Main menu

header

963 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Universul modei pare uneori să funcționeze într-o lume în care poate inventa la liber tot felul de trenduri năstrușnice. Iar unele dintre acestea, chiar dacă se dovedesc bizare, prind la publicul larg, mai ales dacă sunt popularizate de vedete, încălțămintea supradimensionată care se vede peste tot în acest sezon fiind doar un exemplu.

Încălțămintea plină de desene animate

963 25 2După cei doi ani de pandemie agonizanți pentru industria modei, lumea a ieșit din case mai hotărâtă ca niciodată să se afirme, iar trendurile Babycore și piesele vestimentare supradimensionate au dat tonul. Marile case de modă au ținut isonul acestei tendințe, ba chiar „i-au suflat în pânze”, creatorii lăsându-și imaginația să zburde uneori până la absurd. Încălțămintea plină de desene animate a fost una dintre cele mai pregnante tendințe ale anului, începută de casa americană MSCHF încă de la debutul primăverii. Cizmele care captează atenția, cu canale tip Astro Boy, au devenit virale pe TikTok, dovedindu-se un succes printre celebrități precum Lil Nas X și Iggy Azalea. De atunci, trendul a tot crescut, cu branduri de top ca Marni, Prada, Loewe și Proenza Schouler oferindu-și fiecare propria interpretare a pantofilor „clowncore”, care simbolizează dorința imperioasă de a ieși în evidență.

Decupaje extreme, multă piele la vedere

963 25 3Îmbrăcămintea cu decupaje - articole de îmbrăcăminte cu secțiuni tăiate strategic, concepute pentru a dezvălui pielea - a apărut pentru prima dată în anii 1930, dar abia în anii 1990, când designeri ca Thierry Mugler și Tom Ford și-au îndreptat… foarfecele și ideile spre tendință, a declanșat un adevărat tsunami. După o vreme în care a fost în plan secund, ca orice trend vestimentar, această modă a revenit în forță, decupajele au atins un maxim, expunând abdomene și buricuri încadrate în materialele designului contemporan. Julia Fox a prezentat unele dintre cele mai extreme exemple, inclusiv un ansamblu din piele plin cu decupaje circulare, care expun inclusiv posteriorul. Branduri precum Diesel, LaQuan Smith și Ann Demeulemeester au trimis modele pe podiumuri cu secțiuni importante de piele expuse.

Denim… plus infinit!

Pentru cei care au crezut că ținutele complete din denim, inclusiv cu încălțăminte, și-au atins apogeul în anii 2000, când Britney Spears și Justin Timberlake au ieșit în ansambluri asortate să fie văzuți de toții fanii planetei, este bine de știut că tendința a fost restabilită cu vârf și îndesat - Marine Serre, Versace, DSquared2, Stella McCartney, printre alții, au promovat ținutele integrale din denim în diferitele lor colecții. Trendul este doar o parte dintr-unul mai larg, care vizează o reîntoarcere la reinterpretarea stilului cowboy, inclusiv la capitolul pălării. Potrivit statisticilor, retailerii din SUA și Marea Britanie au introdus cu 240% mai multe stiluri noi de cizme de cowboy și cămăși din denim decât cu un an înainte.

Decolorarea completă a sprâncenelor, după moda… elisabetană!

963 25 4Una dintre tendințele cele mai controversate ale industriei frumuseții, sprâncenele decolorate complet, este o declarație deosebit de îndrăzneață, mai ales după atâția ani în care obsesia pentru sprâncenele perfect desenate s-a văzut mai peste tot. Datând din epoca elisabetană, în care fruntea înaltă și… goală era aspectul de zi cu zi, estetica modernă „fără sprâncene” a câștigat popularitate în anii 1990, în special în cluburi și printre supermodele, moda fiind văzută ori ca o declarație antifrumusețe ori ca un gest de elitism superior. Celebritățile nu s-au dat înapoi (în special Kendall Jenner), casele de modă în frunte cu Versace și Marc Jacobs au „cântat în strună” trendului și așa se face că pe TikTok, căutările după „decolorarea sprâncenelor” au strâns peste 124 de milioane de vizualizări.

Rochii de bal întoarse… cu susul în jos!

963 25 5Unul dintre cele mai memorabile spectacole de fashion este considerat cel al designerilor olandezi Viktor & Rolf, care au prezentat o „paradă de rochii de bal romantice și visătoare”, dar care au depășit orice așteptări: au început să se „elibereze” de corpurile modelelor, cu bucata - unele în lateral, altele întoarse complet pe dos. Supranumită „vals al capitalismului de etapă tardivă”, colecția a dat pe față conceptul de risipă absurdă, atât de specific procesului de creație numit haute couture. Cei doi designeri n-au fost singurii: Beate Karlsson, de la AVAVAV, a lăsat să se desprindă pe podium tocuri și bretele, hainele păreau rupte la cusături și pe podea au fost împrăștiate perle…

Lenjeria intimă ca îmbrăcăminte exterioară

Unul dintre cele mai năstrușnice stiluri propuse de marii creatori de modă în ultima vreme este purtarea lenjeriei intime ca îmbrăcăminte exterioară. Starleta Kendall Jenner a fost unul dintre cei mai timpurii pionieri ai tendinței, provocând o frenezie în mass-media când a ieșit cu lenjeria intimă peste colanți. Miuccia Prada n-a stat mult pe gânduri și a dus tendința mai departe, făcând acest tip de lenjerie epicentrul colecțiilor sale celor mai recente, iar curând i s-au alăturat Tom Ford, Victoria Beckham, Gucci și Acne. Conform unei statistici Vogue, 38% dintre designerii care și-au prezentat colecțiile la cea mai recentă Săptămână a Modei de la Paris au etalat lenjerie intimă la exterior.

Imagine extraterestră

963 25 6Lumea de dincolo de Terra este cât se poate de populară… pe Pământ! Podoabele care fac o persoană să arate ca de pe altă lume au făcut furori în 2023, iar tendința continuă. La spectacolul Schiaparelli Haute Couture toamnă/iarnă 2023, modelele arătau ca și cum ar fi fost aruncate de pe o navă spațială, dar… de lux: fețele, capul și trunchiul erau acoperite cu zeci de mii de cristale Swarovski purpurii. La Thom Browne s-au putut vedea piese cu trimitere clară la lumea extraterestră, așa cum poate fi imaginată de inepuizabilii designeri pământeni - rochii și articole pentru cap, unghii de la mâini și de la picioare foarte lungi și ondulate, lentile de contact care fac globii oculari negri ca cerneala.

Îmbrăcămintea ultratransparentă este una dintre cele mai răspândite alegeri de stil din ultima perioadă, ilustrată în colecțiile Alaïa, Acne, Bottega Veneta și dusă mai departe de vedete ca Dua Lipa, Kate Moss, Florence Pugh sau Rihanna

Formele gigantice

Un alt aspect demn de menționat în tabloul bizareriilor cu care și-au „răsfățat” publicul nonconformist marile branduri de fashion este supradimensionarea la extrem. Maximalismul declarat fără echivoc a fost transpus pe fustele tip cerc care exagerează șoldurile, punctate în întreaga colecție Dior sau în paltoanele Gucci, până la detaliile care țin mai degrabă de lumea colosală a teatrului. De exemplu, s-au remarcat gulerele foarte lungi, exagerat de ascuțite, văzute în colecția Prada pentru bărbați, sau… jucăriile gonflabile concepute ca decolteuri, tivuri și alte decorațiuni pe rochiile sculpturale create de Jeremy Scott pentru Moschino.