Main menu

header

657 33 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Ciuperci, portocale, proteine și alte surse dintre cele mai neașteptate ar putea sta la baza textilelor viitorului. O demonstrează parteneriatele dintre brandurile de fashion și companiile care au inventat metode neconvenționale, total neașteptate, de a face „țesături”.

Eșarfe din fibre de portocal

În următoarea perioadă sunt așteptate anunțuri referitoare la parteneriate între marile case de modă și cei care au inventat „țesăturile viitorului”, printre care pielea care nu provine de la vaci, mătasea nefabricată de viermi, blana care nu provine de la animale sau textile din cele mai stranii materiale reciclate, anunță „New York Times”. Trendul este cât se poate de evident, iar interesul giganților industriei modei demonstrează că nu este doar o... modă și că clienții de astăzi vor să se îmbrace în materialele de mâine. Încă din acest an, Salvatore Ferragamo a vândut eșarfe din fibre de portocal!

Piele din fibre de ananas

657 33 2Producția de mătase de laborator a ajuns o adevărată competiție. Furnizorii Stelei McCartney au injectat proteine identice cu cele din pânza de păianjen în drojdie, iar fermentarea a generat o mătase lichidă. Adidas este, la rândul său, un brand mare care a bătut palma cu o companie care produce astfel de țesături și care își va lansa produsul în următorul an. De altfel, producătorul care a intrat în istorie cu pantofii sport a lansat deja piese create din plastic reciclat, recuperat de pe plaje. Și fructele reciclate par să furnizeze substanțe promițătoare pentru țesăturile viitorului mai apropiat decât s-ar crede. Fibrele din frunzele de ananas pot fi transformate într-o „piele” numită piñatex, după care deja aleargă branduri care produc sub sigla Louis Vuitton. Tot un fel de piele, cu o textură diferită însă, furnizează și fibrele din ciuperci, care mai au nevoie de unele teste pentru a le fi verificată durabilitatea.

Colagen transformat în țesătură

657 33 3Compania americană Modern Meadow s-a specializat în ultima perioadă în materiale produse în laborator. De pildă, specialiștii de aici au realizat o anumită drojdie, care, atunci când este amestecată cu zahăr, generează un tip de colagen ce este apoi purificat, procesat și introdus într-o tehnologie de ultimă generație, transformându-l într-un material foarte asemănător cu pielea naturală. „Așa cum Al Doilea Război Mondial a cauzat o penurie care a dus oamenii spre inventarea nailonului, așa perspectivele de împuținare a surselor naturale de țesături împing industria modei spre alternative”, este de părere specialista în tehnologia modei Suzanne Lee. Și această companie americană va anunța în perioada următoare parteneriatul cu un mare brand de fashion care va utiliza noul produs.

Broderie pe textile din pudră

657 33 4Alți pionieri celebri ai materialelor inovatoare introduse în haute couture sunt Gucci, Carolina Herrera, Michael Kors sau Chanel. Referitor la acest din urmă gigant al modei, este binecunoscută presiunea pe care o pune pentru ca în fiecare sezon să-i fie furnizate țesături inovatoare și se poate spune că la Chanel există o „pasiune” pentru imprimantele 3D și pentru ceea ce pot acestea să facă pentru modă. Încă din 2015, celebrul producător a prezentat piese create prin imprimare 3D dintr-o pudră comprimată, transformată în material și apoi brodată de maeștrii casei de modă.

Lapte și porumb pentru materiale „tehno”

657 33 5Poate cea mai ilustrativă categorie de materiale care ar putea da o perspectivă asupra viitorului țesăturilor este cea „tehno”. Mai precis, materiale avansate, în care este încorporată multă tehnologie, create pentru a fi durabile, flexibile și cât mai ușoare. Pe această direcție au fost realizate în ultima perioadă materiale din microfibre, din fibre din proteine de porumb și lapte combinate cu fibre de metale, în cele mai stranii combinații. Iar rezultatele au fost materiale moi, fluide și în același timp foarte rezistente, capabile să se comporte impecabil în condiții meteo extreme. Mai departe, fibrele de soia combinate cu nichel și titan pot duce la apariția unor „țesături” care memorează forma corpului.

Era „lemnului de purtat”

657 33 6Materialele hightech câștigă teren în fiecare an. În ultimele sezoane au făcut senzație țesături capabile să absoarbă și să regleze transpirația ori să ajusteze temperatura corpului. Aceeași tehnologie 3D este testată încontinuu pentru crearea de combinații de materiale într-o singură țesătură, evident, cu calități superioare. Nu în ultimul rând, producători de încălțăminte ca Andreia Chaves sau Julian Hakes încorporează în produsele lor fibră de sticlă, fibră de carbon, rășini sau gumă, iar designerii israelieni au intrat în era „lemnului de purtat”, creând o poșetă care a făcut senzație. Nu în ultimul rând, este de menționat faptul că Charlie Le Mindu, hairstylist celebru, face accesorii din păr uman...

„Creativitatea înseamnă să rămâi conectat la timpul tău“ (Hubert Barrère, director Lesage)

Mătase fără viermi

657 33 7Stella McCartney a recurs la o mătase inspirată din pânza de păianjen pentru a crea două ținute din mătase care ar putea scrie istorie. Este vorba despre o rochie galbenă care se află la Muzeul de Artă Modernă din New York, precum și despre un costum cu pantaloni, prezentat la Săptămâna Modei de la Paris, în cadrul colecției semnate de creatoare pentru primăvara anului viitor. „Materialul nu este perfect, dar este o mătase puțin diferită față de țesătura clasică pe care o cunoaștem”, explică Claire Bergkamp, reprezentant al brandului. De altfel, compania fiicei lui Sir Paul McCartney a semnat un acord pe termen lung cu un fabricant din California care îi va furniza noul material, astfel încât crearea pieselor din această mătase revoluționară, care nu implică și viermii de mătase, să înceapă într-un an.