Main menu

header

de Claudia Stan

Televiziunea este cea mai puternică armă mediatică a lumii, ce are puterea de a influenţa masele, de a ridica şi doborî la fel de uşor pe oricine. Fiecare post are măcar o vedetă-etalon, care aduce rating şi, implicit, bani şi publicitate. Printre cei mai cunoscuţi realizatori tv din lume se numără Oprah Winfrey, cea mai puternică femeie de pe Planetă, care şi-a anunţat retragerea după mai bine de 25 de ani de activitate, Larry King, „monstrul sacru”, care are peste 50 de ani de carieră, David Letterman şi Jay Leno ori Barbara Walters. Plecând de la aceste exemple, în România postdecembristă s-au ridicat câţiva oameni de televiziune, printre care îi amintim pe Teo Trandafir, Andreea Marin, Florin Călinescu şi Marius Tucă.

25 de ani de „The Oprah Winfrey Show”
Oprah Gail Winfrey s-a născut la 29 ianuarie 1954, într-o familie destrămată. Nimeni nu ar fi bănuit că fetiţa de culoare, abuzată sexual de la vârsta de 9 ani până la 13 ani de un văr, un unchi şi un prieten de familie, va ajunge cea mai cunoscută vedetă de televiziune din SUA. La 14 ani, Oprah, în urma abuzurilor şi a vieţii promiscue, a rămas însărcinată, aducând pe lume, prematur, un băieţel, care a şi murit câteva luni mai târziu. Neştiind ce să mai facă, mama sa a vrut să o trimită la o şcoală specială, însă adolescenta a ajuns în final la tatăl său, unde s-a pus pe picioare. A urmat cursurile Liceului „East Nasville”, unde a devenit rapid cea mai populară fată din liceu, câştigând şi concursul de Miss. În 1983 intră în domeniul ce o va consacra: mass-media. La 2 ianuarie 1984, Oprah prezenta un talk-show de jumătate de oră la postul WLS din Chicago, căruia i-a adus audienţe-record. Doi ani mai târziu i s-a încredinţat o oră de emisie, pe plan naţional, formatul primind numele de „The Oprah Winfrey Show”! Poate părea imposibil, dar această femeie puternică, un model pentru generaţii întregi, a ţinut ştacheta ridicată timp de 25 de ani. De altfel, între 2004 şi 2009, Oprah Winfrey a fost declarată cea mai puternică femeie de pe Planetă. Totodată, ea este şi una dintre cel mai bine plătite prezentatoare din toată lumea (anul trecut având salariul de 385 de milioane de dolari), dăruind sume considerabile în scopuri caritabile. În urmă cu o săptămână, Oprah şi-a anunţat retragerea, ultima emisiune urmând a avea loc în septembrie 2011.

Larry King, 40.000 de interviuri în 52 de ani!
Larry King, pe numele său real Lawrence Harvey Zeiger, s-a născut la 19 noiembrie 1933. Este primul jurnalist de televiziune din SUA, realizator a peste 40.000 de interviuri cu politicieni, sportivi, prezentatori, actori etc. Larry King şi-a început cariera de jurnalist în Florida, în 1957. Din 1978 a devenit prezentator de emisiuni de radio nocturne. Din 1985 prezintă la CNN emisiunea „Larry King Live”. Aşadar, cu peste 52 de ani de experienţă în mass-media, Larry King este regele de necontestat al radioului şi al televiziunii!

Jay Leno, carieră în cluburi
James Douglas Muir Leno s-a născut la 8 aprilie 1950, în New York. Prezentatorul şi-a început cariera în cluburi de noapte, unde făcea stand-up comedy. În 1992 a primit prima propunere de a prezenta o emisiune, celebrul talk-show „The Tonight Show with Jay Leno”. La 19 martie 2009, Jay Leno l-a avut invitat pe preşedintele SUA, Barack Obama, obţinând audienţe-record. Emisiunea lui Jay Leno poate fi urmărită în prezent pe postul de televiziune Antena 3, sâmbăta şi duminica.

David Letterman, luptă pentru rating de 27 de ani
David Michael Letterman este şi el unul dintre moderatorii favoriţi ai americanilor. Bărbatul, iniţial prezentator meteo, a fost remarcat de NBC în 1975, când prezenta un talk-show radiofonic. În 1980 a apărut în faţa telespectatorilor cu emisiunea „David Letterman Show”, un eşec. Doi ani mai târziu i s-a oferit formatul „Late night with David Letterman”, ce a avut un succes incredibil. Celebrul comic duce de 27 de ani lupta pentru audienţă, milioane de telespectatori urmărind faimoasa emisiune.

Barbara Walters, prima coprezentatoare de ştiri
Gazdă şi coproducătoare a emisiunii tv „The View”, Barbara Walters este o veterană a televiziunii americane. Barbara Walters s-a născut la 25 septembrie 1929. A ajuns celebră în anii ’70, datorită interviurilor cu cei mai mari lideri ai lumii şi celebrităţi de primă mână. Cariera sa îndelungată în televiziunea naţională americană (NBC) a început la finalul anilor 1950. Şi-a petrecut 15 ani la NBC (1961-1976), ca şi corespondent şi coprezentatoare a emisiunii „The Today Show”. În 1976 s-a mutat la postul de televiziune ABC, devenind prima femeie coprezentator al unui buletin de ştiri. Lucrează la ABC din 1979 până în 2004, perioadă în care a intervievat personalităţi precum Monica Lewinsky, Fidel Castro, Demi Moore, George Clooney sau Dalai Lama. În 2004 s-a retras din lumina reflectoarelor, rămânând până în prezent corespondent, dar şi gazdă a unor evenimente speciale. În 2007 a primit o stea pe Walk of Fame şi numeroase distincţii pentru întreaga activitate.

Teo, Oprah a României

În urmă cu ceva ani, Teo Trandafir făcea furori la Pro TV, fiind comparată deseori cu Oprah. Din 2001, vedeta de televiziune a prezentat, vreme de şase ani, show-ul ce i-a adus consacrarea: „Teo”.
Marius Tucă, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de talk-show din România, s-a remarcat ca analist şi moderator tv după 1990. În 1996 a dat lovitura la Antena 1 cu talk-show-ul „Milionarii de la miezul nopţii” (ulterior denumit „Marius Tucă Show”), format ce a rezistat pe piaţă vreme de zece ani. Astfel, acesta şi-a câştigat reputaţia de jurnalist obiectiv şi intransigent.
La rândul său, actorul şi omul de televiziune Florin Călinescu a cunoscut succesul mai ales prin emisiunea de satiră politică „Chestiunea zilei”, inspirată dintr-un format din străinătate. Vreme de cinci ani, începând cu 1996, celebra tabletă zilnică l-a transformat pe Florin Călinescu în emblema postului Pro TV.
Singura care o întrece pe Teo ca şi longevitate în prezentarea unei emisiuni televizate este realizatoarea Andreea Marin Bănică, gazdă şi director de programe la „Surprize, surprize” din 1998 până în 2008, când vedeta a renunţat la televiziune.