Main menu

header

de Daniela Anton

Vă place să gătiţi, să condimentaţi bine mâncarea şi să încercaţi diverse arome? Atunci, puteţi să cultivaţi ierburile aromatice preferate în ghivece şi să le aveţi tot anul la dispoziţie, proaspete şi gustoase. Iată care sunt plantele care se adaptează bine la condiţiile din apartament.

Leuşteanul iubeşte umbra
Este bine să ţineţi ghiveciul cu leuştean la loc umbros, planta fiind dependentă şi de un sol umed, dar nu excesiv de umed. Leuşteanul se înmulţeşte prin seminţe, pe care le puteţi cumpăra din magazinele de specialitate sau din hipermarketuri, dar şi prin răsad sau rădăcină. Planta are o rădăcină ce se poate dezvolta foarte mult, astfel că este indicat să-l cultivaţi într-un ghiveci de dimensiuni mari.

Pătrunjelul creşte în pământ cu nisip
Aveţi nevoie de seminţe pe care le puteţi cumpăra din magazinele de grădinărit sau hipermarketuri, de un ghiveci mai mare şi de un pământ de flori (amestecat cu nisip), prin care apa să se scurgă cu uşurinţă. După ce aţi plantat seminţele, trebuie să le acoperiţi cu o folie transparentă de plastic şi să îi faceţi câteva găuri pentru a avea aer. Folia poate fi îndepărtată în momentul în care plantele încep să se vadă. Ghiveciul trebuie ţinut într-un loc luminos, cu o temperatură constantă, de peste 20°C.

Rozmarinul are nevoie de multă lumină
Planta are nevoie de multă lumină pe toată perioada anului. Rozmarinul nu are nevoie de multă apă, ci doar de puţină umezeală. Este indicat să puneţi apă în farfuria ghiveciului, pentru ca planta să-şi poată trage cât are nevoie. Vă trebuie pământ de flori cumpărat de la magazine, amestecat cu puţin nisip.

Busuiocul are şi efecte medicinale
Are proprietăţi aromatice, dar şi medicinale, având un efect antioxidant, anticancer, antiviral şi antibacterian. Planta are nevoie de un sol bine drenat şi trebuie ţinut în permanenţă la lumină. De aceea este indicat să poziţionaţi ghiveciul pe un pervaz al unui geam orientat către sud. Frunzele de busuioc sunt folosite adesea la prepararea salatelor, pastelor, fripturilor, a diferitelor sosuri, dar şi în combinaţie cu fructe.

Frunzele cimbrului se culeg imediat după înflorire
Poate fi crescut în ghiveci printr-un butaş lăsat să prindă rădăcini. Cimbrul este o plantă iubitoare de lumină. Este indicat să culegeţi frunzele imediat ce acesta a înflorit. Cimbrul este utilizat pentru a da savoare cărnii, salatelor, supelor, sosurilor, pâinii, mâncărurilor cu legume şi carne, deserturilor.

Salvia se adaptează la aerul uscat al casei
Ca să cultivaţi salvia în ghivece puteţi să porniţi cu un butaş de la o plantă din grădină. Salvia tolerează bine aerul uscat din interiorul casei şi are nevoie de lumină puternică. E folosită pentru a da aromă fripturilor, brânzeturilor sau la prepararea diverselor garnituri de legume şi sosuri.

Oregano se înmulţeşte prin butaşi
Cel mai bine este să plantaţi în casă un butaş procurat prin tăierea unei ramuri din planta din curte sau din magazinele de specialitate sau hipermarketuri. Plantaţi-l într-un ghiveci şi ţineţi-l lângă o fereastră orientată spre sud.

Măghiranul se udă ponderat
Măghiranul creşte bine în orice ghiveci, sub forma unei tufe din care puteţi culege frunzuliţele. Are nevoie de lumină multă, se udă ponderat.

Mărarul se dezvoltă repede la căldură
Ghiveciul în care aţi plantat mărarul trebuie ţinut în locurile calde şi luminoase ale bucătăriei sau balconului. Este recomandat să îl udaţi moderat, pentru că rădăcinile sale pot putrezi.

Cum se pun la păstrare

În caz că vreţi să puneţi la păstrare plantele aromatice, iată câteva metode simple:
În oţet
Busuiocul, mărarul, tarhonul, feniculul sau cresonul îi dau oţetului un gust aparte. Aveţi grijă ca plantele să fie curate, pentru ca în oţet să nu pătrundă impurităţi şi să altereze compoziţia. Oţetul din vin de fructe pur are un gust mai bun decât combinaţia oţet de fructe cu oţet din vin. La fel ca în cazul conservării în ulei, puteţi să amestecaţi mai multe soiuri de plante, realizând amestecuri pentru salată, de exemplu.
În ulei
Pentru această modalitate de conservare sunt potrivite lavanda, măghiranul, oregano, rozmarinul, salvia şi cimbrişorul. Puteţi utiliza orice tip de ulei comestibil. Ca să folosiţi mai târziu compoziţia rezultată, la pizza, de exemplu, puteţi să realizaţi un amestec de plante pe care să-l conservaţi în ulei. În funcţie de preferinţele dumneavoastră, amestecaţi şi usturoi, piper sau ardei iute.
Cu sare aromată
Puteţi conserva plantele şi cu sare: 100 g plante se taie mărunt şi se amestecă bine cu 20 g sare. Păstraţi sarea aromată la loc uscat şi împachetată etanş. Atenţie la folosirea ei în bucătărie, întrucât se comportă precum plantele pe care le conţine (cimbrişorul şi rozmarinul pot fi combinate, însă pătrunjelul cu mărarul, nu).
Prin uscare
Cimbrul, mărarul, tarhonul, lavanda, leuşteanul, măghiranul, oregano, pătrunjelul, menta iute, rozmarinul, salvia, ţelina şi cimbrişorul sunt plante care pot fi conservate prin uscare. Se aşază plantele în mănunchiuri, într-un loc umbros, cu frunzuliţele în jos, până ce se usucă total şi devin sfărâmicioase (timp de două-trei săptămâni). De asemenea, atunci când vreţi să uscaţi plantele la cuptor (la circa 40 de grade), trebuie să lăsaţi uşa acestuia întredeschisă, pentru a ieşi vaporii de apă. E indicat să nu faceţi mănunchiuri groase, pentru că acestea nu se usucă aşa cum trebuie şi pot apărea ciuperci.
Prin congelare
Iată următoarele plante care pot fi congelate: mărarul, anasonul, coriandrul, roiniţa, ţelina şi menta. Puteţi congela plantele separat sau amestecate. Cea mai simplă metodă este de a le împacheta şi a le pune în congelator. Le puteţi, de asemenea, îngheţa rapid pe o suprafaţă plată (o tavă, de exemplu) şi introduce pur şi simplu într-un recipient din care le puteţi lua mai uşor la nevoie. În plus, pentru congelare puteţi să tăiaţi plantele mărunt.

Pont! Se introduce un mănunchi de plante într-o sticlă în care se află ulei sau oţet. Plantele trebuie să fie acoperite cu lichid. Timp de opt zile depozitaţi sticlele într-un loc călduros înainte să le aşezaţi într-un loc întunecat şi rece. Astfel, amestecul păstrează toate proprietăţile plantelor.