Main menu

header

    Dacă doriţi o plantă decorativ-exotică, o alegere potrivită este Aphelandra (în termeni ştiinţifici) sau planta-zebră (în termeni populari). Floarea este originară din America tropicală, întâlnindu-se foarte des în Columbia, Brazilia şi Mexic. Datorită florilor deosebit de interesante în nuanţe de galben intens şi a frunzelor lucioase, de un verde închis, în formă de lance, cu nervuri proeminente de culoare albă, Aphelandra nu are cum să treacă neobservată.

 Florile se usucă după o lună
Florile galbene, înconjurate de bractee galbene-verzui sau chiar roşiatice, conferă plantei-zebră un farmec aparte. Aphelandra este decorativă prin frunzele foarte colorate, florile având viaţă scurtă. Acestea apar spre sfârşitul verii din bractee galbene strălucitoare, „pătate” cu roşu sau vede şi se usucă în maximum o lună. Notorietatea şi frumuseţea plantei este dată în mare parte de frunze, rar întâlnite la alte tipuri de plante.

 Rezistenţa la frig, scăzută
    Frumuseţea necesită eforturi şi în rândul plantelor, aşa că Aphelandra nu poate supravieţui în orice condiţii. De aceea, dacă vreţi să achiziţionaţi o plantă-zebră trebuie să ştiţi că nu îi place apa turnată direct la rădăcină aproape deloc, preferând pulverizarea. Vara necesită temperaturi medii, iar iarna trebuie să i se asigure temperaturi de minimum 12 grade Celsius. Rezistenţa la frig este scăzută, prin urmare iarna este obligatoriu să fie ţinută în casă sau în seră. Nu uitaţi că planta este adusă de pe meleaguri însorite, dar cu o umiditate crescută a aerului. Din acest motiv, pulverizarea, indiferent de anotimp, este obligatorie, pentru că o va ajuta să se dezvolte normal. Dacă i se conferă o umiditate propice, planta se poate transforma cu timpul (în câţiva ani), într-un arbust mic, splendid, de maximum 80 cm.

Vârfurile trebuie tăiate anual
    Aphelandra trebuie să primească neapărat lumină, pentru că în locurile întunecoase se usucă. De asemenea, nu suportă soarele direct şi trebuie pusă în apropierea ferestrelor şi nu direct pe pervaz. Pentru a fi din ce în ce mai arătoasă şi pentru a se dezvolta exact ca în Mexic, este bine să îi tăiaţi în fiecare primăvară din an vârfurile. Astfel, „zebra” va avea o ramificaţie bogată.

Pulverizarea o menţine frumoasă
    Pe timpul verii, mai ales atunci când este caniculă, este bine să o udaţi o dată la două zile, pentru că apa se evaporă foarte repede, pământul se usucă, iar planta riscă, în cel mai bun caz, să se deshidrateze. Este indicat ca în apa pentru udat să se introducă îngrăşăminte pentru plante cu flori, o dată la 10-15 zile. Spre deosebire de anotimpul cald, iarna udarea se reduce considerabil, pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Trebuie întreţinută atmosfera cu umiditate ridicată, de aceea se pulverizează apa pe frunze.

 Ana-Maria Cocea

    Creşte anual zece centimetri Pentru că este o plantă des întâlnită pe meleagurile columbienilor şi ale mexicanilor, Aphelandra are nevoie de un teren bogat în humus şi foarte bine drenat. Amestecul ideal este format din turbă, nisip şi frunze. Nu vă aşteptaţi ca planta să se dezvolte foarte repede (creşte până la zece centimetri pe an). Aşadar, veţi păstra acelaşi ghiveci pentru mai mult timp, cu singura condiţie ca solul să fie schimbat la fiecare doi ani.