Main menu

header

de Maria Petrache

- Actor, cântăreţ de excepţie, moderator tv, regizor de teatru, dar şi un adevărat familist

Una dintre cele mai populare vedete din România, Ştefan Bănică Jr şi-a construit o carieră frumoasă în mai multe domenii, reuşind nu doar să-şi egaleze tatăl, dar poate chiar să-l depăşească... Este un artist complet, un adevărat profesionist, care a muncit mult să ajungă acolo unde îi este locul. A încheiat sezonul 7 la „Dansez pentru tine” şi se pregăteşte pentru un rol într-o comedie, pe care o şi regizează, făcându-şi astfel debutul ca regizor de teatru. Iar după premiera acestei piese, Ştefan Bănică Jr va juca într-un film de lung metraj. În exclusivitate, despre carieră şi familie, cu Ştefan Bănică Jr.

„Nu fac clasamente”
- Eşti un artist complet. E ceva ce ai mai dori să faci şi nu ai reuşit încă?
- Acum mă interesează ce se întâmplă „în spatele reflectoarelor”, şi anume producţia, regia unui spectacol, pentru că implică foarte multe lucruri pe care trebuie să le înveţi şi, automat, îmi conferă mie, cel care stau pe scenă, o anumită siguranţă cunoscând bine tot contextul în care apar.
- Care a fost cel mai reuşit film în care ai jucat? Dar piesa cea mai dragă inimii tale?
- Eu nu fac clasamente, pentru că e vorba de munca mea, în care am investit dragoste, pasiune şi cam tot ce sunt eu. E ca şi cum m-ai întreba: „Pe cine iubeşti mai mult dintre copiii tăi, pe Ştefan sau pe Violeta?”. Fiecare rol în film sau în teatru sau fiecare cântec pe care l-am compus are o mică istorie a naşterii sale, iar lucrul ăsta rămâne în memoria mea afectivă. Sigur că pentru public unele au fost mai de succes decât altele, dar pentru mine ele rămân toate „ale mele”. Contează foarte mult şi în ce stare de spirit te afli... Dacă treci printr-o perioadă romantică din viaţa ta nu cred că o să-i fredonezi femeii de lângă tine „Veta”, dar există alte momente când „Veta” este exact ceea ce trebuie pentru clipa respectivă.

„Am devenit cunoscut prin ceea ce am făcut pe scenă şi nu prin viaţa mea personală”
- Unii spun despre tine că eşti îngâmfat, şi asta poate pentru că eşti reţinut în a da informaţii despre viaţa personală. De ce crezi că spun asta?
- Poate tocmai pentru că am refuzat de cele mai multe ori să vorbesc despre viaţa mea personală într-un anumit gen de presă, care este interesată doar de speculaţiile ce se pot face pe marginea vieţii private, iar pe mine şi pe tatăl meu nu ne-a adus în atenţia publicului viaţa privată, ci meseria noastră. Dar există şi interviuri ample, pe care le-am dat publicaţiilor serioase, care informează publicul, vorbind ca un om absolut normal, ceea ce şi consider că sunt, despre viaţa mea care cuprinde, evident, şi familia. Oamenii îmi iau interviuri pentru că sunt o persoană publică, iar eu am devenit cunoscut prin ceea ce am făcut pe scenă şi nu prin viaţa mea personală. Aşa că prefer să vorbesc despre profesia mea prin tot ceea ce fac. Pentru mine e mai important ceea ce fac pe scenă sau pe micul şi pe marele ecran, iar cine mă place sper să o facă pentru asta, cine nu, să fie sănătos. Nu poţi să împaci pe toată lumea! Consider că rolul unei ştiri jurnalistice este să informeze lumea, nu s-o dezinformeze, aşa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri în ceea ce ne priveşte pe mine şi pe soţia mea. Din păcate, sunt anumiţi oameni care pot fi influenţaţi uşor de tabloide şi care te caracterizează în funcţie de ceea ce scrie cutărică, pentru că de multe ori nici măcar nu au curajul să-şi semneze materialele. Sunt convins că mulţi dintre aceşti oameni nici măcar nu mă cunosc sau nu au fost vreodată la spectacolele mele.

„Sunt un tată foarte fericit”
- Se spune că un copil îţi schimbă viaţa. Aşa este şi în cazul tău?
- Da, fără doar şi poate m-au schimbat. Datorită lor viaţa mea are alte priorităţi, şi nu spun asta doar de dragul de a fi interesant, ci chiar aşa e. Am doi copii frumoşi şi sănătoşi şi sunt un tată foarte fericit. Mă mândresc cu ei, vorba lui Artanu’: „Am cu ce, bă!”
- Între filmări, spectacole de teatru şi muzică rămâne foarte puţin timp pentru familie. Cum îţi răsfeţi micuţii?
- Stăm împreună, cântăm, dansăm, facem plimbări, cu ăla mare cu bicicletele, cu asta mică, deocamdată doar cu căruţul, iar Andreea are întotdeauna grijă, în cazul în care sunt foarte, foarte ocupat, să-mi reamintească şi cât de importanţi sunt pentru noi copiii.
- Cum a fost copilăria ta? Diferă ea faţă de cea a lui Ştefan şi a Violetei?
- Eu am fost crescut de părinţii mei cu nişte principii clare şi am fost lăsat liber să-mi dezvolt propria personalitate. Acelaşi lucru fac şi eu cu copiii mei, chiar dacă eu am copilărit în perioada comunistă, iar ei acum trăiesc liberi. Diferă mult, societatea este altfel, banii primează de cele mai multe ori, iar valorile sunt date peste cap în această goană nebună după bani, rating, succes. Din păcate, asta influenţează negativ educaţia unui copil, care ar trebui să crească într-un mediu sănătos. Fiecare părinte încearcă să facă tot ce ţine de el pentru a-i asigura copilului său o viaţă mai bună. O altă diferenţă tristă este că generaţia mea era îndoctrinată cu sloganuri şi minciuni comuniste, iar cea a copiilor mei este îndoctrinată de emisiuni imbecile, de calitate îndoielnică, ce promovează prostul gust, incultura şi impostura. Depinde ce alegi!
- Sunteţi un cuplu frumos şi foarte fericit. Care e secretul?
- Avem încredere unul în celălalt, avem acelaşi sistem de valori şi mergem înainte. Iar mai presus de toate acestea, avem o fetiţă superbă împreună, care ne face viaţa mai frumoasă.
- Unde îţi place să îţi petreci vacanţele?
- N-am un loc preferat, important e să fiu alături de soţia şi de copiii mei, care mă aşteaptă de fiecare dată să termin câte un proiect în care sunt implicat. Şi le mulţumesc pentru răbdare şi înţelegere.

Valoarea se demonstrează în timp
- Mulţi îşi creează o imagine frumoasă, dar este numai o mască… Cât de importantă e imaginea pentru o persoană publică?
- Depinde cu ce se ocupă persoana publică. În meseria mea, la teatru sau în concerte, vorbesc despre mine prin rolurile pe care le joc, chiar dacă mă ascund în spatele unui personaj, sau prin cântecele pe care le interpretez. Există şi cealaltă latură, ca om de televiziune, unde vorbesc despre alţii. Toate lucrurile astea sunt importante pentru producători tv, case de discuri, directori de teatre atât timp cât ceea ce faci tu vinde bilete, discuri, aduce rating. Însă valoarea nu stă neapărat în asta, ci se demonstrează în timp, iar eu am învăţat în mulţi ani diferenţa dintre un succes real, bazat pe multă muncă, şi un succes de moment. Şi atunci îmi dau seama că imaginea muncii mele trebuie cultivată în limitele în care îmi foloseşte. Pentru mine, când imaginea devine mai puternică decât valoarea în meseria pe care o faci, atunci te poţi aşeza la rând cu sutele de „vedete” făcute peste noapte de mass-media, cu „aventuri” senzaţionale pe plan personal şi zero pe cel profesional. Este foarte important cum îţi promovezi munca, imaginea şi ceea ce vrei să transmiţi celor care te ascultă, te privesc sau te citesc.

„Mi-ar plăcea să cânt cu Rod Stewart”
- Cu cine ai vrea să imprimi un cântec dintre artiştii internaţionali şi de ce?
- N-am o preferinţă anume. Sunt foarte mulţi oameni care îmi plac şi pe care îi ascult. Mi-ar plăcea să cânt cu Rod Stewart, Brian Setzer, Norah Jones, Jerry Lee Lewis, Paul McCartney şi cu mulţi alţii.
- Cum te vezi peste zece ani?
- Vreau să fiu sănătos atât eu, cât şi familia mea, să pot face în continuare ceea ce îmi place în meseria mea şi să nu depind de vreo modă sau de vreun curent. Îmi place să cred că voi fi un om mai deschis, mai înţelegător şi mai aproape de Dumnezeu.

„Pentru mine e mai important ceea ce fac pe scenă sau pe micul şi pe marele ecran, iar cine mă place sper să o facă pentru asta, cine nu, să fie sănătos. Nu poţi să împaci pe toată lumea!”

„Eu am fost crescut de părinţii mei cu nişte principii clare şi am fost lăsat liber să-mi dezvolt propria personalitate. Acelaşi lucru fac şi eu cu copiii mei”

Debut regizoral cu piesa „Desculţ în parc”

- La ce alte proiecte lucrezi?
- În prezent repet la teatru, într-o comedie excepţională, scrisă de Neil Simon, ce se numeşte „Desculţ în parc”, în care spectatorii vor avea ce vedea. Alături de colegii mei promitem un spectacol unde veţi râde cu lacrimi. Joc alături de Mitică Popescu, Oana Ioachim, Ileana Cernat, Bogdan Tudor, dar noutatea constă în faptul că fac şi regia acestui spectacol. Sunt foarte emoţionat, aşa că i-am rugat pe colegii mei să mă ajute şi să aibă încredere în mine. Am mai cochetat cu regia în show-uri tv de divertisment, la concertele mele de Crăciun, dar niciodată până acum în teatru. Este un proiect teatral particular, pe care îl vom juca chiar la începutul lunii iunie în Bucureşti şi pe care lumea sper să-l întâmpine cu braţele deschise. În dubla mea calitate, de actor şi de regizor, aş fi foarte fericit dacă oamenii ar pleca de la acest spectacol destinşi, bine dispuşi şi cu poftă de viaţă.