Main menu

header

de Cristina Tache

- La 8 ianuarie, „Regele” rock’n roll-ului ar fi împlinit 75 de ani

Termenul „legendă” este prea sărac pentru a-l descrie pe Elvis Presley. Niciun alt artist nu a mai avut un asemenea impact asupra rock’n roll-ului ca în cazul său. Viaţa lui Elvis a fost un şir lung de întâmplări predestinate să îl ducă pe culmile cele mai înalte ale gloriei. Muzica sa a fost ascultată de generaţii întregi şi a inspirat zeci de artişti de-a lungul timpului. Elvis a fost inegalabil! Cu un talent extraordinar muzical, actoricesc şi cu un şarm aparte, a atras dragostea a milioane de admiratori din întreaga lume. La 8 ianuarie 2010, „Regele” rock’n roll-ului ar fi împlinit 75 de ani. Elvis nu mai este printre noi, dar amintirea sa dăinuie în timp, iar fanii nu l-au uitat.

Fratele geamăn a murit la naştere
Elvis Aaron Presley s-a născut în Tupelo, Mississippi, un mic orăşel american, la 8 ianuarie 1935, într-o familie săracă. Cu un frate geamăn născut mort, micul Elvis a rămas unicul copil al familiei Presley. Încă din primii ani de viaţă a luat contact cu muzica gospel în cadrul bisericii penticostale la care mergea familia sa. În 1948, părinţii săi s-au mutat în Memphis, loc în care el a descoperit muzica blues şi jazzul. După absolvirea liceului, în 1953, adolescentul în vârstă de 18 ani a fost remarcat de patronul unei importante case de producţie, care l-a cooptat într-un trio alături de chitaristul Scooty Moore şi de basistul Bill Black. În iulie 1954, cei trei au lansat hiturile „That’s all right” şi „Blue Moon of Kentucky”, două cântece cu influenţe blues şi country, interpretate într-o manieră ce avea să readucă în atenţia tuturor muzica rock’n roll. După ce a lansat cinci hituri în această formulă, în 1955, Elvis a semnat un contract cu o altă casă de producţie, iar în 1956 era deja un fenomen muzical, cunoscut în întreaga lume.

Primul „Disc de Aur”, la 21 de ani
Cântecele lui Elvis au combinat diverse stiluri muzicale, iar modul în care le-a interpretat şi apariţiile sale scenice au dărâmat multe dintre barierele sociale şi rasiale ale vremii. Elvis a reuşit să ducă muzica şi cultura pop într-o nouă eră. În anii ce au urmat, Elvis Presley a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi artişti ai Americii şi nu numai. Spectacolele sale adunau mii de oameni, care îl idolatrizau. „Heartbreak Hotel”, lansat în ianuarie 1956, a devenit primul mare hit, transformat în primul său „Disc de Aur”, ocupând primul loc în topurile muzicale timp de opt săptămâni. Stilul de dans al lui Elvis a generat o adevărată isterie în rândul fanilor săi, dar şi o serie de controverse. Cu toate acestea, Elvis a reuşit să „elibereze” tinerii de corvoada unor reguli mult prea stricte impuse de societatea americană a acelor vremuri. Anul 1956 a fost plin de succese, Elvis lansând hit după hit: „Don’t be cruel”, „Love me tender”, „All Shook up” şi „Jaillhouse Rock”. Acelaşi an i-a adus lui Elvis primul album, intitulat simplu „Elvis Presley”, pentru care a şi primit „Discul de Aur”.

Priscilla, marea iubire
Cu o carieră muzicală în plină accensiune, în ’56, Elvis îşi îndreaptă atenţia către cinematografie, semnând un contract pe şapte ani cu Hal Wallis şi Paramount. La 16 noiembrie, în acelaşi an, avea loc premiera filmului „Love me tender”, ce s-a bucurat de cronici extraordinare. Tot în 1956, Elvis cumpără reşedinţa de la Graceland şi continuă să filmeze la producţiile: „Jailhouse Rock” şi „King Creole”. În septembrie 1958 a fost recrutat în forţele maritime şi trimis în Germania pentru 18 luni. Anul 1959 o aduce în viaţa artistului pe Priscilla Beaulieu, marea sa iubire, cu care se căsătoreşte abia la 1 mai 1967, printr-o ceremonie restrânsă la Alladin Hotel, din Las Vegas. După nouă luni de la nunta lor, la 1 februarie 1968, vine pe lume Lisa Marie Presley, unicul copil al „Regelui”. Povestea de dragoste dintre cei doi a durat până în 1971, când Priscilla l-a părăsit pe Elvis, luând-o cu ea şi pe fiica lor. Anii ’70 au reprezentat momentul de revenire a artistului pe scena muzicală. Elvis şi-a petrecut ultimii ani din viaţă cântând şi lansând hit după hit.
„Regele” rock’n roll-ului a părăsit această lume la doar 42 de ani, fiind găsit mort în reşedinţa de la Graceland, la 16 august 1977, din cauza unei supradoze de medicamente.

- Elvis a jucat în 33 de filme, a vândut mai mult de 1 miliard de discuri, a câştigat discuri de aur şi de platină pentru 148 de albume diferite şi a fost nominalizat la Premiile Grammy de 14 ori

Aniversare sărbătorită cu expoziţii şi cu spectacole

Elvis este celebrat la 8 ianuarie, când ar fi împlinit 75 de ani, cu o ceremonie impresionantă, ce va include croaziere, filme, dar şi tăierea unui tort la casa sa din Memphis, Graceland, în prezenţa soţiei Priscilla şi a fiicei Lisa Marie. Tot aici vor fi expuse şi costume ale „Regelui”. Canalul de filme TCM va transmite un maraton de producţii cinematografice ale lui Elvis, iar colecţia Barbie va lansa o nouă păpuşă „Jailhouse Rock”. Piesa de rezistenţă a evenimentului va fi show-ul pregătit de „Cirque du Soleil”, celebra trupă canadiană de circ, ce va prezenta spectacolul „Viva Elvis”, în Las Vegas, premiera fiind la sfârşitul lunii ianuarie.