Main menu

header

- Mickey Rourke a făcut KO Globul de Aur!


Unul dintre primii „băieţi răi” ai Hollywoodului a revenit în atenţia publicului o dată cu câştigarea Globului de Aur la începutul anului 2009, pentru rolul din „The Wrestler” („Luptătorul”). După o perioadă în care pe primul plan au fost băutura şi animalele, Mickey Rourke a realizat că mai are ceva de spus în showbizz şi s-a pus din nou pe treabă. A primit, ca printr-o minune, rolul principal din „The Wrestler” şi l-a interpretat magistral, după cum susţin criticii. 

Crescut de un poliţist

În 1952, an în care Vivien Leigh şi Humphrey Bogart câştigau Premiile Oscar pentru „Un tramvai numit dorinţă” şi „Regina africană”, undeva într-un orăşel din statul New York se năştea Philip Andre Rourke. Cel care va deveni, peste ani (sub numele de Mickey Rourke), unul dintre cei mai talentaţi, dar controversaţi actori de la Hollywood. 

Copilăria nu a fost foarte fericită, din cauza divorţului părinţilor, ce a intervenit pe când el avea doar 6 ani. Acest eveniment l-a marcat destul de mult. După separarea de tatăl lui Mickey, mama sa, Ann, şi-a luat copiii (doi băieţi şi o fată) şi s-a mutat la Miami, unde s-a măritat cu un poliţist. 

Pasionat de box

În perioada adolescenţei, viitorul star din „9 săptămâni şi jumătate” şi-a canalizat atenţia şi eforturile mai mult către sport, în special către box. De altfel, la vârsta de 12 ani câştigă primul titlu la box amator sub numele de Andre Rourke. În 1969, pe când avea doar 17 ani, devine partenerul de antrenamente al campionului mondial la acea vreme la categoria pană, Luis Rodriguez. În 1973, din cauza unor probleme medicale, e nevoit să se lase de box.

Actoria, prima dragoste

În această pauză i se schimbă viaţa. Un prieten din copilărie, student la Universitatea din Miami, îi propune să joace în piesa pe care o regiza, întrucât actorul principal îl lăsase baltă. Face rolul şi se îndrăgosteşte de actorie. Încântat, Mickey împrumută de la sora sa 400 de dolari şi pleacă la New York pentru a urma cursuri de profil. Declară mai târziu că actoria a fost prima lui dragoste adevărată. Şi, după cum au spus mulţi critici, şi singura. 

„Băiatul rău“ atrage atenţia 

Mickey Rourke are bafta unui debut în forţă, în filmul „1941”, regizat de Steven Spielberg. Deşi rolul nu este de mare amploare, tânărul îşi dă seama că ăsta e drumul pe care vrea să meargă în viaţă. Cu toate acestea, abia o dată cu filmul „Body Heat” intră în atenţia Hollywoodului. Deşi prestaţia sa din această producţie a fost destul de modestă, aparenţa de băiat rău atrăgea ca un magnet. Curând după această peliculă turnează în producţia „Rumble Fish” („Golanii”), regizată de marele Francis Ford Coppola, în care joacă rolul fratelui mai mare al personajului interpretat de Matt Dillon. Un alt film care a jucat un rol important în cariera lui Rourke a fost „Papa din Greenwich Village”, în care i-a avut ca parteneri pe Daryl Hannah şi pe Eric Roberts.

Deşi toate aceste pelicule au avut scenarii bune şi au beneficiat de distribuţii excelente, producţia care a făcut din Mickey Rourke o vedetă a fost „Nouă săptămâni şi jumătate”. Filmul, apărut în 1986, a revoluţionat şi şocat în acelaşi timp. Tema deosebită şi mesajul sexual explicit au făcut din cei doi protagonişti, Mickey Rourke şi Kim Basinger, adevărate sex-simboluri. 

Droguri şi violenţă

Din nefericire pentru el, nu a reuşit să-şi gestioneze corect succesul din viaţa profesională. Se aruncă în braţele alcoolului şi drogurilor, care-i controlează viaţa. Este violent şi-şi terorizează familia, dar şi colegii de platou. Asta în cazul în care vreun regizor îi mai propunea vreun rol. Alan Parker declara la un moment dat: „Să lucrezi cu Mickey e un coşmar. Este periculos, nu ştii la ce să te aştepţi din partea lui. Staff-ul tehnic, şi nu numai, e îngrozit doar când aude că Mickey e în zonă”.

Se spune chiar că în acea perioadă a dat cu piciorul unor roluri importante, jucate ulterior de Tom Cruise (în „Rain Man”), Nick Nolte (în „48 de ore”), Christopher Lambert (în „Highlander”).

În 1991, ia ciudata decizie de a se întoarce la box, declarând că simţea că se autodistruge dacă ar fi continuat cu actoria. Răutăcioşii au susţinut însă că Rourke a făcut acest pas pentru că nimeni nu mai voia să lucreze cu el. 

Deşi mulţi îl vedeau prea bătrân pentru a mai lupta (avea 39 de ani) a obţinut opt victorii, a fost înfrânt în şase meciuri şi a avut două remize. Toate acestea au avut ca rezultat un pomete spart, limba crăpată, coaste şi degete rupte.

Relaţii furtunoase

„Băiatul rău“ al Hollywoodului a făcut numeroase cuceriri. Însă, deşi se ştie acest lucru, Rourke a recunoscut că a avut relaţii doar cu Terry Farrell, Sasha Volkova, Debra Feuer şi Carre Otis. De altfel, ultimele două i-au fost şi soţii. Cu Carre Otis, relaţia a fost mai mult decât furtunoasă. Actriţa a chemat în câteva rânduri Poliţia, pentru că Mickey a bătut-o. S-au despărţit, s-au împăcat, s-au bătut, s-au despărţit şi apoi iar s-au împăcat. Cam aşa poate fi rezumată în câteva cuvinte căsnicia dintre Rourke şi Otis, care a durat din 1992 până în 1998. 

În prezent, „Luptătorul“ are o frumoasă şi numeroasă familie de… nouă câini. 

Nominalizat la Oscar

  A urmat o perioadă mai slabă din punct de vedere al carierei, însă a revenit în forţă în atenţia marelui public o dată cu filmul realizat în 2008, „The Wrestler” („Luptătorul”). Pentru rolul făcut a fost răsplătit deja cu Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor în 2009 şi a fost nominalizat la Premiile Oscar. În filmul regizat de Darren Aronofsky, Rourke joacă rolul fostului luptător de wrestling Randy „The Ram” Robinson, care revine în ring după ce se pensionase în urma unui atac de cord, pentru o ultimă confruntare cu vechiul lui adversar.

Elena Şerban

- A apărut alături de Jennifer Love Hewitt în videoclipul „Hero” al lui Enrique Iglesias

- A şocat opinia publică după ce a anunţat că a donat o parte din banii obţinuţi pentru filmul „Francesco” unei organizaţii paramilitare irlandeze. Ulterior, a retractat declaraţia, însă lumea nu prea l-a mai crezut

- Starul american este noul Ironman 2. Pentru că şi în SUA este criză financiară, Rourke a acceptat să semneze pentru „numai“ 250.000 de dolari