Main menu

header

Femeile conduc lumea

  Şi vine şi 8 Martie. Ziua internaţională a femeii, zi în care copiii din toată lumea îşi sărbătoresc mamele, iar bărbaţii, soţiile sau iubitele.
Deşi femeia este caracterizată ca fiind reprezentanta sexului slab, există câteva doamne în lume care contrazic acest lucru. Nu vom vorbi despre femeile puternice, pe care probabil că le-am întâlnit fiecare dintre noi, ci despre doamne care ocupă funcţii deosebit de importante în lume: şefi de stat, prim-miniştri, preşedinţi de mari companii internaţionale sau chiar soţii de preşedinţi, despre care se ştie că „fac legea”. Veţi citi lucruri pe care nu le cunoaşteţi în legătură cu Angela Merkel, Condolezza Rice, Hillary Clinton, Margareth Thatcher, Iulia Timoşenko etc.


Angela Merkel - Cancelar al Germaniei

  Fiică de preot, crescută în fosta RDG, Angela Merkel a fost surpriza Uniunii Creştin Democrate din Germania atunci când au nominalizat-o cancelar al acestui stat
în 2005. Şi surpriza şi mai mare a venit la 22 noiembrie 2005, când majoritatea Bundestagului a decis ca înalta doamnă cu ochi albaştri să fie numită cancelar federal. Într-un stat dominat în general de bărbaţi, femeia cu alură de gospodină a reuşit să-şi impună punctul de vedere. Merkel a fost primul lider mondial care a condamnat ferm decizia Papei Benedict al XVI-lea de a reabilita, printre alţii, un episcop ultraconservator britanic, cunoscut drept un negaţionist al Holocaustului.
  Angela nu are copii şi este la a doua căsnicie. Ca o ironie a sorţii, deşi o lume întreagă o ştie drept Angela Merkel, ea a divorţat de fapt de primul soţ - Ulrich Merkel -, de la care a păstrat numele. În prezent, ea este măritată cu profesorul Joachim Sauer.
Tzipi Livni - Fost agent Mossad, politician de primă mână
Tzipi Livni, Doamna de fier a Israelului aşa cum este ea numită, a fost la un pas de a deveni premier al statului israelian. Însă deşi partidul ei a câştigat alegerile, ea a preferat să intre în Opoziţie, nemulţumită de posibilele alianţe. Tzipi, mamă a doi băieţi, unul de 19 şi altul de 17 ani, a fost în tinereţe agent Mossad. Recrutată în serviciul secret israelian pe când avea 22 de ani, doamna Livni a fost repartizată iniţial la Paris, apoi a călătorit prin Europa cu o echipă care avea misiunea de a anihila arabi indezirabili. Ajunsă acum la 51 de ani, Tzipi se relaxează cântând la tobe şi se păstrează în formă mâncând hrană vegetariană.

Cristina Fernandez - Actualul preşedinte argentinian

  Este frumoasă şi foarte ambiţioasă. Numeroşi argentinieni o compară cu Eva Peron, însă actualul preşedinte argentinian, Cristina Fernandez de Kirchner nu a „moştenit“ funcţia de la soţul decedat, ci a fost aleasă. Deşi în 2008 era proaspăt intrată pe lista de şefi de stat, Cristina nu a avut nicio reţinere ca la un summit desfăşurat în SUA să „facă” programul tuturor celorlalţi preşedinţi prezenţi. Astfel, pentru că a ratat fotografia de grup, nu s-a sfiit să le ceară acestora, inclusiv lui George Bush, să mai stea o tură la foto. Şi toţi şefii respectivi s-au supus dorinţelor argentiniencei.

Margaret Thatcher - Cel mai longeviv premier

  Aceasta este doar o mică parte din numeroasele femei puternice care există în lume. Această listă deosebit de restrânsă o încheiem în forţă cu un nume care nu are nevoie de nicio prezentare: Doamna de Fier. Nimeni alta decât fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher. Fiică a unui băcan din localitatea engleză Grantham, doamna Thatcher a fost cel mai longeviv premier. „A domnit” vreme de 11 ani, fiind de altfel prima femeie-premier din Europa. Însă ca în toate cazurile de femei-politicieni din lume, este obligată să-şi pună familia pe planul doi. Cei doi copii ai săi sunt crescuţi de bone. Renumele de Doamna de Fier l-a primit după ce în octombrie 1984 a fost ţinta unui atentat cu bombă pus la cale de IRA (Armata Republicană Irlandeză). Astfel, deşi viaţa i-a fost pusă în pericol şi a fost la un pas să moară, nu şi-a schimbat părerea legată de cererile naţionaliştilor irlandezi.
Elena Şerban

 

 

Condolezza Rice - Prima femeie afro-americană secretar de stat al SUA

  Condolezza Rice este prima femeie afro-americană care a deţinut funcţia de secretar de stat al SUA între ianuarie 2005 şi ianuarie 2009. Condolezza (55 de ani), fiică a unui pastor al Bisericii prezbiteriene şi a unei profesoare de muzică, vorbeşte fluent rusa, franceza şi spaniola şi este specialistă în problemele fostei URSS şi ale Europei de Est. Ea a decis să-şi sacrifice viaţa personală, fiind total devotată profesiei. Acum, după patru ani de mandat şi 100 de ţări vizitate, a anunţat că este dispusă să se aşeze la casa ei. Despre viaţa privată a fostului secretar de stat nu se ştie decât că în anii ’70 a fost logodită. Atât.

Hillary Clinton - A vrut să devină astronaut

Hillary Clinton. Numele acestei doamne, sinonim cu diplomaţia, a ajuns pe buzele tuturor după ce soţul său, Bill Clinton, a devenit în 1993 preşedintele SUA. Însă, scandalul mondial provocat de infidelitatea lui Clinton a făcut de fapt din Hillary o adevărată vedetă. Deosebit de diplomată, fosta Primă Doamnă a lăsat în urmă scandalul, iar acum, în 2009, a devenit secretar de stat în administraţia Obama. În copilărie, Hillary a trimis o scrisoare la NASA prin care întreba ce să facă să devină astronaut. Răspunsul primit („Nu acceptăm fete astronaut”) nu a demoralizat-o, ba dimpotrivă, a făcut-o mai ambiţioasă.

Iulia Timoşenko - Premierul Ucrainei

  Iulia Volodîmîrivna Timoşenko. Doamna cu cosiţă aurie. Prinţesa portocalie. Uraganul blond. Sunt doar câteva dintre numele cu care este cunoscut actualul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. Este absolventă a Universităţii Dnipropetrovsk şi are diplomă în economie. Devenită bogată în urma unor afaceri cu gaze, Iulia a intrat în politică şi a fost unul dintre liderii revoluţiei portocalii, alături de Victor Iuşcenko. Este măritată cu fiul unui comunist de renume în Ucraina în perioada URSS şi are o fiică. Timoşenko a şocat opinia publică foarte conservatoare din ţara sa când a declarat că ar fi vrut să pozeze în Playboy.