Main menu

header

989 16 1de Georgiana Mihalcea

Are doar 14 ani și a convins o țară întreagă să-l desemneze prin vot drept marele câștigător din acest an al emisiunii „Românii au talent”, sezonul 14, de la Pro TV. Încrezător îl el și în misiunea lui de a nu lăsa să fie uitată muzica autentică de altă dată, Cristian a pășit pe scena celebrului show cu un singur gând: să-i facă pe oameni să iubească naiul. Din nou, ca odinioară, când acesta era „balsam pentru suflet”. Și a reușit! Talentul, munca, perseverența și căldura sufletului său de copil au emoționat România. Cine ar fi crezut? Nici măcar el! Poate doar mama lui, cea care i-a insuflat de mic dragostea pentru muzică și care a crezut în el cum numai o mamă o poate face. Să-l cunoaștem mai bine pe cel mai talentat român din 2024 și să ni-l imaginăm cu ochii minții pe marile scene ale lumii ducând mai departe povestea maestrului Gheorghe Zamfir.

„Am fost singurul naist care a ajuns așa departe în acest concurs”

989 16 2- În primul rând vreau să te felicit în numele întregii noastre redacții pentru câștigarea sezonului-fenomen „Românii au talent!”. Ce ai simțit când ai auzit că este rostit numele tău la finalul serii?

- Vă mulțumesc din suflet! Așteptam cu nerăbdare momentul anunțării câștigătorului, simțind că, indiferent de rezultatul venit, voi fi mândru de performanța mea și de locul obținut. Când Pavel a anunțat numele meu, nu am mai știut cum să reacționez! Am sărit de bucurie, ridicând marele trofeu deasupra capului. După aceea, am înțepenit în loc, fără să pot procesa că am câștigat. Concurenții, mai degrabă, prietenii mei, m-au felicitat și m-au îmbrățișat.

- Înainte de acest moment, ai simțit vreo clipă că tu vei fi pe primul loc?

- Nu mă așteptam să câștig vreodată marele premiu al emisiunii „Românii au Talent”. Îmi amintesc când eram mai mic și mă uitam la sezoanele anterioare ale emisiunii. Tare îmi doream să ajung cel puțin în audițiile emisiunii, pentru a le arăta oamenilor ce pot face. Când se decernau premiile, indiferent de locul pe care l-aș fi ocupat, eu am fost fericit că am reușit să ajung în marea finală, fiind singurul naist care a ajuns așa de departe! Este cel mai frumos moment din viața mea. A fost o perioadă stresantă, cu puțin timp de pregătire, dar a meritat și spun asta cu mâna pe inimă.

„Cred că am fost votat de public pentru că am reușit să le aduc aminte de niște vremuri mai simple”

989 16 3- Care ți-a fost cel mai de temut adversar din marea finală?

- Toți concurenții au fost foarte buni… Un lucru pe care l-am observat la această finală a fost faptul că toți concurenții au meritat să fie acolo și că toți am meritat să câștigăm marele premiu! Cred că am reușit să câștig datorită felului meu sincer de a interpreta! Am legat prietenii frumoase cu colegii mei din finală, care cu siguranță vor rezista! În primul rând, l-aș aminti pe Lukas Urdea, cel mai de gașcă om pe care l-am cunoscut. Chiar dacă e în Madrid, continuăm să vorbim. Totodată, vorbesc mult și cu Carla, cea care a câștigat premiul de originalitate, cu VAN, care are rime care îi curg prin sânge, cu cei de la Calisthenics - niște băieți care te ung pe suflet și care se vede că sunt prieteni. Aș vrea să o amintesc și pe Villia, de care m-am apropiat în această perioadă.

- De ce crezi că te-au votat atât de mulți oameni?

- Cred că am fost votat de public pentru că am reușit să le aduc aminte de niște vremuri mai simple… Vremuri când muzica noastră se auzea peste tot, vremuri în care dansam și ne bucuram. Sunt de părere că mi-am îndeplinit misiunea, aceea de a face ca muzica noastră să fie din nou apreciată. Vreau să-mi duc cântecele în lume, împreună cu naiul, prietenul meu bun.

- Ce mesaj ai pentru aceștia?

- Să își urmeze visul, să nu renunțe și să muncească din greu pentru a ajunge la înălțime. Acest triumf nu este al meu, este al nostru. Al meu și al acelora care m-au susținut și m-au iubit necondiționat! Vă iubesc și eu și vă mulțumesc din suflet! De fiecare dată le voi mulțumi domnilor profesori care m-au îndrumat pe parcursul anilor de studiu: domnul Ion Chiciuc - dirijor la Ansamblul „Doina Covurluiului” din Galați, domnul profesor Vasile Raducu și, bineînțeles, maestrul Cezar Cazanoi.

„Acest instrument m-a ajutat să combat efectele astmului”

989 16 4- Cum ți-a venit ideea să te înscrii la această emisiune?

- Ideea a fost a mamei mele. A observat că îmi doream foarte mult să ajung aici și a decis să îmi facă o surpriză! Îi sunt extrem de recunoscătoar mamei mele pentru că mi-a oferit această șansă!

- Într-o perioadă în care tinerii de vârsta ta au cu totul alte preocupări, de ce alegerea ta a fost naiul?

- Nu eu am ales naiul, ci naiul m-a ales pe mine! El m-a ajutat să combat efectele astmului.

- Chiar am remarcat că vorbeai în testimoniale despre acest aspect. Ne poți da mai multe detalii?

- Da, naiul m-a ajutat să ameliorez simptomele acestei boli și să mă reîntorc la o viață normală. Acest instrument mi-a adus mult succes, dar și șansa de a mă reîntoarce la vechiul „eu”. După câțiva ani de studiu la nai, simptomele au început să se rărească treptat, până au dispărut. Dacă din diverse motive nu suflam în nai o săptămână, boala recidiva.

„Am început studiul la vârsta de 6 ani și jumătate”

- Cine ți-a insuflat dragostea pentru muzica folclorică?

- Mama m-a introdus în lumea muzicii. Ea fiind solist vocal în orchestra Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului” din Galați și profesoară de canto la Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu”. De la o vârstă fragedă, participam la orele mamei și învățam alături de elevii ei.

- Când ai început, efectiv, să cânți la nai și când ai luat primul premiu?

- Am început studiul la vârsta de 6 ani și jumătate, împreună cu mama, studiind cu ajutorul metodei de nai a maestrului Vasile Iovu. După un an, am început să fiu îndrumat și de domnul dirijor Ion Chiciuc în orchestra Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului”, al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” - Galați. Cu ajutorul dumnealui am reușit să obțin primul meu trofeu, în cadrul festivalului „Perla Dunării”.

„Sunt mândru că pot să cânt alături de mama”

989 16 5- Te-am văzut extrem de emoționat după semifinală și ai mărturisit că-i dedici mamei calificarea în cea mai importantă etapă. Cum te-a sprijinit cea care ți-a dat viață în parcursul tău artistic?

- Mama m-a susținut în toate demersurile mele artistice pe parcursul anilor, studiind împreună cu mine la început și sprijinindu-mă la spectacole atunci când aveam emoții. M-a încurajat să îmi depășesc forțele, inspirându-mă să țintesc tot mai sus!

- Și ea face muzică. Cum sunt momentele în care exersați amândoi?

- Noi chiar cântăm împreună! Programele noastre artistice sunt mixte, împletind mai multe genuri, de la folclor, la muzică internațională. Sunt mândru că pot să cânt alături de mama mea și o iubesc foarte mult.

„Cu banii câștigați probabil îmi voi cumpăra o casă în orașul meu natal”

- Ai doar 14 ani, dar vorbești deja ca un „om mare”. De unde această maturitate în personalitatea ta?

- Majoritatea copilăriei mele mi-am petrecut-o studiind la nai. Presupun că tot acest timp în care am luat în serios studiul și progresul meu, m-a maturizat mai mult în comparație cu alți adolescenți… Dar acest lucru cred că se întâmplă și la alți muzicieni sau la persoanele care depun mult timp în munca lor.

- Te-ai gândit ce vei face cu cei 120.000 de euro?

- În primul rând, vreau să colaborez cu doamna Andra la un concert de-al ei și să investesc toată suma încasată în muzică. Și vreau să deschid și un studio de înregistrări. Am stat mult și m-am gândit la această întrebare. Probabil îmi voi cumpăra o casă în orașul meu natal. Cred că restul banilor îi voi investi în muzică, așa cum spunam mai devreme.

- Ce vei face mai departe, după acest concurs?

- Voi continua să mă perfecționez la nai și la celelalte instrumente pe care le am: caval, fluier, tilincă, flaut și acordeon. Visul meu este să devin cel mai bun naist din România.

„Pe lângă muzică, la școală îmi place mult matematica”

- Unde și cu cine studiezi acest instrument?

- După ce am studiat câțiva ani alături de domnul dirijor Ion Chiciuc, am început un curs de nai cu domnul profesor Vasile Răducu de la „Școla Populară de Arte și Meserii - Pitești”. Sub îndrumarea dumnealui am câștigat premiile celor mai importante festivaluri de muzică folclorică din țară. În prezent, studiez cu maestrul Cezar Cazanoi, dar mereu urmez și sfaturile celorlalți profesori care m-au îndrumat!

- Ești elev în clasa a VIII-a la Liceul de Arte Hariclea Darclee din Brăila, urmează un alt hop pentru tine: admiterea la liceu. Unde ți-ar plăcea să studiezi mai departe?

- Doresc să rămân la Liceul de Arte Hariclea Darclee, din Brăila, pentru a-mi arăta recunoștința față de susținerea tuturor în această competiție. Totodată, vreau să-mi continui misiunea de a atrage cât mai mulți tineri pasionați de acest minunat instrument.

- La școală, ce alte materii ți-au plăcut, în afară de muzică?

- Mereu mi-a plăcut matematica. Îmi place să rezolv problemele date. Când rezolvi o nouă problemă, e ca și cum ai începe o nouă aventură, în care trebuie să îți folosești abilitățile pentru a supraviețui.

- Ce faci în timpul liber, când nu studiezi și nu exersezi la nai?

- Când nu studiez la nai, încerc mereu să ies afară cu prietenii. Cel puțin pe durata anului școlar, intervine un fel de monotonie în viața de zi cu zi. În fiecare zi trebuie să mergi la cursuri, după aceea trebuie să studiezi și să îți faci temele. Aș vrea să recuperez tot timpul pe care l-am alocat performanțelor mele școlare în această vacanță.

- În încheiere aș vrea să transmiți un mesaj copiilor de vârsta ta, care să-i ajute să aibă puterea de a-și urma visurile!

- Dragi copii, îndrăzniți să visați cât mai sus! Visurile pot deveni realitate!

„Visul meu este să devin cel mai bun naist din România”

„Voi continua să cânt cu sufletul, pentru că muzica este în primul rând emoţie“

„Cel mai frumos mesaj a fost de la doamna Andra care mi-a numit muzica «balsam pentru suflet»“

- Cum te-au primit brăilenii tăi, când ai adus Trofeul în orașul de pe Dunăre?

- Cu multă căldură, admirație și respect pentru ceea ce am realizat, pentru că am reprezentat atât de frumos locul meu natal.

- Care au fost cele mai frumoase mesaje pe care le-ai primit după finală?

- Expresia „balsam pentru suflet”, deși pornită de la doamna Andra, a fost folosită de foarte multe ori de cei cărora le-a plăcut interpretarea mea. Acest lucru mă motivează foarte mult! Voi continua să cânt cu sufletul, pentru că muzica este în primul rând emoție!

Ce au spus juraţii după prestaţia sa din finală

„Nu o să spun foarte multe pentru că mi-am exprimat dragostea față de muzica lui. Balsam pentru suflet a fost. Bravo!“ (Andra)

„Omul a demonstrat aici o mare măiestrie. Este excepțional“ (Andi Moisescu)

„Ce poate fi mai românesc decât naiul? Bravo!“ (Dragoș Bucur) 11 concurenţi, toţi talentaţi, s-au luptat în finală pentru marele premiu de 120.000 de euro pus în joc la concursul „Românii au talent” în sezonul 14. Dar câştigătorul a fost unul singur, Cristian Ciauşu, care i-a impresionat pe membrii juriului cu o piesă a maestrului Gheorghe Zamfir, interpretată la nai alături de un taraf

„Bravo, Cristian! Ne-ai dat peste cap. Să câștige naiul «Românii au talent»“ (Bobonete)

„În august voi cânta alături de maestrul Gheorghe Zamfir”

989 16 6- Spuneai că idolul tău este maestrul Gheorghe Zamfir. Îți propun un exercițiu de imaginație: ce i-ai spune, dacă l-ai întâlni într-o zi?

- Din fericire, nu o să trebuiască să îmi imaginez! Pe data de 18 august, voi cânta alături de maestrul Gheorghe Zamfir în cadrul festivalului „Gheorghe Zamfir”, acompaniat de orchestra „Lăutarii”. Aș vrea să îi zic maestrului cât de mult a însemnat dumnealui pentru dezvoltarea mea artistică și cât de mult m-a ajutat să îmi îmbogățesc repertoriul.