Main menu

header

899 16 1de Ștefania Băcanu

Originară din Săliștea, o localitate din Maramureș, Năstăcuța Iuga este o artistă extrem de apreciată în zona ei, succes care a avut ecou și în restul țării, ascensiunea fiind fulminantă. Nu are state vechi în lumea muzicii populare și de petrecere, dar s-a făcut rapid remarcată, și-a creionat un nume, iar acum și-l menține în topuri prin muncă, dăruire, dar mai ales talent. Cântă împreună cu soțul ei, Nicu Nichita. Au făcut mai întâi studiile împreună, iar asta i-a apropiat, pe nesimțite, iar azi se bucură de o familie minunată, de un succes răsunător și de multe contracte pe care le onorează cu respect față de public și implicare totală. Povestea Năstăcuței Iuga, revelația ultimului an, nu o cunoaște multă lume. De aceea am stat de vorbă cu ea, pentru a v-o aduce în case, nu doar cu muzica și cântul ei, ci și cu  viața din spatele scenei, cu lecții învățate și obstacole doborâte.

„Bucur sufletele oamenilor cu muzica mea”

899 16 2- Năstăcuța, cum te-ai caracteriza în câteva cuvinte? Ce te reprezintă?

- Năstăcuța bucură sufletele oamenilor cu muzica ei, este bucătăreasă în bucătărie și doamnă în societate.

- Traversezi o perioadă plină de evenimente, nu? Greu cu timpul liber…

- Da, este un an cu mai multă voie bună decât de obicei, pentru că, în sfârșit, este fără restricții.

- Ești pe val, cum s-ar zice. Îți era dor de o vară așa plină?

- Cred că nouă, tuturor românilor, ne-a fost dor de petreceri și de voie bună, că ne-a cam lipsit în ultimii ani. Voia bună e ca un balsam pentru suflet, iar pentru minte, reprezintă energia pozitivă care ne scoate din rutina de zi cu zi, este hrana spirituală atât de necesară.

- Ce evenimente ai?

- Am de toate, evenimente private, spectacole şi nunţi.

„Pregătim un moment tradițional inedit pe care să-l prezentăm în concertele de colinde”

- Ce fel de muzică oferi fanilor? Cânți doar muzică populară sau și de petrecere?

- Dacă vă uitați la postările de pe canalul meu de YouTube, o să ziceți că Năstăcuța Iuga este o interpretă de muzică populară din Maramureșul Istoric, care are în repertoriu foarte multe cântece specifice zonei și care s-a remarcat prin faptul că a scos pe piață colinde foarte frumoase și pricesne. Dar dacă va uitați pe Instagram Stories sau pe Tik Tok, poate veți fi ușor surprinși, deoarece veți găsi o altă Năstăcuţa Iuga. Una care cântă toate genurile muzicale din toate zonele folclorice ale țării, muzică ușoară, de petrecere, manele… De toate, ce cere publicul. (zâmbește)

- Ce alte proiecte ai în lucru?

- Momentan, am câteva cântece din repertoriul personal în lucru, iar un proiect foarte important pentru mine și pentru Nicu, soțul meu, care este liderul formației noastre, este acela de a pregăti un moment tradițional inedit pe care să-l prezentăm în concertele de colinde. Sperăm ca în acest an să nu fie restricții, ca să putem colinda în mai multe orașe din țară.

- Ai avut şi turnee în afară?

- Atât eu, cât și soțul meu am fost angajați câțiva ani buni la Ansamblul Folcloric Național Transilvania. Atunci a fost vremea turneelor. Acum, din cauza faptului că evenimentele private se programează în țară, cu doi-trei ani înainte, nu prea putem merge afară.

„Eu creez textele, iar de partea muzicală, linia melodică și orchestrație, se ocupă soţul meu”

899 16 3- Ce transmiți prin muzica ta?

- Prin repertoriul personal, îi reprezint pe maramureșeni și încerc să nu-i dezamăgesc, adică n-aș putea doar de dragul notorietății sau al banilor să vin cu un cântec care să-i pună într-o postură proastă. La petreceri, încerc să fiu cât mai naturală și să le transmit o stare de bine oamenilor, să-i fac să danseze, să zâmbească, să creez împreună cu ei amintiri de neuitat pentru miri și pentru toți participanții.

- Cine îți compune piesele?

- Eu și soțul meu. Eu creez textele, iar de partea muzicală, linia melodică și orchestrație, se ocupă el. Ba mai mult, sunt o norocoasă, deoarece și imprimările audio mi le face tot el, pentru că, în urmă cu vreo zece ani, fiind mai mult decât pasionat de muzică, și-a deschis un studio de înregistrări. Toate cântecele pe care le-am scos pe piață în ultimii ani, sunt înregistrate în studioul lui.

- Cum ai ajuns una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară?

- Sunt unii artiști care au norocul de a se lansa dintr-o dată, scot pe piață un hit care-i propulsează direct în vârf. În cazul meu n-a fost așa. Eu am înaintat cu pași mici, cu multă muncă, având la bază principiul să aduc bucurie celor din jurul meu. Nu știu cât sunt de apreciată, dar mă străduiesc să fiu la înălțimea așteptărilor celor care-și pun încrederea în mine.

„În copilărie, mergeam la muncile câmpului”

- Tu vii chiar din Maramureș?

- Din inima Maramureșului Istoric, de pe Valea Izei, din Săliştea de Sus. Eu zic că fiecare om se mândrește cu zona lui de proveniență, pentru că cel mai frumos loc din lume e acasă. Acolo te așteaptă oameni dragi, prieteni, amintiri din copilărie, te învăluie sentimente frumoase. De fiecare dată când sunt întrebată, răspund cu mândrie că sunt din Maramureș. Eu zic că-i suficient să asculți cu atenție cântecele vechi din acea zonă, ca șă-ţi dai seama că moșii și strămoșii moroșenilor au fost oameni înțelepți, altfel n-ar fi știut face cântece atât de frumoase. Au fost oameni de omenie, harnici, credincioși, petrecăreți… Ce mai, moroșeni faini, care au reușit să crească generații de oameni faini, asemeni lor.

- Cum era copilăria ta? Mergeai la muncile câmpului, te duceai cu animalele la câmp?

- Da, exact așa a fost, cu munca pe lângă școală și fără prea mult răsfăț. Cu toate acestea, părinții m-au îndrumat să fac școală și au făcut eforturi mari ca să mă susțină în acest sens.

- Și de ce ai ales muzica populară? Cine ți-a îndrumat pașii pe drumul ăsta?

- De la tata cred că moștenesc și glasul și dragostea de cântec. Cred că soarta m-a adus pe drumul hărăzit mie. Dumnezeu pregătește drumul pentru fiecare, noi doar trebuie să avem încredere în El, să muncim, să fim cinstiți, să oferim dragoste în jurul nostru, iar dacă simțim uneori că ne rătăcim, să-i cerem ajutorul.

„Prima dată am cântat când eram la pășunat cu mieii”

- Iar de cântat, când a fost prima dată?

- Când eram la pășunat cu mieii, aveam vreo 5-6 ani. Acolo am dat primele concerte, în aer liber. Mă ascultau oamenii de pe alte dealuri, ieșiți la muncile câmpului.

- E greu să reușești în industria asta a muzicii?

- Dacă muncești şi pui suflet în ceea ce faci, ai norocul să fii pe drumul care-ți place. Mai ales în zilele noastre, când mediatizarea online este la îndemâna oricui. Eu zic că este destul de ușor să reușești. Mai greu e să te menții, pentru că, odată ce ți-ai făcut un nume, trebuie să te reinventezi mereu, să oferi ceva nou, să fii la înălțimea așteptărilor fanilor tăi.

- Tu cum ai reușit?

- Tot așa, cu multă, multă muncă, cu răbdare și cu pași mici.

- Tu cânți și cu soțul tău, nu?

- Da, cântăm împreună. Avem o echipă minunată cu oameni de calitate și profesioniști adevărați.

- Ai crescut într-o zonă plină de tradiții... Se mai respectă obiceiurile așa cum se întâmpla în copilăria ta?

- Deși lumea evoluează și noi odată cu ea, în Maramureș, totuși, s-au păstrat multe tradiții și principii sănătoase, care ne fac să rămânem moroșeni din neam în neam. Tradițiile să știți că pot să difere de la o localitate la alta.

„Înainte să înceapă petrecerea de nuntă toată lumea rosteşte «Tatăl nostru»”

- Dar nunțile cum sunt?

- O să vă povestesc despre trei tradiții de la nunta din Maramureș. Una este când ajung mirii la locația unde are loc petrecerea. Se face o primire specială, adică sunt așteptați cu un colac de grâu sub care se pun boabe de grâu și busuioc, forma colacului simbolizând infinitul, ceea ce înseamnă ca mirii să fie împreună pentru tot restul vietii, în timp ce grâul simbolizează belșugul, busuiocul exprimă statornicie în dragoste. O femeie aruncă grâu peste miri, timp în care face niște incantații (strigături) prin care le transmite mirilor să aibă parte de dragoste care să dea roade, copii frumoși, sănătoși, belșug, noroc și fericire. O altă tradiție este că nu se începe petrecerea înainte de a zice toată lumea rugăciunea „Tatăl nostru”. Apoi, la finalul nunții se face „îmbălțuitul miresei”, adică ritualul în care i se ia voalul fetei și i se pune năframa, obicei însoțit de cântări sau strigături specifice prin intermediul cărora i se face „instructajul”, i se dau sfaturi despre cum să fie ca soție și i se aduce la cunoștință că i se va schimba radical viața.

- Ce nu lipsește niciodată de pe masa voastră? Tot un fel de obicei…

- Laptele! De exemplu, soțul meu e dependent de el. (râde)

- Apropo de soțul tău, cum reușiți să faceți echipă bună și acasă, și în viața profesională?

- Avem aceeași pasiune, plăcerea de a oferi bucurie prin muzică. El este perfecționist în tot ceea ce face, aspect ce m-a ajutat enorm. Tot timpul vrea mai mult, mai bine.

„Eu l-am cerut pe el de bărbat”

899 16 4- Cum v-ați cunoscut și cum te-a cucerit?

- Am fost colegi la Ansamblul Transilvania. În 2010 ne-am căsătorit, în 2013 a venit pe lume primul copil, iar în 2018 a venit cel de-al doilea. Povestea ar fi prea lungă s-o relatez, dar pot să vă spun că, la început, nu ne-am suportat unul pe celălalt. (râde)

- De cât timp sunteți împreună?

- De 15 ani.

- Îți mai amintești cererea în căsătorie?

- Da, eu l-am cerut pe el. (râde)

- Faptul că împărtășiți aceeași pasiune este un avantaj?

- Eu zic că da. Atât pe plan profesional, pentru că suntem doi care ne implicăm trup și suflet în toate, cât și pe plan familial, că suntem mereu împreună.

„Amândoi copiii au înclinați artistice. Ne jucăm, citim, facem teme şi plimbări în parc”

899 16 5- Ce stă la baza relației voastre?

- Dragostea și cei doi băieței minunati pe care ni i-a dat Dumnezeu, Ștefan și Andrei.

- Cum te împarți între familie și muzică?

- Avem mare noroc că evenimentele noastre nu sunt foarte departe de casă, așa că dormim mai tot timpul acasă. Și mai mare noroc avem cu bunicii, că sunt mereu alături de noi și ne ajută.

- Spuneai că aveți și doi copii minunați, doi băieți. Să vă trăiască! Cum este mama Năstăcuța?

- Mulțumim! Cea mai norocoasă și fericită mamă din lume! Bucuriile pe care le trăiești ca părinte, n-ai cum să le trăiești în altă conjunctură. Poți avea orice împlinire, profesională, financiară, sau de altă natură, dar nimic nu se compară cu satisfacția pe care o ai ca părinte.

- Are vreunul înclinații spre muzică?

- Au amândoi, dar cred că o să-i lăsăm pe ei să își aleagă domeniile de activitate.

- Ce activități aveți împreună cu ei?

- Ne jucăm, facem teme. Chiar am intrat din nou în program, pentru că a început școala… Citim, ieșim la joacă, plimbări în parc… Activități ca orice familie.

- Locuiești la curte... Loc suficient pentru animale, nu? Creșteți ceva animale?

- Da, doi Ciobănești germani, un câine de vânătoare și câțiva iepurași pentru copii.

„Părinții mei au împlinit 50 de ani de căsătorie”

899 16 6- Când sunteți voi la cântări, cine stă cu cei mici?

- Stau bunicii, unchii, mătușile. Suntem norocoși că avem așa ajutor. Părinții mei stau la noi. Mama a venit la noi acum opt ani și jumătate, când l-am născut pe Ștefan, băiatul cel mare, ca să stea două săptămâni să mă ajute cu bebe. Imediat se împlinesc nouă ani de când mă tot ajută. Tata stă câte un pic la noi, mai merge și la Săliștea... Vă dați seama că nu-i ușor pentru un om în vârstă să-și lase casa, pământul, să-şi lase toată viața cu care era obișnuit, și să-şi mute cuibul de pe o zi pe alta. Părinții mei au împlinit 50 de ani de căsătorie.

- Cum au rezistat jumătate de secol?

- Eu cred că ei fac parte din generația aceea în care partenerii știu că s-au căsătorit și rămân împreună și la bine, și la greu, până ce moartea îi desparte.

„Eu spun că este destul de ușor să reușești în industria muzicală. Mai greu e să te menții, pentru că, odată ce ți-ai făcut un nume, trebuie să te reinventezi mereu, să oferi ceva nou, să fii la înălțimea așteptărilor fanilor tăi“

„Refuzăm turneele din America, pentru că soţului meu nu-i place să călătorească pe distanţe lungi“

- Eşti pasionată şi de vacanţe? Care este cel mai frumos loc în care ai fost?

- Sunt pasionată de vacanțe, dar doar ca să ne odihnim și să petrecem timp plăcut cu copiii. Escapadele noastre sunt scurte, dese și ni le petrecem aici în țară. Avem și un mic impediment, soțului nu-i place să călătorească pe distanțe mari, motiv pentru care, de vreo zece ani încoace, tot refuzăm turneele din America, de exemplu.

- Dacă te-ai muta din România, unde ţi-ar plăcea să o faci?

- Nici prin cap nu mi-a trecut să mă mut.

- Ce ți-ar plăcea să ai, să întreprinzi, dar încă nu ai reușit?

- Sincer, sunt mai mult decât mulțumită de tot ceea ce mi-a dat Dumnezeu. Mi-aș dori să am sănătate, atât eu, cât și cei dragi mie, înțelepciune, ca să-mi cresc cum trebuie copiii și să mă pot bucura de lucrurile bune și frumoase ce mă înconjoară.

„Am o sală de sport profesională completă acasă“

899 16 7- Cum te întreţii? Faci sport?

- Da, fac, pentru că îmi este la îndemână, dar atunci când îmi permite timpul.

- De ce îţi este la îndemână?

- Pentru că acasă ne-am amenajat o sală de fitness profesională completă. Nicu e pasionat de sport, eu pe lângă el. (râde) În perioada pandemiei, m-am apucat și eu un pic mai intens.

- Păi, dacă o ai acasă, înseamnă că faci sport destul de des…

- Când am timp, merg de cel puțin două, trei ori pe săptămână… Deci, des, zic eu.

- Și tenul cum îl întreții? Cum reușești să fii mereu impecabilă?

- Rutina ce-o are orice femeie. Mai nou, am învățat să mă machiez corect și treaba asta mă ajută foarte mult.