Main menu

header

de Elena Şerban

- 24 de zile între apă şi cer

La începutul anului trecut, o americancă a atras atenţia mass-mediei internaţionale după ce a afirmat că a traversat înot Oceanul Atlantic. Jennifer Figge, acum în vârstă de 58 de ani, a pornit la 12 ianuarie 2009 din Insula Capului Verde, situată în vestul Africii. Iniţial, plănuise să ajungă în Bahamas, dar vânturile şi valurile puternice au deviat-o cu peste 1.600 km spre sud-vest, către plajele din Trinidad şi Tobago, unde Jen a ajuns la 5 februarie 2009.

Ajutată de o cuşcă
Temerara susţine că a înotat zilnic timp de 24 de zile. În unele zile a stat în apele oceanului doar o jumătate de oră dacă vremea era prea friguroasă sau valurile prea mari, iar în altele, şi opt ore. Jen spune că a avut parte şi de vreme potrivnică, uneori valurile ajungând la înălţimea de nouă metri. Înainte de a porni în această incredibilă aventură, americanca a trebuit să se gândească la toate aspectele, mai ales la cele care i-ar fi putut ameninţa viaţa. Poate cel mai important dintre ele era pericolul rechinilor ce patrulează în Atlantic. În aceste condiţii, Figge, ajutată de un inginer şi de un mecanic, şi-a confecţionat o cuşcă de 6,5 m lungime şi patru lăţime, în interiorul căreia a înotat în siguranţă.

„Nu mi-a fost frică niciodată!”
Americanca s-a hrănit în timpul traversării ca un sportiv de performanţă. Asta şi pentru că, într-o zi de înotat în apele oceanului, a consumat nu mai puţin de 8.000 de calorii. Jen a trebuit să le înlocuiască mâncând paste, cartofi, peşte, carne şi unt de arahide. „Nu mi-a fost frică niciodată!”, a declarat Figge la finalul călătoriei, însă ea a admis că nu ar mai încerca să traverseze oceanul. „Dacă mai am chef de înotat, voi face asta în piscină. Bine că nu am dat nas în nas cu rechini, ci doar cu balene, ţestoase sau delfini”, a declarat Jennifer zâmbind.

Sport în loc de tutun
Temerara s-a născut la 12 noiembrie 1952, în oraşul Davenport, din statul american Iowa. Fiica unei cântăreţe de operă, Jennifer s-a mutat în Aspen, Colorado, după ce s-a căsătorit. Ea declară că s-a apucat de înot în urmă cu mai bine de 20 de ani. „Când fiul meu a împlinit 7 ani, i-am organizat o petrecere. Când a suflat în lumânările tortului, el şi-a pus dorinţa ca eu să mă las de fumat. Nu l-am putut refuza. Fiindcă trebuia să fac ceva cu care să înlocuiesc acest viciu, m-am apucat de înot”, îşi aminteşte acum Jen.

Controverse
Anunţul americancei că a traversat înot Atlanticul a stârnit controverse în întreaga lume. Asta pentru că diverse ziare, posturi de televiziune sau agenţii de ştiri au raportat eronat că ea ar fi înotat întreaga distanţă peste ocean. Această informaţie a fost contrazisă ulterior, pentru că, în urma calculelor, s-a ajuns la concluzia că aceasta ar fi trebuit să înoate 144 km pe zi, cu o viteză de 16 km/h, un lucru absolut imposibil. Surprinsă de toate aceste declaraţii, femeia a replicat: „Nu am spus niciodată că voi înota întreaga distanţă!”. Managerul său, David Higden, a spus că ar fi imposibil fizic sau ar fi nevoie de mai mulţi ani pentru o asemenea traversare. Acesta a mai spus că Figge a înotat în urma unui catamaran ce trăgea cuşca parţial scufundată. „Unele dintre poveştile senzaţionale au făcut să pară că ea a intrat în apă în punctul A şi nu s-a oprit din înotat, precum Nemo, până a ajuns în Trinidad”, afirma Higden. „Nu a fost deloc aşa! Planul iniţial presupunea ca ea să înoate câte puţin în fiecare zi, apoi să urce în barcă. Gândiţi-vă că, în mijlocul oceanului, o barcă nu poate ancora. Deci catamaranul ce trăgea cuşca şi-a continuat drumul spre vest atunci când Jennifer se afla la bord, astfel că mai mulţi kilometri au fost «săriţi»”, a adăugat el. Managerul americancei a mai spus că el era cel care decidea când era prea periculos pentru ea să înoate. „Asta se întâmpla de fiecare dată când valurile erau prea mari, iar echipajul nu o putea vedea în apă”, a conchis David. Ziua în care Figge a parcurs cea mai mare distanţă s-a datorat unui curent foarte puternic ce se deplasa în acelaşi sens cu înotătoarea.

În sfârşit, pe pământ
La 24 de zile de la plecarea de pe Coasta Africii şi după mii de kilometri parcurşi în apă, Jennifer a ajuns în Trinidad la 5 februarie 2009. Întâmplător, în acest mic stat se desfăşura atunci un festival în care majoritatea participanţilor băteau în tobe. În zilele de sărbătoare, Jen a cântat la aproape toate instrumentele de percuţie, foarte încântată că poate face şi altceva în afară de înot şi nu mai vedea doar cerul şi oceanul.

Americanca Jennifer Figge şi-a început aventura în Insula Capului Verde şi a terminat-o pe plajele din Trinidad Tobago
În 1995, Jennifer a mai bătut un record: a alergat, în Mexic, 290 de kilometri, ultimii 100 parcurgându-i cu o faşă ghipsată la piciorul stâng

Inspirată de Gertrude Ederle

Înotătoarea a mai povestit o altă faptă desprinsă parcă din Cartea Recordurilor. Ea a alergat 290 km în Mexic, în anul 1995. A susţinut că ultima treime a traseului a parcurs-o având o faşă gipsată la piciorul stâng. Jennifer a mai declarat în presa americană că a fost inspirată în încercarea sa de Gertrude Ederle, prima femeie care a traversat înot Canalul Mânecii, în 1926: „La bordul ambarcaţiunii ce a fost cu mine tot timpul în Oceanul Atlantic am avut o fotografie cu Ederle. Am senzaţia că avem câteva lucruri în comun. Amândouă vorbim cu marea”.