Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Indiferent dacă se află într-un club prăfuit cu 50 de locuri sau într-o sală cu 5.000 de oameni, Andrei Ştefăneţ şi Natalia Olaru, binecunoscuţii componenţi ai trupei Jaga din Republica Moldova, au parte de aceleaşi aplauze la scenă deschisă şi de aceeaşi frenezie din partea auditoriului. Un concert cu ei este cu adevărat fulminant, o explozie de trăiri şi de emoţii. Cu şi despre cei doi îndrăgiţi cântăreţi, în rândurile ce urmează.

„Publicul din România este cald şi receptiv”

- Un singur lucru se compară cu energia şi pasiunea pe care le aveţi: dragostea publicului. Care e cheia succesului vostru?
- Cred că doar prin multă muncă se pot vedea rezultatele. Probabil că succesul nostru vine din dragostea imensă pe care o avem faţă de muzică, dar şi din simţul umorului cu care ne-a înzestrat Dumnezeu.

- Melodia Jaga Jaga a fost un triumf răsunător. Cum s-a născut acest hit?
- Ideea a venit de la producătorul nostru, Vlad Costandoi. Până la  această piesă, eu şi Natalia n-am mai cântat împreună. Şi când am înregistrat-o în studio am făcut-o separat, asta pentru că la început Natalia n-a vrut să o interpreteze. Dar producătorul a reuşit s-o convingă. Sigur că succesul pe care l-a avut „Jaga Jaga” a fost neaşteptat atât în Republica Moldova, cât şi în România şi ne-a bucurat enorm.

- Cu ce sentimente porniţi spre casă după concertele ce aduc publicul în delir?
- Ne plac extraordinar de mult spectacolele din România, pentru că publicul este pe cât de cald, pe atât de receptiv. Şi oricând vom primi cu aceeaşi plăcere invitaţia fraţilor noştri de peste Prut pentru a veni în România cu cele mai noi piese ale noastre.

„Pentru a-ţi realiza visurile e nevoie de muncă şi de răbdare”

- Cum reuşiţi să fiţi mereu atât de proaspeţi, fără nici o urmă de oboseală şi să transformaţi orice concert într-un tur de forţă?
- Muzica ne dă întotdeauna acea energie de care avem nevoie şi poate de aceea nu obosim niciodată. La fiecare concert pe care-l avem încercăm să binedispunem publicul, pentru că spectatorii noştri sunt primii care ne încarcă „bateriile”.

- Cât de bine se îmbină cariera cu familia? V-aţi găsit sufletul-pereche?
- Natalia este în căutarea sufletului-pereche, iar eu l-am găsit de ceva timp, pentru că sunt căsătorit şi mă mândresc cu o fetiţă de 5 luni. Mi-am dorit totdeauna să-mi construiesc o familie fericită, căreia să nu-i lipsească nimic. Soţia mi-a fost colegă la Conservator, de aceea înţelege perfect care este viaţa unui muzician.

- Consideraţi că v-aţi dus la îndeplinire visurile? Vi le-aţi realizat?
- Încă nu ni le-am realizat pe toate, însă ştim sigur că Dumnezeu a avut grijă ca până acum să ne meargă totul ca pe roate. Şi ştim cu certitudine că pentru realizarea tuturor visurilor este nevoie în primul rând de multă muncă şi de răbdare.

„Niciun drum nu e presărat doar cu petale de trandafiri”

- Privind în urmă, cum este drumul pe care l-aţi străbătut? Cum a început dragostea pentru muzică?
- Sigur că niciun drum nu e presărat doar cu petale de trandafiri, mai sunt şi spini pe ici, pe colo. Eu am fost prieten cu muzica de copil. La 15 ani am intrat la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi în 2007 am terminat Conservatorul. Sunt şi laureat al mai multor festivaluri, ca de exemplu „Două inimi gemene”, unde am luat premiul cel mare, şi „Chipuri de îngeri”, unde am câştigat premiul I. Natalia a început să cocheteze cu muzica la 16 ani, când a venit la Chişinău, unde a început să cânte la diferite petreceri. În paralel lua lecţii particulare de canto. Aşa că acum se poate lăuda cu locul al II-lea la festivalul „Două inimi gemene” şi premiul cel mare la „Steaua Chişinăului”.

- Cum sunt Andrei Ştefăneţ şi Natalia Olaru în spatele scenei, acolo unde publicul nu vă poate urma?
- Eu sunt ceva mai timid faţă de cel care sunt pe scenă şi încerc să găsesc întotdeauna momente pentru a-mi aduna gândurile. Natalia este însă mereu o fire veselă, plină de energie, care în viaţa de zi cu zi nu se deosebeşte cu nimic de persoana de pe scenă.

- E greu de purtat trena celebrităţii?
- Vă mulţumim pentru ceea ce spuneţi, dar nu cred că suntem atât de celebri. Poate nimic nu este mai plăcut ca atunci când ştim că lumea se regăseşte în piesele noastre. Le mulţumim fanilor pentru susţinerea acordată.

„Suntem norocoşi”

- Cineva spunea odată că, fără noroc, talentul nu face două parale. Vă consideraţi norocoşi?
- Cu siguranţă suntem nişte norocoşi, pentru că în cariera noastră artistică am avut parte de oameni care ne-au ajutat să devenim artişti adevăraţi. Iar în faţa acestora vom face întotdeauna mari plecăciuni.

- Care sunt atuurile unui muzician de calitate?
- După părerea mea, un muzician de calitate trebuie să asculte muzică diversă, să se perfecţioneze permanent şi, nu în ultimul rând, să fie obiectiv.

- De ce credeţi că lumea de astăzi are nevoie de muzica dumneavoastră? Ce aţi adus în plus?
- Prin muzica noastră încercăm să aducem în permanenţă bună dispoziţie şi zâmbetul pe faţa oamenilor, lucruri care sunt foarte importante în zilele noastre.

„Succesul nostru vine din dragostea imensă pe care o avem faţă de muzică, dar şi din simţul umorului cu care ne-a înzestrat Cel de Sus”

Un nou CD, în toamnă

- Ce urmează acum? Ce planuri aveţi?
- În acest moment lucrăm la piese noi, care sperăm să fie pe placul publicului. În toamna acestui an vom lansa un nou album, ce va conţine 12 melodii, împreună cu Sens Music şi Euromusic. În plus, ne pregătim pentru un nou turneu în România. Mai avem destule planuri, pe care vi le vom dezvălui la momentul potrivit, pentru că suntem puţin superstiţioşi.