Main menu

header

de Claudia Stan

Aleea Celebrităţilor sau Bulevardul Walk of Fame, ce se întinde de-a lungul Hollywood Boulevard şi Vine Street, se îmbogăţeşte de la an la an cu noi staruri din lumea muzicii, filmelor sau televiziunii. Cine nu ar vrea să îşi vadă recunoscute talentul şi valoarea artistică în acest mod, stând alături de nume mari precum Elvis Presley, Roger Moore, Donald Trump, George Harrison (fost component al formaţiei Beatles), Pierce Brosnan,  Michelle Pfeiffer, Katharine Hepburn, Paul Newman, Neil Armstrong şi mulţi alţii? Cu siguranţă, fiecare celebritate visează la acest moment…

 

Atrage milioane de turişti
Aleea starurilor a fost creată în 1960, iar aniversarea este deja programată pentru luna noiembrie a anului următor. Încă de când a fost dată în folosinţă a avut 2.500 de stele, goale însă. 1.558 de stele au fost acordate în primele 16 luni! De atunci au fost adăugate aproximativ două stele pe lună. În 1994, aleea a fost suplimentată cu peste 2.000 de stele, prelungind vestitul trotuar. Abia în anul 1978, Oraşul Îngerilor (Los Angeles), ce găzduieşte aleea faimoşilor, a desemnat mulţimea de stele pe trotuar, un monument cultural şi istoric, care atrage anual milioane de turişti. În prezent, pe Walk of Fame au fost evaluate 2.365 de stele, dar multe dintre ele se află într-o stare avansată de deteriorare. Reprezentanţii Camerei de Comerţ a Hollywoodului, cea care are în grijă celebra alee, au demarat încă din 2008 lucrările de înlocuire, „cosmetizarea” urmând a se încheia până la aniversarea de anul viitor. Lucrările de restaurare au fost estimate la o sumă de 4 milioane de dolari!

Simboluri…
Aleea stelelor aduce onoare actorilor de film, cântăreţilor, compozitorilor, precum şi altor personalităţi din toate domeniile. De altfel, în dreptul numelui fiecărei celebrităţi, pe stea există o emblemă mică şi rotundă ce ilustrează categoria în care se înscrie vedeta care a avut onoarea să i se acorde o stea. Aceasta trebuie să conţină unul dintre cele cinci simboluri: o cameră foto-video (pentru actori), un televizor (industria televiziunii), un fonograf de înregistrare (cântăreţi), un microfon de radio (industria radiofonică) sau măşti de teatru (actori de teatru). Există câteva excepţii, ca de exemplu Disneyland, ce are pe stea emblema unei clădiri, la fel ca şi primarul Hollywoodului, Johnny Grand. Totodată, echipajul Apollo XI are ca stemă patru astre ale nopţii la intersecţia cu Hollywoodul. Emblema în sensul acelor de ceasornic a primit Canal 5, un vestit post de televiziune.

Actorul Gene Autry, cinci stele!
Actorul Gene Autry este singura persoană care a onorat toate cele cinci stele, contribuind la toate cele cinci categorii. Diana Ross şi Michael Jackson au reuşit să deţină două stele pentru aceeaşi categorie. În anul 2002, boxerul Muhammad Ali a rupt tradiţia, neacceptând ca steaua să fie pusă pe un trotuar, ci afişată pe un perete al Teatrului Kodak. De asemenea, Jimmy Boyd a devenit cel mai tânăr cântăreţ care a primit o stea pe aleea faimoşilor, la numai 20 de ani, în anul 1960. Acesta a fost urmat de Britney Spears, recompensată la 21 de ani (în anul 2003) pentru cariera fulminantă.

Kirk Douglas, furat!
Patru este numărul stelelor furate aparţinând celebrităţilor de la Hollywood, printre care se numără James Stewart, Kirk Douglas, Gene Autry şi Gregory Peck. Stelele au fost în cele din urmă găsite, după îndelungi căutări şi anchete ale Poliţiei. Acestea au fost găsite însă deteriorate, iar în cazul lui Gregory Peck, steaua a pălit în mâinile hoţilor, fiind înlocuită cu una nouă. În prezent, aleea este împânzită de camere de supreveghere, astfel încât niciun hoţ să nu mai atenteze la steaua cuiva.

Taxă: 25.000 de dolari!
Pentru ca o persoană să primească o stea pe aleea starurilor, aceasta trebuie să-şi dea acordul participării la ceremonia de prezentare în termen de cinci ani de la selecţie şi să plătească un onorariu de 25.000 de dolari, reprezentând taxa Trustului. Această taxă este plătită de cele mai multe ori de sponsori, studiourile de filme şi de înregistrări, fiind o strategie de publicitate a acestora.

Minireplică în Bucureşti

După modelul celebrităţilor de la Hollywood şi artiştii noştri au  aleea lor. Probabil că puţini dintre dumneavoastră ştiu că Bucureştiul adăposteşte, la rândul lui, în Parcul Herăstrău… „Aleea Succeselor”. Primii care şi-au pus amprentele pe această alee sunt sportivii olimpici români de la Beijing: judoka Alina Dumitru, maratonista Constantina Diţă-Tomescu, echipajul de canotaj 2 rame fără cârmaci: Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, gimnasta Sandra Izbaşa, scrimera Ana Maria Brânza, echipa feminină de gimnastică: Sandra Izbaşa, Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi, Andreea Grigore, Steliana Nistor, Anamaria Tămârjan, echipajul feminin de canotaj 8+1: Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Constanţa Burcică, Rodica Şerban, Eniko Barabas, Simona Muşat, Ioana Papuc, Doina Ignat, Elena Georgescu şi scrimerul Mihai Covaliu. Steluţele sportivilor noştri sunt protejate de panouri din sticlă!