Main menu

header

Ramona Bădescu este consiliera primarului Romei pentru problemele românilor, poziţie din care intenţionează să realizeze foarte multe pentru compatrioţii săi. Frumoasa brunetă a făcut demersurile pentru ridicarea unui lăcaş de cult în apropiere de Roma. În prezent, Ramona joacă în producţiile cinematografice „Donne dell’Est” şi în „Scandalo della banca romana” pentru Rai Uno.  

„Mă deranjează faptul că italienii vorbesc urât despre noi”

- De câţi ani eşti stabilită în Italia? Ţi-a lipsit vreodată România?
- Am plecat din ţară după Revoluţie, în 1990, şi cel mai mult mi-a lipsit familia şi nu mi-a fost uşor să îmi croiesc drum printre străini. În primul rând, a trebuit să lupt cu prejudecăţile dintotdeauna, care cataloghează femeile din Est ca fiind „uşoare”. Pentru principiile mele am încercat să demonstrez contrariul, că nu sunt uşoare şi nici proaste! 

- Ce te-a determinat să intri în politică?
- Eu nu fac acest lucru pentru mine. Nu vreau să candidez la Europene, nu promit imposibilul. Scopul meu nu este politica. Este o meserie foarte grea, a jocurilor de partid. Politica mea este una socială, a sufletului şi a lucrurilor concrete. Eu îmi doresc să rezolv cazuri micuţe, nu mari, pentru că nu am posibilitatea. Eu nu trăiesc din politică şi nu-mi plac nedreptatea şi lucrurile false. Mă deranjează faptul că italienii vorbesc urât despre noi, iar eu încerc să le aduc la cunoştinţă ceea ce suntem noi într-adevăr, un popor latin, cult.

- E adevărat că vrei să ridici o biserică pentru români, undeva în apropierea Romei?
- Mai precis la Monterotondo, o localitate situată la 10 km de Roma. Aici există nişte lăcaşuri închise, pe care trebuie să le deblocăm, pentru a construi acolo un loc de rugăciune pentru românii de prin împrejurimi. E greu să se ridice biserici, dar trebuie să li se dea posibilitatea românilor care trăiesc în Italia să participe la slujbele ortodoxe româneşti şi să aibă un lăcaş sfânt unde să se roage la necaz şi să mai uite de probleme. Am avut o întâlnire cu prefectul Romei şi cu preotul Bogdan, care este protopopul de la Roma, şi am decis să facem rost de un spaţiu de rugăciune pentru românii care trăiesc la Monterotondo.

„Nu am fost amanta lui Tăriceanu!”

- Presa a mediatizat şi viaţa ta personală. Câte s-au scris şi nu erau adevărate?
- În general, sunt o persoană foarte rezervată în ceea ce priveşte viaţa mea personală. Nu am dat ocazia presei să scrie lucruri prea personale, având în vedere un moment particular al vieţii mele.  Apropo de subiectul care a apărut într-un ziar, cum că aş avea o relaţie mai mult decât profesională cu fostul prim-ministru, Tăriceanu. I-am dat în judecată! S-a scris şi în „Corriere della sera” acest lucru. Au preluat din presa din ţară şi m-a deranjat foarte mult. Nu este un subiect adevărat! 

- Presa italiană a speculat o relaţie cu fostul primar al Romei, dar şi cu actualul. Ce părere ai despre acest lucru?
- E un lucru scandalos. Cred că ziarele ar trebui să publice fotografii în care apar în astfel de ipostaze, să aibă probe în acest sens, să nu-şi permită să discute lucruri neadevărate şi nefondate. Sunt pure speculaţii. 

- De ce te-ai despărţit de Ricardo?
- Pentru că s-a terminat o poveste de dragoste…

- Cum ar trebui să arate bărbatul ideal?
- Să mă fascineze, să mă intrige, să mă surprindă… Nu am o descriere a bărbatului care îmi place, trebuie să-l văd, să mă facă să plâng, să mă emoţioneze…

În vizită la Papa Benedict al XVI-lea 

- De curând l-ai însoţit pe primarul Alemanno într-o vizită la Papă... Cât de mult crezi că îi poţi ajuta pe românii din Italia?
- Întâlnirea cu Papa Benedict al XVI-lea a fost emoţionantă. A fost o întâlnire aranjată de Primăria Romei. Am mers la Vatican cu delegaţia Primăriei şi a Provinciei. Nu a fost o întâlnire personală, ci una instituţională, organizată de Gianni Alemanno, primarul Romei, la 12 ianuarie. Nu ştiu cât de mult pot să îi ajut pe românii din Italia, dar cel puţin încerc să mă fac ascultată. Am creat deja asociaţii de români la Roma, cu care mă întâlnesc în fiecare vineri. Discutăm despre problemele cu care se confruntă ei în Italia şi încercăm să le rezolvăm. Implic astfel în politică asociaţiile cu români, conduse de români. Sper ca visul meu să unească o forţă, să devină realitate. De multe ori politicienii vorbesc mult şi nu fac nimic. Eu sunt idealistă, visez să-i ajut pe cei neajutoraţi. Îmi doresc să creez o linie verde gratuită, o centrală telefonică pentru întrebări şi solicitări din partea românilor din Italia care pot, astfel, să ceară diverse lămuriri la problemele lor şi să se adapteze informaţiilor mai actuale cu normele europene.

- În ziua alegerilor ai fost protagonista unui incident la Academia di Romania. Ce s-a întâmplat?
- Nu a fost un incident. Trăim într-o ţară democrată şi lumea îşi exprimă părerea. E mai greu să faci fapte decât să creezi o divergenţă de idei. Am fost aleasă de primarul Romei să fiu consiliera sa. Eu nu vreau să reprezint pe nimeni, îmi fac doar datoria şi încerc să îmbunătăţesc cum pot relaţiile de integrare ale românilor. S-a depus o contestaţie în ziua aceea, oamenii s-au lansat în polemici gratuite cu mine, dar şi-au cerut apoi scuze.

Împarte acelaşi impresar cu Sharon Stone

- Am înţeles că ai acelaşi impresar cu cel al actriţei Sharon Stone. E adevărat că ţi-a cerut să te stabileşti în SUA?
- Da, aşa este. Îmi tot spune că ar trebui să stau în America, pentru a putea face un pas important în cariera mea. Dacă aş avea curajul să mă dezrădăcinez şi să plec în America, ar fi posibil, aş putea să obţin un rol la Hollywood. Tocmai de aceea îl am pe agentul lui Sharon Stone, Chuck Binder. De altfel, mi-aş dori să fac câteva cursuri de actorie la celebrul institut de teatru şi de film de la Los Angeles, „The Lee Strasberg Theatre & Film Institute”, unde, din câte ştiu, predă şi Robert de Niro.

- Ai lucrat cu Alain Delon şi Michele Placido, ultimul popular în România datorită serialului „Caracatiţa“. Cum i-ai descrie?
- Alain Delon este o persoană extrem de elegantă, cu mari calităţi, fără ifose. Atunci când am filmat împreună, la prânz avea totul organizat, să mănânce în altă parte, însă a preferat să ia masa cu noi. Michele Placido este un mare artist al Italiei. Pe Michele l-am invitat în 2008 la spectacolul „La cultura ci unisce”, pe care eu l-am prezentat în Italia, la Roma. Acolo a recitat o poezie din Ana Blandiana în limba română. Erau zece miniştri în sală şi a fost un moment deosebit de emoţionant.

- Ai jucat în numeroase producţii italiene. Care te reprezintă cel mai bine?
- Fiecare film pe care îl fac este o nouă încercare pentru mine. Sunt o persoană căreia îi place să trăiască şi care asimilează cât mai mult din experienţele de viaţă. „Caracatiţa” mi-a plăcut foarte mult, a fost o situaţie de mare orgoliu ca eu, o româncă din Craiova, să joc rolul unei sicilience. A fost o provocare pentru mine.

Între politică şi actorie

- Ce surprize mai pregăteşti?
- Proiectele mele în Italia sunt pe două planuri: politic şi artistic. Munca pe care o depun în politică o fac gratuit, o fac pentru că vreau să întreprind ceva pentru a se îmbunătăţi situaţia compatrioţilor mei, pentru a sări în ajutorul românilor de aici şi pentru a „spăla” imaginea României peste hotare, iar partea artistică, căreia mă dedic, îmi asigură susţinerea financiară. Acum lucrez pentru două filme. Primul se numeşte „Donne dell’Est” („Femeile din Est”), o peliculă pentru cinema, pentru care o să turnăm în Puglia. Este vorba despre viaţa a cinci femei care provin din Est. Tema filmului tratează problemele lor existenţiale. Eu joc rolul unei emigrante românce şi sfârşesc prin a mă sinucide. A doua peliculă pe care o fac acum şi la care am început filmările la 22 ianuarie este un serial pentru Rai Uno, „Scandalo della banca romana”. Eu joc rolul fetei guvernatorului băncii române şi voi apărea în două episoade, ce se vor turna la Roma şi în Muntenegru. Acţiunea se petrece în anul 1900, aşa că am purtat costum de epocă la filmări. Serialul se va transmite începând cu luna septembrie. 

„Încerc să am o viaţă sănătoasă”

- Arăţi fenomenal şi mă întreb care e „secretul”…
- Obişnuiesc să fac sport de trei ori pe zi, pentru întreţinere. Recunosc însă că în ultima vreme nu am reuşit să trec aşa des pe la sală, pentru că am un program încărcat. Am un antrenor personal, care îmi arată toate exerciţiile pe care trebuie să le fac pentru a avea un tonus şi un corp de invidiat.

- Ce mâncăruri preferi?
- Am o alimentaţie foarte rigidă. Beau foarte multe lichide, apă plată, ceai verde, mănânc multă soia, zarzavaturi şi neapărat fructe înainte de masă. E foarte important să mâncaţi fructe înainte de masă. De două ori pe săptămână mănânc carne, îmi place foarte mult peştele, somonul la grătar. Orezul alb şi grâul încolţit nu lipsesc din alimentaţia mea. Încerc să am o viaţă sănătoasă. Îmi place să pun grâu la încolţit, să-l ţin acolo 48 de ore, după care îl amestec la o salată mixtă, cu ulei, sare şi condimente. Face foarte bine la organism.

- E adevărat că părinţii îţi trimiteau dulceaţă la borcan în Italia şi sarmale româneşti?
- Da, este foarte adevărat! Dulceaţa de vişine a mamei mele este nemaipomenită, iar cu sarmalele şi zacusca de acasă i-am înnebunit pe toţi. 

- Ce îţi doreşti cel mai mult?
- Multă sănătate pentru mine şi părinţii mei, care m-au susţinut în tot ceea ce am făcut până acum, şi îmi doresc să joc într-un film la Hollywood.

Maria Petrache

„Fiecare film pe care îl fac este o nouă încercare pentru mine. Sunt o persoană căreia îi place să trăiască şi care asimilează cât mai mult din experienţele de viaţă”

  „A trebuit să lupt cu prejudecăţile ce cataloghează femeile din Est ca fiind «uşoare». Pentru principiile mele am încercat să demonstrez contrariul!”

Apă plată cu oţet, pentru detoxifierea organismului

- Eşti o femeie frumoasă. Ce trucuri de îngrijire poţi să dezvălui pentru cititoarele noastre?
- Le sugerez să bea multă apă plată pentru a elimina toxinele. Eu, dimineaţa beau apă amestecată cu câteva linguriţe cu oţet de mere, care ajută la curăţarea vaselor de sânge. Apa plată se mai poate amesteca şi cu sucul de la o lămâie. Mişcarea este foarte importantă. Am perioade în care mănânc bucăţele de drojdie de bere, care sunt bune pentru păr; îi dă mai multă strălucire şi întăreşte firul de păr, dar şi pentru piele, făcând-o mai catifelată.