de Georgiana Mihalcea
Ilinca Vandici prezintă „Bravo, ai stil!”, emisiune difuzată de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la Kanal D 2. Este unicul reality show din România despre stil și atitudine, care a generat de-a lungul celor opt sezoane difuzate până acum o adevărată emulație a bunului gust manifestat atât în combinații stilistice vestimentare, cât și în stilul de viață al milioanelor de fani ai programului-fenomen. Prezență inspirațională, fermecătoare, Ilinca Vandici rămâne una dintre cele mai atractive personalități din showbizul autohton. Ne-a vorbit cu pasiune despre munca sa, dar și despre fiul ei Zian și viața din spatele camerelor de filmat. Un interviu de neratat!
„Mie îmi plac schimbările, provocările, îmi aduc o stare de euforie, de andrenalină”
- Te-am văzut, de curând, cu cât entuziam ai participat la lansarea Kanal D 2. Ce înseamnă pentru tine acest nou început?
- Bineînțeles sunt entuziasmată, fericită și extrem de mândră de cel mai curajos proiect al Dogan Media International, noul post de televiziune, Kanal D 2. „Bravo, ai stil!” a fost prima emisie a acestui post lansat pe 2 aprilie! Împreună cu echipa mea suntem onorați să facem parte din acest nou început. Mie îmi plac schimbările, provocările, îmi aduc o stare de euforie, de andrenalină... Este un pas important și mă bucur enorm că publicul a fost și este în continuare alături de noi și la Kanal D2, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 19:00.
- Noul sezon „Bravo, ai stil” s-a întors la varianta inițială, cu concurente fără nume mari. Care este „ingredientul secret” care va ține audiența la cote la fel de ridicate?
- În acest sezon ne-am întors la origini și, da, show-ul este cu concurente necunoscute încă publicului. Acum, într-o oarecare măsură, s-au făcut cunoscute pe micul ecran, telespectatorii s-au atașat de ele, show-ul are deja câteva săptămâni de difuzare. Cred că dedicarea și bucuria cu care ne implicăm în fiecare secundă contează enorm în succesul acestei producții. Iubim ceea ce facem, acest proiect este o satisfacție pentru fiecare membru al echipei „Bravo, ai stil!”. (zâmbeşte)
- Experiența, după atâtea sezoane, își spune cuvântul?
- Da, știm ce înseamnă divertismentul de calitate, fiecare în parte pune câte o cărămidă la tot acest proiect extraordinar. În același timp, cei care ne privesc au ce să învețe urmărind emisiunea noastră. Fiecare jurat vine cu experiență uriașă și cu farmecul personal. Iar concurentele trec printr-o transformare reală, evoluează sub ochii celor care ne privesc din fața micilor ecrane. E un reality show autentic și inspirațional, care a creat comunități uriașe de fani și a adus în fața oamenilor generații de influnceri și vedete tv.
„Concurentele au fost selectate dintre sute de candidate care au participat la casting”
- Te consideri un mentor pentru aceste tinere?
- Mai degrabă o prietenă, o apropiată, un suflet care înțelege toate stările prin care ele trec. Sunt acea persoană ce are tolentanță, empatie, care își dorește să le fie alături pentru că acest parcurs frumos al lor este și dificil, deopotrivă. Și atunci eu voi fi acolo, oricând vor avea nevoie de mine!
- Ce crezi că au fetele în comun?
- Pasiunea pentru modă, pentru stil, dar și determinarea și bucuria de a fi în fața oamenilor. Cu siguranță, toate își doresc să fie câștigătoare, dar, în același timp, sunt conștiente că premiul constă și în experiența uriașă pe care o vor dobândi în cadrul acestui proiect inspirațional. Concurentele au fost selectate dintre sute de candidate care au participat la casting, deci cu siguranță fiecare dintre ele are ceva aparte de demonstrat, de arătat. Nu ai cum să nu rezonezi cu ele, să nu le iubești și să trăiești toată această experiență frumoasă a lor de la „Bravo, ai stil!”.
„Momentul în care am văzut-o pe Raluca purtând o perucă extravagantă a fost memorabil pentru mine”
- Se spune că învățăm din orice experiență de viață pe care o trăim. Ce ai învățat tu de când ești la cârma acestei emisiuni?
- Învăț în fiecare zi extrem de multe lucruri de la toți oamenii din jurul meu. Emisiunea m-a ajutat să mă maturizez profesional, să îmi văd și să îmi apreciez la adevărata valoare calitățile, m-a învățat, de asemenea, să mă accept, dar și să mă șlefuiesc și să devin în fiecare zi mai bună în ceea ce fac.
- Cum este atmosfera la filmări? Cum te înțelegi cu restul echipei, cu membrii juriului?
- Noi suntem ca o familie, mâncăm împreună, împărțim lucruri, ne consultăm cu ce ne îmbrăcăm, ce acesorii să purtăm, dacă are cineva vreo idee vine și o împărtășește. Repet, ne comportăm ca o adevărată familie. Mie îmi sunt foarte dragi toți membrii echipei, lucrăm împreună de atâția ani buni.
- Povestește-ne o întâmplare amuzantă de la filmări pe care n-o vom vedea la TV!
- E greu de povestit, fiindcă la noi aproape tot ceea se întâmplă se filmează și se vede la TV, este un real reality show. Îmi vine în minte momentul în care Raluca Bădulescu a făcut schimbarea de look extravagantă și incredibilă, cu o perucă uriașă, pe care i-au aranjat-o cu răbdare Sorin Stratulat împreună cu Alex Abagiu. Clipa în care am văzut-o pe Raluca purtând acea perucă nebunească a fost memorabilă pentru mine, apariția era una cu totul ieșită din comun, spectaculoasă, nu aveai cum să îți mai iei ochii de la ea. (râde)
Superstiţiile Ilincăi înainte de show
- Cu ce te-au impresionat, de-a lungul timpului, participantele la această emisiune?
- De-a lungul sezoanelor de la „Bravo, ai stil!” toate concurentele m-au impresionat într-un fel sau altul, pentru că fiecare dintre ele vine cu ceva special în acest show. Pot să spun că de la fiecare dintre aceste tinere am învățat câte ceva, de la un simț al umorului mai pronunțat, simțul estetic extrem de dezvoltat și până la poveștile extraordinare de viață pe care le-au expus aici, în platoul de la „Bravo, ai stil!”
- Ai vreun ritual, o superstiție înainte de a începe filmările unei ediții?
- Nu mă consider o tipă superstițioasă, însă am câteva chestii de care țin cont aproape de fiecare dată, înainte de a păși în platoul emisiunii. Îmi place să am câteva minute cu mine, timp în care să mă regăsesc, să îmi adun gândurile și să îmi canalizez toată energia pozitivă pentru ziua respectivă.
„Zian e un copil educat în spiritul libertății”
- Să părăsim platourile de filmare și să mergem la tine acasă, unde te așteaptă micul Zian. Spune-mi, te rog, care este cel mai important principiu de parenting pe care îl aplici în educația lui.
- Zian este un copil educat în spiritul libertății, îmi doresc să devină un adult stăpân pe deciziile lui. Îl creștem cu multă iubire și cu blândețe. Consider că regulile sunt foarte importante în creșterea și evoluția unui copil. Eu sunt tipul de părinte echilibrat, care impune reguli cu fermitate, dar și cu foarte multă afecţiune. Încerc să fac asta pentru copilul meu și funcționează foarte bine pentru el. Încerc să îi înțeleg dorințele, sunt acolo pentru el, îi accept stările așa acum sunt și îi ofer foarte multă toleranță și iubire în tot ceea ce înseamnă creșterea lui. Nu știu dacă sunt neapărat principii de parenting, dar asta funcționează în cazul nostru.
- Cu cine seamănă, din punct de vedere al personalității?
- În general, copiii preiau anumite trăsături ale personalității de la ambii părinți, însă cred că e foarte important și cum crește pe parcursul anilor și care dintre tiparele specifice personalității fiecărui părinte, pe care copilul le-a moștenit, este mai mult hrănit și dezvoltat. Cred că cel mai important este că nu sunt perfectă, că nimeni nu este perfect și că facem lucrurile cum putem noi mai OK.
- Când ești cu Zian, care sunt activitățile voastre preferate?
- Mă bucur alături de Zian ca un copil, râdem mult împreună. Decupăm, desenăm, ne ascundem, alergăm, ne jucăm în nisip, construim, interpretăm anumite roluri, pe o scenă imaginară. Sunt activități pe care le facem cu mare bucurie, împreună. Simt că Zian este micul meu maestru, mă ajută să mă regăsesc și să retrăiesc și eu clipele magice ale copilăriei.
- Cine sunt „zânele bune”, acele persoane care te ajută la creșterea lui când viața ta profesională te cheamă la datorie?
- Mare parte a timpului o petrec eu alături de Zian, asta mi se pare extrem de important. Educația copilului meu este responsabilitatea mea, și atunci mă implic cât pot de mult pentru asta și încerc să fac lucrurile așa cum e mai bine pentru el. Și bunicile mă sprijină, iar, în cazul în care niciuna dintre bunici nu este disponibilă, apelez și la ajutorul unei bone.
- Unde ați fost ultima dată într-o vacanță de familie și cum v-ați distrat?
- Am fost în Mexic, dar vremea nu a prea ținut cu noi la începutul perioadei, în rest totul a fost minunat. Vacanțele cu copilul sunt gândite pentru el și pentru bucuria și relaxarea lui.
„Era imposibil ca o fată din Măgești să ajungă la București, în postura în care se află astăzi, dacă nu apărea și o mână a Divinității acolo”
- Te consideri un om fericit?
- Mă consider un om împlinit, care a învățat de-a lungul timpului din toate experiențele prin care a trecut. De asemenea, sunt un om care a făcut tot ce a știut și tot ce a putut mai bine, în general, în viață.
- Când suntem mici, avem multe visuri. Realitatea ta de astăzi se regăsea în imaginația Ilincăi de odinioară?
- Când eram pitică îmi doream să fiu actriță, să joc în filme. Cumva, visul s-a împlinit, nu joc în filme, dar sunt în fața oamenilor, la TV, prezint o emisiune fabuloasă. Era imposibil ca o fată din minusculul Măgești să ajungă la București, în postura în care se află astăzi, dacă nu apărea și o mână a Divinității acolo, și dacă nu existau, bineînțeles, muncă, determinare, implicare din partea mea.
- Dacă tot am ajuns în vremea copilăriei, ne poți împărtăși care este cea mai de preț amintire de atunci?
- Toate amintirile din copilărie sunt aproape de sufletul meu, se împart pe etape, pe anotimpuri... Îmi aduc aminte de iernile cu zăpadă, de orele petrecute pe derdeluș, pe sănii, cu prietenii. Îmi aduc apoi aminte de vacanțele de vară de la bunici, de perioada Crăciunului, atunci când îl așteptam pe Moșu’. Îmi aduc aminte frumusețea Sărbătorilor Pascale în casa părinților mei. Toate etapele sunt foarte importante pentru mine și au un loc aparte în inima mea!
„Sfatul cel mai important? Contează să fii autentică!“
- Are celebritatea și dezavantaje? Care ar fi acelea?
- Pot fi și dezavantaje, pentru că această celebritate aduce și expunere. Sunt lucruri pe care trebuie să le înțelegi ca tu să fii bine, în final. Însă eu mă focusez pe partea frumoasă a evenimentelor și le mulțumesc oamenilor care mă primesc în viața lor, zi de zi, prin emisiunea „Bravo, ai stil!” sau prin podcastul „Te ascult”.
- Ești o femeie frumoasă, elegantă, un etalon pentru multe dintre noi. Care sunt ritualurile tale de îngrijire?
- Mulțumesc tare mult! Cred că frumusețea vine în primul rând din interior, din echilibru, din bucuria de a fi. E important să avem grijă de sufletul nostru pentru că asta se va vedea la exterior. Am învățat, de asemenea, cât de importante sunt sportul și alimentația în viața noastră. Așa că sunt atentă și la aceste aspecte. Consum foarte multe legume, fructe, pește. Încerc să limitez dulciurile cât pot de mult. (zâmbeşte)
- Ce sfaturi îi dai unei femei care ar vrea să audă de la tine că are, într-adevăr, stil?
- Cel mai important este să fie autentică, să aibă încredere în ea însăși și să își pună în valoare calitățile propii...
„Sunt pasionată de înţelegerea misterelor lumii în care trăim“
- Ce cărți citite recent te-au impresionat mult și de ce?
- Sunt pasionată de dezvoltare personală, de înțelegerea misterelor lumii în care trăim, de mecanismele psihologice. Asta încerc să împărtășesc oamenilor și prin unele dintre subiectele pe care le abordez în podcastul „Te ascult”. Iar când vine vorba despre lectură, mă îndrept spre cele care au legătură cu înțelegerea spiritului, psihicului uman. Una dintre cărțile care m-a impresionat este „Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, de Mark Wolynn, o lectură interesantă despre „memoria celulară”, despre cum se sedimentează sentimente care sunt apoi purtate din generație în generație. O scriere impresio- nantă despre tumultul sufletului unui om îndrăgostit, pe care am recitit-o la maturitate, este „Maitreyi”, de Mircea Eliade.