Main menu

header

30-13-1de Maria Petrache

Interpretul Daniel Iordăchioae s-a născut la 9 iulie 1968, în Ştefăneşti, judeţul Argeş. Din copilărie a cochetat cu muzica, el luând lecţii de chitară de la vârsta de 5 ani. În 1982 a debutat în trupa Gramophon, iar cinci ani mai târziu a participat la Festivalul Naţional Mamaia, eveniment ce a coincis cu prima sa apariţie pe un disc. Anul următor a reprezentat România la concursul Intertalent de la Praga, acesta fiind primul festival internaţional dintr-o lungă serie de participări în Coreea de Nord, Germania, Finlanda, Suedia şi Norvegia. Din 1994 este angajat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, unde a apărut în peste zece premiere. A lansat patru albume: „Daniel” (vol. 1) - 1987, „Daniel” (vol. 2) - 1989, „Acel paradis pierdut” - 1992 şi „Moldovean blues” - 1996. La finele anului trecut s-a ocupat şi de un „Best of”. Familia interpretului se ridică cel puţin la valoarea carierei sale, el având o căsnicie de un deceniu cu frumoasa actriţă Nouria. Împreună au doi copii superbi, Darius şi Salma. Băieţelul are 9 ani şi fetiţa doar 2 luni. Anul trecut, Daniel a devenit regizor de film şi de televiziune şi a început să se ocupe de lansarea unui volum de poezii.

Soţia interpretului a fost fan Adrian Daminescu
Cei doi s-au căsătorit în anul 2000, însă ei se cunosc din ‘91. „Ne-am întâlnit cu nouă ani înainte de nuntă, la 26 octombrie, la concursul de frumuseţe «Miss Adolescenţa», organizat de revista «Salut». Eu trebuia să înmânez un premiu şi să susţin un recital, ea participa bineînţeles la concurs”, mărturiseşte Daniel. „Era o prezenţă exotică. Mie-mi plăcea tocmai din cauza asta... Pot să spun că m-a fermecat exteriorul la început”, completează interpretul. Cum a cucerit-o? Totul a început cu un autograf. Chiar dacă Nouria era o fană înfocată a lui Adrian Daminescu, lupta pentru inima ei a fost câştigată de Daniel Iordăchioae. „Nu ştiu dacă am cucerit-o atunci. Îmi amintesc că a venit să-mi ceară un autograf doar să le facă în ciudă altor colege, ea fiind de fapt fan înrăit Adrian Daminescu. Aşa am avut motiv să intru în vorbă cu ea. Nu mai ştiu exact ce i-am spus atunci, dar îmi aduc aminte că, în următoarele două zile, i-am cunoscut bunica, prietenii de familie şi am condus-o la gară. Peste câteva săptămâni deja «stăteam» la ea”, continuă mărturisirile interpretul nostru.

Schimbă scutecele fetiţei
Daniel s-a despărţit de Nouria după patru luni. Dar povestea lor nu avea să se încheie aici. „Nu cred în destin, aşa cum nu cred că cineva aranjează lucrurile astfel încât noi să ne împiedicăm de ele pe drumul vieţii. Pur şi simplu, fata asta mi-a plăcut şi am vrut să fim împreună, aşa cum am vrut să ne despărţim după patru luni şi să ne reînnodăm povestea după opt ani”, este de părere Daniel Iordăchioae. El îşi ajută soţia la treburile casnice, în această privinţă familia lor fiind una modernă. „La noi, toată lumea face de toate. Eu sunt primul care mă ofer să-i îngrijesc pe cei mici. Chiar ne ciondănim dacă Nouria nu mă lasă. După ce o schimb pe Salma, o pup peste tot”, mai afirmă interpretul, care nu se sfieşte să se ocupe de Salma şi de Darius.

Salma va fi botezată la primăvară
Daniel şi Nouria au devenit părinţi pentru a doua oară la începutul lunii decembrie. Interpretul ne-a spus că micuţa Salma a primit la naştere nota 10, iar numele ei înseamnă „pace” în limba persană. De fapt, ambii copii poartă astfel de prenume, Darius provenind de la regele omonim. „Sunt în culmea fericirii. Am avut noroc în viaţă de o familie minunată, de o femeie extraordinară şi de nişte copii care te ung pe suflet. Am «născut» de două ori în decembrie: o fetiţă şi un album”, declară cântăreţul. Botezul micuţei va avea loc la primăvară, în aprilie sau în mai, de vină fiind frigul. „Naşii ei sunt cei care ne-au cununat, adică prietenii de familie pe care i-am cunoscut acum 19 ani, în primele zile ale idilei noastre”, a povestit romantic Iordăchioae.

Regizor şi poet
30-13-3Deşi în ultimii ani nu a apărut prea des la posturile de televiziune, Daniel spune că nu a stat deloc departe de luminile scenei. „Am cântat tot timpul în concerte, pe scena Teatrului «Toma Caragiu», din Ploieşti, şi în turnee în ţară şi «afară». Adică am dus o viaţă normală pentru meseria asta. Nu sunt, într-adevăr, nici din aceia care strigă în gura mare când mai fac câte un ou. Deci ţineţi aproape, fiindcă lucrez continuu şi în alte domenii de activitate! Sunt de anul trecut regizor de film şi de televiziune. Colaborez şi cu Teatrul Naţional de Operetă şi, mai nou, sunt coordonator de evenimente artistice adiacente proiectului «Romeo şi Julieta», adică workshop-ul de care v-am pomenit. Se ţine periodic, o dată pe trimestru”, a declarat Iordăchioae. Şi asta nu e tot! Artistul ne atenţionează că, în curând, va scoate şi un volum de versuri, al cărui pilot a apărut anul trecut. Acesta se intitulează „O clipă de tandreţe”.

Cum arată o zi obişnuită
Artistul înşiră sârguincios activităţile cotidiene: „După o noapte cu Salma (ia uite ce titlu de film!), îl duc la şcoală pe Darius la 7:30, apoi mă întorc şi îmi fac treburile administrativ-artistice: pregătesc workshop-uri, învăţ roluri sau cântece pentru vreo piesă, mai bârfesc una-alta cu Nouria, ne mângâiem şi ne iubim, apoi ne ocupăm de Salma şi de chinurile obişnuirii ei cu lumea nouă în care tocmai a intrat. La 12:30 vine băiatul şi noi ne împărţim. Eu rămân cu cea mică şi Nouria - absolventă de liceu pedagogic - trece la Darius, care mănâncă şi apoi începe temele, matematica însă cu tati. Între timp, Salma se ocupă cu nervii noştri şi cu durerile de burtică, supărări sau tristeţi de peste zi. Seara merg la spectacol şi mă întorc pe la 22:00. Mănânc ceva şi mă aşez la calculator să-mi mai salut prietenii de departe pe blogul meu (danieliordochioaie.wordpress.com) sau să mă joc ceva, acesta fiind aproape singurul meu viciu. Urmează o nouă noapte şi o nouă zi cu familia mea proaspăt mărită”, încheie interpretul, cu şarmul său aparte.

„Nu am veleităţi de om de afaceri”

Fiindcă situaţia economică ne obligă, l-am întrebat pe Daniel din ce se scot mai mulţi bani, afaceri sau muzică. Artistul a răspuns previzibil: „Cred că se trăieşte mai bine din afaceri, asta dacă nu cumva muzica a devenit, între timp, ea însăşi o afacere, ceea ce este foarte trist. Eu sunt obişnuit să fac lucruri la care mă pricep. Nu am veleităţi de om de afaceri. Dar cine ştie?”, conchide optimist interpretul.

30-13-2Iubeşte toţi copiii

Daniel ne-a spus şi că îndrăgeşte foarte mult copiii. „Am o mare slăbiciune pentru micuţii de toate vârstele. Chiar acum fac un workshop cu şi pentru ei la Teatrul Naţional de Operetă, inspirat din Romeo şi Julieta. Cred că este cel mai reuşit musical de până acum din România”, spune capul familiei Iordăchioae.