Main menu

header

de Cristina Tache

Născut la 25 august 1969, în Hunedoara, Ioan Isaiu intră în lumea teatrului la 26 de ani, ca absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Sorana Coroama Stanca. După zeci de roluri jucate la teatrul din Cluj, decide să emigreze în Noua Zeelandă, însă în 2005 se întoarce în ţară. A atras pentru prima dată atenţia publicului larg când a apărut în telenovela „Secretul Mariei”. Apoi a revenit pe micile ecrane în serialul „Vocea inimii”, dar şi ca prezentator al emisiunii de divertisment „Noaptea erorilor”. La scurt timp s-a alăturat echipei de la Buftea în serialul „Îngeraşii”. Din această toamnă joacă un rol ofertant în primul serial românesc de epocă, „Aniela”. Despre toate acestea şi alte lucruri frumoase din viaţa lui Ioan Isaiu citiţi în cele ce urmează.

L-a cunoscut pe George Ivaşcu în… armată
„Stăteam într-un orăşel de provincie, iar de fiecare dată când veneau teatre în turneu la noi în oraş eram nelipsit. Îmi plăcea ce vedeam pe scenă şi am început să cochetez cu teatrul în trupe de amatori şi la Şcoala Populară de Arte. Însă, după liceu, influenţat de familie şi de societate, am dat la o facultate cu registru tehnic, la care am renunţat repede. În armată l-am cunoscut pe George Ivaşcu, şi alături de el am înfiinţat un Cerc de Teatru, iar după `90 mi-am luat inima în dinţi şi am dat la Facultatea de Teatru şi Film din Cluj. Am reuşit cu „brio” să intru ultimul pe lista celor admişi, pentru că nu mă pregătisem cu niciun profesor. Dar, odată intrat în facultate, cu ajutorul profesorilor mei, am început să mă desfac ca o ceapă de cojile ei şi să găsesc miezul. Am ajuns să iubesc atât de tare profesia asta, încât să nu mai vreau să mă despart de ea”, îşi începe povestea Ioan Isaiu.

„Când s-a ridicat cortina, mi s-au înmuiat picioarele”
Pasiunea pentru teatru a devenit tot mai mare, iar în 1995, chiar în anul absolvirii facultăţii, a debutat ca actor profesionist la Teatrul Naţional din Cluj. Ioan îşi aminteşte cu emoţie de primii paşi pe scena teatrului: „Când s-a ridicat cortina, mi s-au înmuiat picioarele. Realizam că în acel moment se întâmpla debutul meu şi că jucam alături de actori rutinaţi şi cunoscuţi. Dar totul s-a încheiat cu bine, iar treptat am descoperit că emoţiile pot fi constructive. Au urmat peste 20 de roluri diversificate, dintre care îmi amintesc cu drag de Demetrius din «Visul unei nopţi de vară» de William Shakespeare sau Martini din «Zbor deasupra unui cuib de cuci» de Dale Vaserman. Nu pot spune că am un rol preferat, pentru că fiecare te solicită în felul lui. Important este să fii sincer pe scenă, pentru că altfel publicul te simte şi nu mai poţi transmite ceea ce trebuie”.

Emigrant în Noua Zeelandă
La începutul lui 2001 a emigrat în Noua Zeelandă, pentru a-şi satisface setea de cunoaştere şi de călătorie. De acolo a ajuns în Singapore, unde a început o afacere de management artistic, iar în 2005 a revenit în România cu afaceri şi nu a mai plecat. „Am venit în ţară pentru a organiza un turneu în Asia cu trupa O-Zone. Într-o zi am mers cu un prieten la castingul pentru «Secretul Mariei». Doamna care se ocupa de casting m-a văzut şi mi-a propus să dau o probă. Eu am luat-o ca pe o joacă, dar la două zile am fost contactat şi mi s-a dat rolul principal în acel serial. Îmi era foarte dor să joc, aşa că am făcut tot posibilul să rămân în România pentru acest proiect. Reîntâlnirea cu publicul a fost ca regăsirea unei persoane dragi, pe care nu ai mai văzut-o de mult timp”, se destăinuie actorul.

„Am găsit marea dragoste”
Proiectul în care a intrat din joacă i-a schimbat viaţa radical atât pe plan profesional, cât şi personal. Deşi a luat această provocare ca pe o aruncare în neant, Ioan Isaiu nu era la primul contact cu televiziunea. Înainte să emigreze lucrase ca prezentator la o televiziune locală din Cluj. „Teatrul este diferit de televiziune şi film, dar până la urmă ceea ce contează este jocul actoricesc. Îmi lipseşte scena, dar îmi place ceea ce fac acum”, spune Ioan. Şi tot televiziunea i-a adus marea dragoste. Actorul şi-a cunoscut soţia, Nicoleta, pe platourile de filmare ale emisiunii «Noaptea erorilor», unde tânăra era director de programe: „Ne-am plăcut de la început, dar sentimentele au venit după ce ne-am descoperit unul pe celălalt mai bine. A fost o dragoste de oameni maturi. Ea este omul pe care mi-l doresc alături toată viaţa, iar dacă acest lucru înseamnă marea dragoste, atunci eu am găsit-o”.

„Mă atrag rolurile negative”
Două seriale de televiziune cu mare succes la public, o emisiune pe care a prezentat-o cu profesionalism, marea dragoste cunoscută la vârsta maturităţii, oare ce urma pentru actorul Ioan Isaiu? Un nou rol pozitiv în serialul „Îngeraşii” de la Acasă TV, iar din această toamnă face parte din distribuţia primului serial românesc de epocă, „Aniela”. „Ani buni am interpretat eroi pozitivi, dar pe mine mă atrăgeau mai mult rolurile de compoziţie, cele negative, pentru că sunt mai ofertante, iar în «Aniela» am şansa să interpretez un astfel de rol, să joc altceva. Îmi place foarte mult, pentru că mă solicită enorm, trebuie să reflectez altfel asupra modului de interpretare a personajului, care nu are nicio legătură cu felul meu de a fi ca om. Este o bucurie a jocului, trebuie să creez continuu”, spune actorul.

„Fur meserie de la profesionişti”
Cu o carieră în ascensiune şi cu o viaţă de familie frumoasă, Ioan Isaiu se bucură de fiecare experienţă pe care o trăieşte. Învaţă în fiecare zi lucruri noi şi munceşte tot mai mult pentru a face performanţă. „Faptul că am ajuns să joc alături de marii noştri actori este un vis împlinit. Îi admiram de copil pe Gheorghe Dinică, Stela Popescu, Marin Moraru, Florina Cercel sau Dan Condurache, dar nu m-am gândit niciodată că voi avea şansa să joc alături de ei. La început am avut emoţii mari, mă simţeam ca un copil neştiutor în faţa lor. Dar sunt oameni generoşi şi asta m-a ajutat să trec peste emoţii. Cu doamna Stela Popescu am creat o legătură profesională extraordinară şi este o mare bucurie să jucăm împreună. Oamenii «mari» sunt generoşi. Fur meserie de la profesionişti şi simt că, jucând alături de ei, pot deveni şi eu «mare». Muncesc enorm, de teamă că nu le pot face faţă în cadrul scenelor pe care le jucăm împreună, iar acest lucru nu poate fi decât prolific”, mărturiseşte Ioan.

„Îmi doresc să am un copil”
Ioan Isaiu se declară un om împlinit. Nu regretă nimic din ceea ce a făcut până acum şi nu îşi doreşte decât să fie sănătos, pentru a putea face profesia de actor cu dăruire: „Nu mi-am făcut un ţel din a ajunge «cel mai tare din parcare». Îmi doresc să fac actorie cât se poate de mult şi cât mai bine. Acum fac ceea ce îmi place, iar în momentul în care voi ajunge din nou pe scenă şi să fac un film cu un regizor important cred că voi fi cu adevărat fericit. Nu mă gândesc unde voi fi peste 10 sau 20 de ani, pentru că viaţa ne rezervă mereu surprize. Îmi doresc să am un copil, care va veni atunci când va fi momentul. Atât timp cât suntem sănătoşi şi avem putere de muncă, putem ajunge acolo unde trebuie”, declară actorul.

„Notorietatea nu m-a schimbat în interior”
Cu o forţă interioară debordantă, o siguranţă de sine dezarmantă şi un şarm special, cu care a cucerit admiraţia multor femei din România, Ioan Isaiu rămâne totuşi un om echilibrat şi cumpătat: „Faptul că am devenit cunoscut publicului larg nu m-a schimbat. Am rămas cu picioarele pe pământ, iar notorietatea nu m-a schimbat cu nimic în interior. Probabil acest lucru se datorează şi educaţiei pe care am primit-o şi anilor petrecuţi alături de bunicii mei, la ţară. Pentru că acolo înveţi ce înseamnă simplitatea. La ţară am luat contact cu natura, am văzut cum creşte spicul de grâu, am simţit mirosul de iarbă proaspăt cosită. Aceste lucruri te urmăresc toată viaţa şi te învaţă să preţuieşti micile bucurii ale vieţii. Am o viaţă normală, îmi place să citesc, să ascult muzică, să fac un grătar cu prietenii, să văd un film cu soţia. Am fost pasionat de alpinism, de speologie, iar mai nou studiez creşterea plantelor. De când m-am mutat la curte mă ocup de grădină şi meşteresc prin curte. Am trei căţei pe care i-am adoptat de pe stradă şi cărora le-am făcut cu mâinile mele cuşti din lemn. Chiar zilele trecute am terminat o cuşcă în formă de pagodă, pentru cel mai recent membru al familiei, o căţeluşă”, încheie şarmantul actor.

„La ţară înveţi ce înseamnă simplitatea. Acolo am luat contact cu natura, am văzut cum creşte spicul de grâu, am simţit mirosul de iarbă proaspăt cosită. Aceste lucruri te urmăresc toată viaţa şi te învaţă să preţuieşti micile bucurii ale vieţii”

„În Singapore m-am simţit ca acasă”

În momentul în care a decis să emigreze în Noua Zeelandă, Ioan Isaiu s-a rupt de cordonul ombilical al societăţii româneşti: „Am plecat din România, pentru că trăisem prea mult timp cu dorinţa nebună de a pleca şi de a vizita lumea şi cu imposibilitatea de a o face. M-am urcat în avion cu ideea de a studia limba engleză, dar cu dorinţa certă de a mă stabili acolo. Nu a fost uşor. Îmi luasem bilet de avion dus-întors şi timp de câteva săptămâni mă uitam la el şi mă gândeam ce să fac. Dar nu m-am întors, pentru că ştiam de ce am ales să emigrez. Voiam să merg mai departe, eram flămând să călătoresc, să văd altceva. Am stat cinci ani acolo, timp în care am făcut de toate, de la munca de barman la cea de chelner. Între timp am urmat şi un masterat în domeniul showbizz-ului şi am pornit o afacere de impresariat artistic. După un timp, m-am mutat în Singapore, unde m-am simţit ca acasă din primul moment. Fiind o societate cosmopolită şi având ca partener de afaceri un malaiezian, mi-a fost uşor să mă integrez. Apoi, am început să fac tot mai multe drumuri către Europa, în căutare de artişti. Am călătorit mult şi în Asia, în Thailanda, Japonia, Coreea. Această experienţă m-a transformat cu totul, m-a schimbat ca om”.