Main menu

header

de Elena Şerban

Marea sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, nu putea trece neobservată tocmai de cinematografia mondială. Astfel, s-au turnat numeroase filme care au avut ca subiect povestea lui Iisus. Ca fapt divers trebuie să precizăm că Fiul Domnului a fost întruchipat şi de un actor de culoare sau că printre aceste producţii se află şi comedii! Dar cele mai importante trei filme realizate până în prezent pe această temă sunt: „Iisus din Nazaret”, „Patimile lui Hristos” şi clasicul „Ben-Hur”.

Robert Powell, cel mai bun interpret
Sunt puţine persoanele care reuşesc să şi-l imagineze pe Iisus Hristos cu altă figură decât cea a actorului american Robert Powell, din pelicula „Iisus din Nazaret”. Cu ochii săi blânzi şi albaştri, actorul a reuşit să întruchipeze un excelent şi foarte credibil Fiu al Domnului. Producţia regizată în 1977 de Franco Zeffirelli şi care a durat nu mai puţin de şase ore i-a adus lui Powell renumele de cel mai bun interpret al lui Iisus din toate timpurile.

„Patimile lui Hristos” - Top de încasări
Un alt film cu aceeaşi temă a fost controversatul „Patimile lui Hristos”. În pelicula în care rolul mamei lui Iisus a fost interpretat de actriţa Maia Morgenstern (foto), sunt descrise ultimele 12 ore din viaţa celui care a fost Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. În ciuda criticilor, filmul, produs de Mel Gibson în 2004, a fost foarte apreciat de telespectatori. Actorul care l-a întruchipat pe Iisus a fost Jim Caviezel. Din cauza sau datorită scenelor foarte crude a fost una dintre cele mai bine vândute pelicule ale tuturor timpurilor, 600 de milioane de dolari!

„Ben-Hur”, 11 Oscaruri!
Realizat în 1959 de regizorul William Wyler, filmul prezintă a treia ecranizare a romanului lui Lew Wallace, „Ben-Hur: O poveste despre Hristos”, apărut în 1880. „Ben-Hur” a fost o producţie extrem de scumpă. Spre exemplu, a avut nevoie de 300 de platouri de filmare pe o suprafaţă de 1,2 kilometri pătraţi. Cele 15 milioane de dolari au fost un risc asumat de Metro-Goldwyn-Mayer pentru a se salva de la faliment. Riscul a fost răsplătit însă, pelicula având încasări de 75 de milioane de dolari, la nivelul anilor ’60!
Înainte să i se propună rolul principal lui Charlton Heston, mulţi alţi actori de primă mână au refuzat să joace personajul principal. Astfel, se spune că Burt Lancaster a refuzat rolul, deoarece „nu îi plăceau moralele violente ale poveştii”. Paul Newman ar fi declinat oferta pentru că i se părea că nu avea picioare potrivite pentru a purta tunică.
Filmul a fost răsplătit cu 11 Oscaruri: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor” - Charlton Heston,  „Cel mai bun rol secundar masculin” - Hugh Griffith, „Cel mai bun regizor” - William Wyler, „Cele mai bune decoruri”, „Cea mai bună imagine color”, „Cele mai bune costume”, „Cele mai bune efecte speciale”, „Cel mai bun montaj”, „Cea mai bună muzică de film”, „Cea mai bună coloană sonoră”.

„Maria, mama lui Iisus”
Un alt film în care se vorbeşte despre drama lui Iisus este „Mary, mama lui Iisus”. Spre deosebire de alte pelicule realizate pe această temă, în aceasta se pune accent mai ales pe povestea mamei Fiului lui Dumnezeu. De această dată, Sfânta Maria este foarte activă, neezitând să iasă în faţă şi să spună ce are de zis.

„Ultima tentaţie a lui Iisus”, o peliculă controversată
Regizorul Martin Scorsese, un non-conformist, de altfel, se înscrie şi el pe lista celor care nu au rezistat în faţa poveştii cutremurătoare a lui Iisus. De aceea, în 1988, ajutat de actorul Willem Dafoe, care l-a întruchipat pe Iisus, regizează filmul „Ultima tentaţie a lui Iisus”. În această producţie, de asemenea foarte controversată la lansare, Fiul Domnului îşi imaginează, în momentul dinaintea crucificării, cum ar fi fost dacă… se căsătorea cu Maria Magdalena şi ar fi trăit o viaţă normală, ca a oricărui muritor.

„Iisus Hristos, Superstar”
Pentru cei care nu au văzut pelicula „Iisus Cristos-superstar”, aici chiar se povesteşte viaţa lui Iisus. Nu este o peliculă al cărei nume are doar o legătură tangenţială cu Fiul Domnului. În filmul realizat în 1973 de Norman Jewison, actorul Ted Neeley deţine rolul principal dintr-un spectacol multietnic, în care dansul şi muzica se îmbină perfect pe tema religioasă. Un Iisus original!

„Culoarea Crucii”
Un film care nu avea cum să lipsească din această listă este „Culoarea Crucii”, lansat pe ecrane în 2006. Şi nu pentru că tema era deosebită, ci pentru că această peliculă este prima în care Iisus e de culoare. Producţia a provocat controverse uriaşe.
Jean Claude LaMarre este scenaristul, regizorul şi actorul principal al producţiei. „Este nevoie de cineva foarte deschis la minte pentru a-l vedea pe Iisus aşa cum nu a fost prezentat niciodată”, declara LaMarre, care aprecia că filmul este unic din mai multe puncte de vedere. Şi nu doar pentru că Iisus este negru, ci şi pentru că e primul care propune teza rasei ca fiind o posibilă motivare pentru crucificare.
Alte filme realizate pe aceeaşi temă sunt: „The Book of Life” (1998), „Superstar” (1999), „Godspell” (1973),  „Jesus” (1999), „The Greatest Story Ever Told” (1965).

„Codul lui da Vinci” şi iubirea lui Iisus cu Maria Magdalena

Şi pentru că tot este vorba despre filme în care personajul principal este Iisus Hristos, nu vom rata din această listă şi filmul „Codul lui da Vinci”. Această producţie, prezentată marelui public în mai 2006, iese destul de mult din tiparele filmelor clasice cu Iisus sau cu scenarii biblice.
Situaţia a fost creată de faptul că, aşa după cum descrie Dan Brown, autorul romanului care a stat la baza scenariului, Iisus… era tată, având un copil împreună cu Maria Magdalena. Acest secret era unul dintre cele mai bine păzite taine ale universului. Datorită acestui scenariu, filmul „Codul lui da Vinci” a fost considerat unul dintre cele mai controversate pelicule din istorie.