de Raluca Grințescu
Există o serie de legume care au o capacitate foarte mare de regenerare. Practic, par că renasc din propriile resturi, astfel că le puteți replanta, iar şi iar, chiar acasă la dumneavoastră. Iată câteva dintre ele.
Usturoiul
Atunci când usturoiul începe să înmugurească, micii lăstari verzi sunt prea amari pentru a fi consumaţi. În loc să aruncați căpăţânile încolţite, mai bine puneți-le într-un pahar cu puţină apă şi lăsați să crească firele de usturoi verde. Le puteți pune chiar şi în pământ, într-o jardinieră pe balcon.
Morcovii
Frunzele de morcovi sunt comestibile şi numai bune pentru salate. Pentru a avea acest tip de „verdeaţă” în bucătărie trebuie să puneți capetele de morcov în apă, la soare, şi din ele vor da imediat frunze.
Pătrunjelul şi ţelina
Puneți resturile rădăcinilor de pătrunjel sau de ţelină într-un ghiveci şi udați-le cam o dată la două zile. În scurt timp, frunze verzi şi sănătoase vor răsări ca prin minune!
Busuiocul
Puneți câteva frunze de busuioc într-un pahar cu apă pe care aşezați-l pe pervazul ferestrei, astfel încât lumina să bată direct pe ele. În scurt timp vor da rădăcini, iar când acestea ajung la doi centimetri lungime, le puteți planta în ghivece.
Prazul şi ceapa verde
În mai puţin de cinci zile, puteți regenera complet un fir de praz sau de ceapă verde doar din resturi. Tot ce trebuie să faceți este să păstrați capetele cu mustăcioare şi să le puneți într-un pahar cu apă la soare sau direct în pământ. În scurt timp, partea verde se va dezvolta din nou!
Ceapa uscată
Şi resturile de ceapă de care vă grăbiți să scăpați cât mai repede se pot dovedi folositoare. Dacă le plantați în pământ veți recolta în scurt timp ceapă verde.
Varza şi salata verde
Nu aruncați resturile de varză sau de salată, mai precis cotoarele lor. Puneți-le într-un vas cu apă, şi în două săptămâni veți putea mânca salată din propria cultură!
Ghimbirul
La fel ca şi ceapa, rădăcina de ghimbir poate fi replantată în sol, dar procesul este de mai lungă durată. Astfel, poate dura până la zece luni până când veți reuşi să recoltați un bulb matur.
Ciupercile
Puneți codiţele de ciuperci într-un sac cu compost sau în zaț de cafea şi păstrați-le într-un mediu umed. Nu trebuie să vă aşteptați însă la rezultate spectaculoase. Există două variante: fie în câteva zile ele încep să crească, fie putrezesc!