Main menu

header

474 25 1de Raluca Grințescu

Plantele naturale nu servesc doar ca elemente de decor. Cu ele vă puteți chiar îmbrăca! A dovedit-o un designer din Malaiezia, care a realizat rochii numai din frunze și flori, ce au fost admirate de zeci de spectatori. Este binecunoscut faptul că natura reprezintă o importantă sursă de inspirație pentru creatorii de modă atunci când vine vorba despre culorile sau materialele din care sunt confecționate hainele sau alte produse. Însă v-ați uitat vreodată la o frunză și v-ați închipuit cum ați arăta îmbrăcată în ea? Artista Tang Chiew Ling a făcut acest mic exercițiu de imaginație, iar rezultatul este un colaj unic.

Modă luată din grădină

474 25 2Inspirată de artiști precum Banksy, un pictor britanic specializat în street art (artă stradală), Tang Chiew Ling creează siluete minimaliste în cerneală, iar apoi le adaugă o notă fantezistă. Pentru această serie numită „Object Art: 1”, ea adaugă frunze la fiecare dintre ilustrațiile sale. La doar 24 de ani, designerul din Kuala Lumpur, Malaiezia, spune că succesul muncii sale s-a datorat unei abordări noi a conceptului de design, care pune accent pe utilizarea unor produse neconvenționale într-un mod „simplu și distractiv”. Rezultatul este un set neobișnuit, dar elegant de desene. „Cea mai dificilă parte a acestui proiect a fost aceea de a găsi modalitățile prin care frunzele pot deveni rochii. Nu am crezut că frunzele pot fi atât de frumoase ca structură, culori, formă și textură și, mai ales, că pot găsi toate aceste minunății în curtea casei mele”, spune Tang Chiew Ling.  

Audrey Hepburn, fana invenţiilor naturale

Deși pare un lucru simplu la prima vedere, crearea unor colaje din frunze necesită mult timp și imaginație pentru a face alegerea și combinația potrivită și, un lucru deosebit de important, pentru a aduce tot timpul ceva nou, diferit, în lumea modei. Designerul acordă mare atenție modului în care sunt combinate culorile. Cele mai cunoscute colaje o reprezintă pe cunoscuta actriță Audrey Hepburn într-un stil elegant, cu forme simple de frunze și culori naturale. Un astfel de colaj nu poate fi niciodată reprodus. Fiecare reprezintă modele, linii și culori diferite, fapt ce oferă o varietate de rochii. Tang Chiew Ling nu se rezumă doar la a reda o piesă vestimentară, ci spune și mici povestioare, „compuse”, evident, cu ajutorul creionului și al frunzelor: un cuplu care se ține de mâini sub un nor de ploaie, un copil cu baloane în mână sau o fetiță care face baloane de săpun. Designerul mai are un proiect asemănător, numit „Object Art Project”, în care folosește doar creionul și „bulgărași” din bumbac pentru a reda povești asemănătoare.474 25 3

Poartă rochii din flori

Dacă tot se dorește o revenire la natural și la produse naturiste, de ce nu ar exista și haine confecționate din... flori sau frunze? Probabil așa s-a gândit și designerul Robin Barcus atunci când a creat aceste rochii ciudate din frunze de nufăr, păpădii, coji de porumb și conuri de pin printre altele. A venit primăvara. De ce să nu profităm de natura atât de darnică și să fim mai naturali nu doar în comportament, dar și în ținutele vestimentare care ne conturează personalitatea.

Pont!

Când alegeți să purtați o rochie naturală, din flori și frunze, nici nu mai aveți nevoie de parfum, pentru că florile vor lăsa în urma dumneavoastră un parfum minunat și natural!

Ţinute din compost

474 25 4Tang Chiew Ling nu este singurul designer inspirat de natură. Little Green Dress, o rochie naturală și sustenabilă, realizată numai din frunze și flori, este ideea lui Nicole Dextras, artist ecologist. Ea a realizat expoziția Earth Art la Vancouver, inspirată din rochia clasică fără mâneci creată de Coco Chanel. Sub sloganul „Wear it and Compost it” („Poart-o și fă compost din ea” - compostul fiind un îngrășământ natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale), artista a creat cele 28 de rochii direct la muzeu, din plante locale. Rochiile sunt expuse afară și se vor descompune în timp. Proiectul a început în iulie, astfel că multe dintre rochii și-au pierdut frunzele și și-au schimbat culoarea, ceea ce le face și mai frumoase.474 26 5