Main menu

header

de Claudia Stan

Virgil Ianţu (pe numele său adevărat Virgil Gătăianţu Aureliu), timişoreanul care la doar 18 ani s-a desprins de părinţii săi, este în prezent un om de succes. Emisiunile „Vrei să fii miliardar?”, „Te crezi mai deştept”, „Megastar”, „Big Brother”, „Copiii spun lucruri trăsnite” etc. au fost printre cele mai vizionate. Stilul său unic de a se face plăcut l-a propulsat pe Ianţu în topul celor mai apreciaţi prezentatori de emisiuni de divertisment din România. Membru al formaţiei The Fifties, Virgil şi-a demonstrat calităţile vocale prin susţinerea multor concerte. Acum însă, de talentul său se mai bucură doar miracolul din viaţa sa, Jasmina, fiica sa. Numele fetiţei înseamnă iasomie, ea fiind cea care a adus culoare şi parfum în viaţa părinţilor săi, Virgil şi Roxana. Despre noua emisiune pe care o prezintă, „Mobilul”, dar şi despre evenimentele semnificative din viaţa sa, ne va povesti chiar Virgil Ianţu în interviul de mai jos.

„Am fost «aruncat» în bazin fără să ştiu să înot”
- Cât de greu v-a fost să plecaţi din casa părinţilor, locul în care aţi auzit primul cântec de leagăn şi aţi rostit cele dintâi cuvinte, pentru a studia în Capitală?
- Am plecat din Timişoara la vârsta de 18 ani. Cred că aceasta este vârsta la care trebuie să începi să te descurci singur, să te loveşti şi de greutăţi şi să înveţi. Aşa începe formarea ta ca adult. Este momentul separării de centrul gravitaţional de până atunci, părinţii, casa, momentul în care începi să iei decizii de unul singur. Mie mi-a prins bine faptul că am fost „aruncat” în bazin fără să ştiu prea bine să înot. Timişoara - Bucureşti nu e o mişcare uşor de gestionat.

- Imaginea publică impecabilă şi cariera de succes denotă faptul că educaţia primită din familie v-a fost de folos. Ce importanţă au avut pentru dumneavoastră cei şapte ani de acasă?
- Cred că perioada în care ne-am bucurat de educaţia părinţilor trebuie să rămână ca reper pentru tot restul vieţii. Eu am fost norocos, având şansa ca şi după perioada Timişoara să am parte de o educaţie profesională de excepţie, numită Corul Madrigal. Am învăţat ce înseamnă disciplina, rigoarea, munca. A fost o etapă esenţială în formarea mea, cu care mă mândresc şi pentru care le mulţumesc colegilor mei şi, bineînţeles, maestrului Marin Constantin, un artist cum rar cred că se va mai naşte.

„Televiziunea a fost doar o schimbare de decor”
- Aţi trecut de la muzică la televiziune, păstrându-vă profesionalismul. Cum aţi reuşit să vă adaptaţi schimbărilor?
- Nu a fost decât o schimbare de decor. Odată asimilate, disciplina şi seriozitatea le aplici în orice domeniu, chiar şi în relaţia cu tine însuţi. Cred că la asta trebuie să lucrăm mai mult, la autoşlefuire.

- Aţi moderat emisiuni de divertisment, de cultură generală, show-uri pentru adolescenţi dornici de afirmare, emisiuni cu şi despre copii, dar şi un reality-show, fiind singurul prezentator care a reuşit să facă un succes din fiecare proiect, indiferent de temă. Cum v-aţi adaptat acestor formate atât de diferite?
- Toate aceste emisiuni au o legătură cu felul meu de a fi şi încerc să mă pliez cât mai bine pe fiecare show pe care-l fac. De exemplu, la „Big Brother” am învăţat ce înseamnă live (n.r. - în direct) şi m-a ajutat foarte mult. Majoritatea proiectelor, pentru că nu au fost doar cele amintite, sunt cumva legate şi de cariera mea muzicală, şi de caracterul meu.

„Fetiţa mea este un miracol”
- Cum începe Virgil Ianţu o zi obişnuită în familie?
- Aşa cum o începe orice om îndrăgostit de minunile pe care i le-a dat Cel de Sus. Roxana şi Jasmina îmi oferă liniştea şi armonia de care am nevoie şi pe care şi le doreşte oricine.

- Jasmina înseamnă iasomie. Micuţa cu nume de floare a dat parfum şi frumuseţe vieţii dumneavoastră. Ce sentiment v-a încercat atunci când fiica dumneavoastră a rostit pentru prima dată cuvântul „tată”? Cât de mult v-a schimbat acest miracol?
- Abia când a apărut Jasmina am găsit adevăratul sens pentru care am făcut şi fac totul în viaţă. Toate în jurul meu s-au schimbat, priorităţi, program, direcţii... Fetiţa mea este un miracol pe care eu îl conştientizez şi de care trebuie să ne bucurăm atât eu, cât şi soţia mea.

- Ce „lucruri trăsnite” spune Jasmina?
- Jasmina a ajuns la vârsta la care deja conştientizează multe lucruri. Este plină de umor şi mă surprinde foarte plăcut în fiecare zi. Îi place să creeze situaţii hazlii, iar pentru vârsta ei este de apreciat acest lucru. Mă bucură că este un copil foarte vesel şi, probabil că în timp, mă va pune şi în situaţii mai complicate.

„Mă preocupă normalitatea de care ne-am îndepărtat în ultima vreme”
- Cum vă petreceţi timpul liber? Faceţi sport?
- Nu fac nimic deosebit faţă de ceilalţi. În general fac mişcare, mă întâlnesc cu prietenii, mai dau un interviu, ca acesta de faţă, şi îmi place foarte mult să stau acasă. Am preocupări destul de simple şi normale.

- Ce probleme mondiale vă stârnesc curiozitatea? Criza financiară? Încălzirea globală?
- Mă preocupă normalitatea de care ne-am îndepărtat în ultima vreme. Descopăr tot mai rar bunul-simţ, respectul, buna intenţie, dragostea. Parcă oamenii au uitat să se bucure chiar şi de lucrurile simple, poate banale, din jurul nostru, dar foarte frumoase şi importante.

„Sunt specialist în ciorba bănăţeană”
- Ce surprize ne mai pregătiţi?
- Am în minte multe lucruri, dar este prematur să mă opresc asupra unuia şi să spun că vreau să fac ceva anume.

- Care este cea mai reuşită reţetă culinară a dumneavoastră?
- Atunci când gătesc, pe lângă ingredientele necesare fiecărui fel de mâncare pe care îl prepar, am şi micile mele secrete. Îmi place să improvizez şi sunt specialist în ciorba bănăţeană, pe care le-am pregătit-o şi concurenţilor de la Megastar 1.

- Cum vi se pare noul format al emisiunii pe care o moderaţi?
- Emisiunea „Mobilul” este o combinaţie între realitate şi un film de acţiune. Am văzut formatul original al emisiunii, varianta olandeză, şi mi-a plăcut foarte mult. Acesta a fost primul semn că emisiunea mi se potriveşte, mai ales că pe parcursul show-ului concurenţii trebuie să apeleze şi la cultura generală.

Ciorbă bănăţeană

Ingrediente: un pui sau un kilogram de carne de viţel, un morcov, două legături de pătrunjel, o ceapă, zece boabe de piper, boia de ardei dulce, două linguri cu orez, două gălbenuşuri, o lingură cu făină, o lingură cu grăsime, două linguri cu smântână, zeamă de lămâie, sare.
Mod de preparare:
se pune carnea în doi litri de apă, se lasă să dea în clocot, după care se spumează şi se adaugă morcovul, pătrunjelul, piperul şi sarea. Se spală orezul şi se pune în ciorbă. Separat se prepară un rântaş dintr-o lingură cu grăsime şi o lingură cu făină. Când rântaşul este rumen se pune ceapa tăiată mărunt şi se lasă până se căleşte puţin şi aceasta, apoi se adaugă un praf de boia de ardei şi puţină supă sau apă. Se amestecă bine, ca să nu se formeze cocoloaşe, apoi se toarnă în oala cu ciorbă şi se lasă să mai fiarbă puţin. Când este gata se lasă să se răcească puţin, se drege cu cele două gălbenuşuri de ou şi două linguri cu smântână. Se adaugă zeamă de lămâie după gust şi pătrunjel verde tocat. Ciorba se serveşte fierbinte.