Main menu

header

    Deşi nu s-a întors pe micul ecran după ce a născut, Andreea Marin rămâne una dintre cele mai populare vedete din România. A revenit în atenţia tuturor la începutul anului ca director editorial al revistei „Business Woman”, a realizat o nouă campanie cu UNICEF pentru copiii din România şi a fost în Africa pentru un documentar...
    Impresionată de copiii săraci din ţările africane, vedeta a înfiat la distanţă un copil din Africa, iar la scurt timp, un alt copil din China. Astfel, vedeta este mamă pentru patru copii: Ana Violeta, pe care a născut-o prin cezariană la 15 decembrie 2007, Radu Ştefan, fiul soţului ei, Ştefan Bănică Jr, dintr-o relaţie anterioară, şi cei doi copii înfiaţi la distanţă.

„Traversez cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele”
       Andreea Marin nu a acceptat ofertele televiziunilor, care s-au înghesuit să o curteze imediat după naştere, vedeta preferând să stea o perioadă departe de micul ecran. Unul dintre motivele bine întemeiate ale acestei decizii este, desigur, venirea pe lume a micuţei Ana Violeta, pe care a născut-o prin cezariană la Spitalul „Panait Sârbu”, din Bucureşti. Sosirea pe lume a micuţei Ana Violeta a schimbat cu totul viaţa Andreei Marin. După cum se ştie, Zâna surprizelor a încercat mulţi ani fel şi fel de tratamente pentru a rămâne însărcinată.
      Copilului ei s-a lăsat aşteptat, dar Andreea nu şi-a pierdut speranţa. Bucuria a venit în primăvara anului trecut, când ea era dispusă să apeleze chiar şi la fertilizarea in vitro pentru a avea un moştenitor. „La un moment dat, m-am gândit serios la fertilizarea in vitro ca o posibilă variantă şi aşteptam vacanţa de vară ca să fac ceva concret în acest sens, dar s-a întâmplat, pur şi simplu, să rămân însărcinată în mod natural, contrar tuturor scenariilor puse pe hârtie de atâtea «mame Omida» din presa de scandal mioritică”, spune Andreea. Ana Violeta a făcut-o mai puternică pe Zâna surprizelor, care se simte un om împlinit. ”Nu pot compara cu nimic această bucurie, cu nimic din ce am făcut vreodată pe plan personal sau profesional. Traversez cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele”, mai precizează aceasta. 

„Am dat jos 22 de kilograme pentru că am alăptat”
     Cu toate că s-a îngrăşat mai bine de 20 de kilograme în timpul sarcinii, Andreea nu şi-a pus sănătatea în pericol cu vreo dietă strictă, ci a preferat să slăbească treptat, cu ajutorul lecţiilor de dans pe care le-a reluat la scurt timp după naştere. De asemenea, Andreea Marin spune că ea a slăbit foarte mult o dată cu alăptarea micuţei Ana Violeta. „Am dat jos 22 de kilograme în primul rând pentru că am alăptat, iar asta înseamnă un consum serios de calorii, dar şi pentru că am un metabolism bun. Apoi, mă bucur din nou de lecţiile de dans şi am un regim de viaţă şi de alimentaţie echilibrat şi sănătos”. Din păcate însă, vedeta nu şi-a putut alăpta fiica mai mult de trei luni, din pricina unei probleme de sănătate. Şi, probabil nu întâmplător, aceasta a fost şi tema campaniei umanitare cu UNICEF, demarată la 10 mai. „Am avut o problemă de sănătate care pe mine m-a obligat să opresc alăptarea fiicei mele, Ana Violeta, la numai 3 luni. Eu aş fi vrut ca acest lucru să se întâmple măcar până când ea ar fi împlinit 6 luni.

      Din păcate, nu s-a putut... Oricum, eu le sfătuiesc pe toate mamele sănătoase să facă acest lucru măcar până când copilul trece de cele 6 luni de viaţă. Imunitatea dată prin alăptat oferă copilului tău cel mai bun start în viaţă şi e adevărată sănătate“. Gala UNICEF din acest an a luptat pentru a sprijini iniţiativa „Spital - Prieten al copilului”, care înseamnă  o maternitate în care mamele sunt ajutate să îşi alăpteze micuţii la o oră după naştere. Astfel, ele nu trebuie să stea la coadă la ore fixe pentru a-i hrăni sănătos, când pot locui 24 de ore din 24 cu copiii lor, fiind încurajate să alăpteze ori de câte ori  e nevoie de asta. De asemenea, prin comparaţie cu bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, copiii alăptaţi la sân au o imunitate mult mai mare. „Sunt sănătoşi şi mult mai rezistenţi în faţa bolilor. Mai mult, micuţii sunt astfel protejaţi de infecţii respiratorii, de astm şi de eczeme, au un risc scăzut de obezitate, diabet şi enterocolite, dar vor avea şi o dantură mult mai sănătoasă, un coeficient de inteligenţă  superior, vor fi mai echilibraţi psihic şi se vor integra mai bine în societate”, ţine să precizeze Andreea Marin Bănică.

      Una dintre cele mai fericite zile petrecute de Andreea alături de Ana Violeta a fost atunci când micuţa a rostit primul cuvânt. Şi chiar dacă acesta a fost „tata”, şi nu „mama”, vedeta nu s-a supărat. Evenimentul a fost relatat chiar de Zâna surprizelor inclusiv pe blogul personal. „Sunt binecuvântată că Dumnezeu mi-a dat o fetiţă sănătoasă. Nu încetează să îmi aducă fericire în fiecare zi, şi, de curând, o dată cu împlinirea a 6 luni de viaţă, mi-a umplut sufletul de bucurie spunând primul cuvânt: «tata»”, povesteşte vedeta. 

„Milioane de copii din Niger trăiesc într-o sărăcie lucie”
      Mămică fericită, Andreea a dorit să contribuie şi la creşterea altor micuţi fără posibilităţi dintr-un alt colţ de lume. În deplasarea pe care a efectuat-o în acest an în Niger, Andreea Marin a fost impresionată de soarta copiilor de acolo. „În acest colţ de lume, în care milioane de copii trăiesc într-o sărăcie lucie, unde apa potabilă este un lux, iar mâncarea în zile norocoase constă doar în... nişte seminţe sau nişte fructe, nimeni nu s-a apropiat de mine pentru a cerşi. M-a impresionat că nici o mamă dintre aceste sărmane pe care le-am văzut nu mi-a pus copilul în braţe pentru a-mi cere ceva în schimb. Dar nu s-au abţinut să-mi zâmbească, cu recunoştinţă pentru că UNICEF face minuni în a reconstrui lumea lor din nimic”, mărturiseşte Andreea Marin. Vedetei i s-a rupt sufletul când a ţinut în braţe un copil de vârsta fiicei sale. „Am ţinut în braţe în Niger copii de-o seamă cu fiica mea şi mi s-a rupt sufletul. Lipsiţi de hrană, vulnerabili în faţa bolilor, neajutoraţi în braţele mamelor lor care nu au acces la o îngrijire medicală elementară, au totuşi puterea să zâmbească”, mai spune Andreea. Aidoma celebrei Angelina Jolie, Andreea Marin a încercat să adopte un copil din Niger care i s-a lipit de suflet. „M-am lovit de anumite piedici.

      Aşa că am demarat un proces de adopţie la distanţă”, spune vedeta. Prin aceasta, cuplul respectiv are posibilitatea să crească în ţara natală, alături de ai lui, cu contribuţia celui care l-a adoptat la distanţă, după cum se spune... „Copilul poate să trăiască în ţara lui, dar să aibă o familie care să îl protejeze, care să investească permanent în educaţia şi în sănătatea lui. Am aflat de existenţa acestui tip de adopţiune cu totul întâmplător. E benefic pentru cel mic să nu-l rupi de cultura şi de lumea în care s-a născut, dar îi dai o şansă la o viaţă mai bună”, povesteşte în continuare Andreea Marin. Zâna surprizelor şi-a îndeplinit promisiunea făcută şi a finalizat, după săptămâni bune de aşteptare, adopţia unui copil cu rădăcini pe continentul african. Soţia lui Ştefan Bănică Jr a primit din Anglia un mail mai mult decât satisfăcător, care o înştiinţa: „Aveţi o fetiţă de 9 ani în inima Africii!”.

      Optând pentru acest gen de adopţie, Andreea Marin va avea grijă de micuţă, protejând-o financiar şi moral până când aceasta va împlini 18 ani. Finalizarea adopţiei i-a oferit Andreei posibilitatea de a face şi o donaţie lunară relativ mică, şi, dacă are posibilitatea de a ajuta nu doar copilul, ci şi comunitatea în care trăieşte, cu atât mai bine! Zâna şi-a dorit această adopţie din momentul în care a ţinut în braţe un copil afectat grav de subnutriţie şi fără nicio speranţă. Ea răspunde categoric şi eventualelor critici la adresa sa, pe motiv că nu a făcut acest gest pentru un copil din România: „M-am îndrăgostit de Africa şi de copiii ei atât de vulnerabili şi, de aceea, am hotărât să fac acest pas, fără să abandonez ajutorul constant pe care-l acord unor copii în ţara noastră“. O dată cu acest demers, Andreea explică prin ce a trecut pentru a finaliza o asemenea adopţie: „Când am încercat prima dată să fac această adopţie la distanţă am descoperit că România este printre ţările care nu au un birou local pentru un astfel de demers. Cu alte cuvinte, ca român, nu puteam face asta, deşi aveam posibilitatea financiară şi disponibilitatea, ca şi cei din străinătate. Aşa se face că mi-am propus să forţez nota şi să trimit o cerere specială la Londra şi, după câteva săptămâni de insistenţe şi schimburi de informaţii, imposibilul a devenit posibil.” 

A adoptat doi copii de pe continente diferite
      După aprobarea dosarului pentru adoptarea fetiţei din Niger, Andreea Marin şi-a dorit să mai repete această experienţă, acum alegând un copil din China. Zilele trecute, vedeta a primit cu bucurie vestea că i s-a aprobat şi dosarul de adopţie pentru un băieţel din China. Ambii copii înfiaţi de Andreea Marin la distanţă provind din familii foarte sărace, fără posibilităţi. Fetiţa adoptată de Andreea Marin din Niger se numeşte Mariama şi are 9 ani.
       Ea locuieşte cu familia într-o colibă de paie la 140 km de Niamey. Micuţa din Africa este nevoită să străbată 30 km zilnic pentru a putea ajunge la o şcoală. Micuţul se numeşte Shuanglong şi are 8 ani, locuind într-o zonă din centrul Chinei, una dintre regiunile cel mai puternic afectate de catastrofe naturale precum cutremure şi, ulterior, inundaţii… Şi micuţul e obligat să meargă pe jos 45 km pentru a putea ajunge la şcoală.  Mamă a patru copii, Andreea Marin a revenit dintr-o vacanţă efectuată în Franţa, la Nisa, alături de soţul ei, Ştefan Bănică Jr, de soacra sa, Sanda Vlad Liteanu, dar şi de micuţii Ana Violeta şi Radu Ştefan. La nici câteva zile, familia Marin Bănică şi-a făcut marţi seară bagajele pentru o nouă vacanţă cu o altă destinaţie.  

Maria Petrache


 „Copilul poate să trăiască în ţara lui, dar să aibă o familie care să îl protejeze, care să investească permanent în educaţia şi în sănătatea lui. Am aflat de existenţa acestui tip de adopţiune întâm­plător. E benefic pentru cel mic să nu-l rupi de cultura şi de lumea în care s-a născut, dar îi dai o şansă la o viaţă mai bună”

 „Am dat jos 22 de kilograme pentru că am alăptat, iar asta înseamnă un consum serios de calorii. În plus, am un metabolism bun, iau din nou de lecţiile de dans şi am un regim de viaţă şi de alimentaţie echilibrat şi sănătos”