timpul verii, planta intră în repaus vegetal şi nu pretinde prea multă energie. Acesta este momentul în care trebuie să îi îndepărtaţi, cu delicateţe, frunzele uscate şi veştejite, să tăiaţi fiecare peţiol chiar de la nivelul tuberculului, pentru a nu lăsa în urmă fragmente ce pot putrezi şi determina moartea plantei.

    Când se formează noile vlăstare, planta trebuie udată mai des. Speciile sălbatice se cultivă în loc deschis, în zone umbroase. Cele delicate sunt adecvate pentru a fi aşezate în casă sau în seră. Cyclamenul de apartament este o plantă frumoasă, foarte răspândită datorită florilor sale, care apar din noiembrie până în martie. Se dezvoltă din tuberculi groşi, fibroşi, cu formă rotunjită sau aplatizată: din partea lor inferioară, convexă, cresc rădăcinile, iar din cea concavă se îndreaptă în sus frunzele şi florile. Din păcate, nu este o plantă rezistentă, longevivă, ea poate trăi şi înflori numai trei-patru ani. 

Are nevoie de umbră  
     Toamna şi iarna, pământul trebuie menţinut permanent umed. Se toarnă apă în suportul pe care stă ghiveciul, se lasă cam 20 de minute, după care se îndepărtează apa neabsorbită evitându-se acumularea acesteia şi putrezirea plantei. Cyclamen formează boboci florali de la sfârşitul lui septembrie până la începutul lui octombrie. În această perioadă trebuie să i se asigure o lumină bună, evident nu o expunere directă la soare.

     Are nevoie de răcoare, aerul uscat dat de calorifer determinând ofilirea florilor şi uscarea plantei. În perioada de înflorire, Cyclamenului trebuie să i se asigure puţină umiditate şi aer proaspăt. Replantarea se face în perioada imediat următoare celei de înflorire, când frunzele încep să se veştejească, dar numai dacă rădăcinile au umplut complet ghiveciul. Cyclamenul creşte bine dacă are rădăcinile puţin presate. Amestecul format din părţi egale de pământ de grădină, pământ de pădure, turbă şi nisip este perfect pentru asta.  

Înmulţirea este facilă
    Cyclamenul se înmulţeşte prin seminţe, dar şi prin divizarea tuberculilor. Se însămânţează în perioada iulie-septembrie, folosind un compost propice, fertil, amestecat cu nisip grunjos şi menţinut la o temperatură de 18-24 de grade Celsius. Într-un loc cald, cu pământul uşor umed, seminţele încolţesc în cinci săptămâni. Înmulţirea se face şi prin divizarea tuberculului.  Plantele obţinute fie prin însămânţare, fie prin divizare se plantează când sunt suficient de mari pentru a putea fi manipulate. Se plantează în ghivece de cinci centimetri, menţinând compostul umed şi o temperatură de 15-18 grade Celsius. Pe măsură ce cresc, plantele trebuie transferate în ghivece mai mari, ajungând ca, în final, să fie plantate în ghiveciul definitiv, în lunile mai-iunie ale anului următor.

 Elena Popa


Folosiţi fertilizatori
     Apa în exces determină decolorarea frunzelor şi provoacă putrezirea rădăcinilor, a tuberculilor şi a peţiolilor. Atmosfera prea uscată, temperatura crescută şi expunerea directă la soare determină răsucirea şi îngălbenirea frunzelor. Cyclamenul se cumpără primăvara devreme, iar temperaturile mai mari de 15 grade grăbesc trecerea florilor. De aici şi culoarea mai ştearsă. În perioada de înflorire se administrează îngrăşăminte. Nu udaţi florile şi frunzele. Dacă musculiţele se ascund printre frunzele umede daţi cu insecticide, cu condiţia să nu atingeţi frunzele şi florile.