Main menu

header

    Ultimii ani par a fi de bun augur pentru cinematografia românească. După ce anul trecut Premiul Palme d’Or a ajuns în România datorită filmului „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” al lui Cristian Mungiu, 2008 e anul regizorului Marian Crişan. Acesta a câştigat la cea de-a
61 ediţie a Festivalului de la Cannes, încheiat la 25 mai, Palme d’Or pentru scurtmetrajul „Megatron”.

 

„A fost o competiţie strânsă”

„Este o mare bucurie pentru noi. A fost o competiţie strânsă, cu scurtmetraje foarte bune. Este un început foarte bun pentru filmul meu. Trofeul câştigat înseamnă, într-un fel, şi continuitate, fiind al doilea an consecutiv când România primeşte Palme d’Or”, a declarat câştigătorul la puţin timp după ceremonie.
Aflat la prima sa participare la Festivalul de la Cannes, Crişan este de părere că acest premiu va aduce beneficii în primul rând României, întrucât „este o dovadă că se capătă încredere în cinematografia românească”.

Scurtmetrajul „Megatron”, învingător

    Filmul lui Crişan a ieşit învingător într-o competiţie la care au mai participat 25 de scurtmetraje. De precizat că la această competiţie au fost înscrise 2.233 de scurtmetraje, din 80 de ţări. Organizatorii evenimentului au selectat 26 de scurtmetraje (nouă în competiţia oficială, 17 la secţiunea Cinefondation, o secţiune paralelă dedicată acestui gen), reprezentând 18 ţări.
„Megatron” este o poveste despre un copil de 8 ani, care locuieşte împreună cu mama sa într-un sat aflat destul de de­parte de Bucureşti. „Este povestea unui băieţel care îşi serbează ziua de naştere la McDonald’s. Pelicula a fost filmată în special în afara Capitalei, fiind o călătorie spre Bucureşti”, a spus Marian Crişan. Scurtmetrajul are două personaje principale, copilul, jucat de Maxim Adrian Trinu, şi mama, interpretată de Gabriela Crişu. Marian Crişan a semnat regia, scenariul şi dialogurile acestui film, în timp ce montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, decorurile de Cristina Barbu, iar imaginea de Tudor Mircea. Din distribuţie mai fac parte: Damian Oancea şi Erwin Simsensohn.
Marian Crişan nu este un debutant în ceea ce priveşte filmele. El a mai realizat „Amatorul” (2006), „Portret de familie” (2006) şi „La mulţi ani!” (2005).

Trofeul de la Cannes a rămas la el acasă

    Dacă românii au obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, francezii au adus acasă marele premiu prin lungmetrajul „Entre les murs”, realizat de regizorul francez Laurent Cantet. Povestea filmului este destul de simplă. Profesorul François, interpretat de actorul François Begaudeau, predă la un liceu situat într-un cartier mai… dificil. El reuşeşte să-şi surprindă elevii nu prin materia pe care o predă sau prin stilul de predare, ci printr-o sinceritate dezarmantă. „Filmul intenţiona să înfăţişeze societatea franceză: cu multe feţe, plină de viaţă şi complexă, cu conflicte. Sper că aşa arată pelicula şi că nu am eşuat”, a spus Cantet la primirea trofeului. Francezului i s-a înmânat premiul de inegalabilul Robert De Niro. În vârstă de 46 de ani, Cantet mai este deţinător al unui Premiu Cesar pentru debut în 1999, pentru lungmetrajul „Ressource humaines”.

Maradona şi Mike Tyson, invitaţi speciali

    Festivalul i-a primit cu braţele deschise şi pe legendarul fotbalist argentinian Maradona, şi pe fostul pugilist american Mike Tyson. Cei doi sunt eroi ai unor documentare proiectate în afara competiţiei. Apariţia lor, cum era de aşteptat, nu a trecut neobservată. Gala s-a încheiat într-o notă autoironică, cu proiecţia filmului „What Just Happened” de Barry Lavinson, o comedie despre industria filmului, inclusiv despre Cannes, în care apare şi De Niro.

Elena Şerban

Caseta: Catherine Deneuve şi Clint Eastwood, printre premiaţi
- Palme d’Or: „Entre les murs” de Laurent Cantet;
- Marele Premiu: „Gomora”, în regia lui Matteo Garrone;
- Premiul pentru regie: „Three Monkeys” de Nuri Bilge Ceylan;
- Premiul pentru interpretare feminină: Sandra Corveloni pentru „Linha de passé”
de Walter Salles & Daniela Thomas;
- Premiul pentru interpretare masculină: Benicio del Toro din „Che” de Steven Soderbergh;
- Cel mai bun scenariu: Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru „Le Silence de Lorna”;
- Premiul juriului: Paolo Sorrentino, pentru „Il Divo”;
- Premiul celei de-a 61-a ediţii: Catherine Deneuve şi Clint Eastwood;
- Camera d’Or pentru filmul de debut: „Hunger”, în regia lui Steve McQueen;
- Palme d’Or pentru scurtmetraj: „Megatron” de Marian Crişan;
- Marele Premiu Un Certain Regard: „Tulpan” de Sergei Dvortsevoy;
- Premiul Cinefondation: „Hymne” de Elad Keidan, Israel;
- Premiul FIPRESCI: „Delta”, regizat de Kornel Mundruczo.