Main menu

header

20-10-1de Loreta Popa

- Tudor Parghel duce mai departe flacăra muzicii primită de la mama sa, Anca Parghel

De câteva săptămâni, melodia „Musica” a celor de la formaţia Fly Project este cea mai difuzată piesă românească la radio, conform MediaForest Romania. Urmează lansarea videoclipului foarte curând, ceea ce ne-a dat ocazia de a sta de vorbă cu Tudor Parghel, partener şi deţinător Fly Project. Muzician cu har, Tudor Parghel îşi poartă cu mândrie numele. Atât el, cât şi fratele său, Ciprian, au misiunea de a duce mai departe moştenirea muzicală primită de la mama lor, Anca Parghel.

„Abordăm toate genurile muzicale, de la samba la jazz, muzică populară, tangouri”
Tudor Parghel este implicat în multe proiecte, toate muzicale, căci doar astfel se simte în largul său. A înfiinţat în 2008 Fly Records, alături de Ciprian, fratele său, Sly (Silviu Tudor) şi Dan Danes. Aici şi-au pus laolaltă ideile, aici şi-au descoperit cu adevărat pasiunea pentru muzică. Această asociere este una de succes şi de asemenea le oferă şansa de a lucra pentru ei în studio, căci independenţa este astăzi un lux pentru orice artist. Colaborările cu alţi artişti au loc în funcţie de timpul de care dispun. Portofoliul Fly Records include albume, single-uri şi remix-uri pentru Fly Project, Sunset54, Jimmy Dub, Paula Seling şi Ovi, Sonny Flame şi DJ Dark, Nick Kamarera. În 2011, cei trei au început un nou proiect sub numele de Sunset54. Primul single a fost lansat imediat după oficializarea proiectului, se numeşte „Beleza”, aparţine labelului Roton, produs de Fly Records în colaborare cu Vanotek. „La making-of-ul videoclipului «Beleza» ne-am distrat teribil. Şi mai mult decât atât, revăzând cadrele de curând mi-am amintit atmosfera de la filmări! Pe lângă muncă şi implicare totală din partea întregii echipe, au fost şi momente haioase. Aşa simţim, aşa trăim, şi ne bucurăm că avem mulţi prieteni şi fani alături de noi. Despre cel mai nou videoclip, «Musica», pot să vă spun că a fost filmat în Los Angeles şi Bucureşti, având un subiect desprins din realitatea cotidiană. În proiectele comerciale, Ciprian nu este implicat. Cântăm împreună doar în concertele live de genul party-urilor private, prin cluburi. Abordăm toate genurile muzicale, de la samba la jazz, muzică populară, tangouri, şi alături de noi o avem pe Irina Sârbu, care este - şi sper să nu se supere ceilalţi foşti studenţi pe mine - singura dintre studentele mamei care calcă pe urmele sale cu adevărat. Promite mult. Cântăm împreună în formula asta, tot cu Puiu Pascu la pian, aceeaşi trupă. Ducem mai departe muzica în spiritul mamei”, a completat Tudor Parghel.

„În Belgia m-am format ca om şi ca artist”
Sunt multe proiecte pe care prezenţa în media ţi le oferă, crede Tudor Parghel. „Când eşti în prim-plan ai nişte facilităţi. Îţi poţi expune modul de a gândi, poţi aduce la cunoştinţa publicului ce simţi, cum vezi ceea ce faci. În momentul în care eşti un om interesant, când ai un mesaj de transmis, pozitiv, de credinţă, oamenii te asaltează cu întrebări şi vor să-ţi afle secretul. Dar consumi din tine fizic, iar oboseala se acumulează. Iubirea faţă de oameni este ceva ce am învăţat de la mama şi cred că astăzi nu găseşti pe toate drumurile. Totuşi, să fii bun cu toată lumea nu este o chestie prea isteaţă. Mama a decis să accepte oferta Conservatorului din Belgia pentru noi, ca să studiem acolo. În Belgia m-am format ca om şi ca artist. Nu ştiu cât de bună a fost această alegere a mamei, să plecăm, dar eu zic că nu a făcut rău. Am avut ocazia să ne cizelăm, să studiem într-o şcoală adevărată şi să fim împreună toţi trei”, afirmă Tudor Parghel. Când îl vezi pe scenă cântând nu mai descoperi deloc băiatul timid din adolescenţă, care nu se ducea niciodată la fete şi aştepta să vină ele la el dacă îi observau privirile şi dacă reuşea să stabilească o primă legătură. Primul sărut s-a petrecut când Tudor avea 14 ani şi era în concert.

„Piesa «Brasil» este unul dintre marile hituri româneşti, marca Fly Project”
Tudor a avut susţinere şi încredere din partea ambilor părinţi. „Dacă azi voiam să desenez mă dădeau la arte plastice, dacă mâine voiam să cânt la tobe, cumpărau tobe. Ne-au susţinut, ne-au acordat libertatea de a ne căuta noi meseria. De a face exact ce simţim, ce ne place”. Piesa «Brasil» este unul dintre marile hituri româneşti, un succes de care Fly Project este mândru. Un mix original, creat de muzicieni cu poftă de viaţă. „Casa de discuri a investit şi a decis ca protagoniştii să meargă în Brazilia să filmeze videoclipul. Mama a văzut oportunitatea şi a spus că nu merge singură fără noi. Aşa că a plătit din buzunarul său drumul nostru, hotelul, tot. Am apărut toţi trei în videoclip. Aşa a gândit mereu, să împartă cu noi tot. Au rămas în memoria tuturor şi melodia, şi videoclipul, ceea ce nu este puţin lucru”, îşi aminteşte Tudor, care a moştenit seriozitatea şi profesionalismul cu care îşi face treaba şi apreciază lucrurile cu adevărat importante.

20-10-2„Părinţii ne-au sprijinit foarte mult“

Când te naşti într-o familie în care arta musteşte nu ai altă şansă decât să te hrăneşti cu ea. „Una dintre lecţiile principale pe care le-am învăţat a fost aceea de a avea puterea să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă din punct de vedere muzical, căci muzica este mereu în schimbare. Capacitatea de a fi actual, dar în acelaşi timp de a păstra toate valorile şi tot ce ai acumulat până atunci. Practic, să acumulez experienţă şi să învăţ întruna. Am învăţat să fim demni, să respectăm ca să fim respectaţi, să fim liberi să cântăm şi să ne facem meseria cu drag. Am învăţat să fim sociabili, să zâmbim atunci când ne este greu, să studiem, să vorbim cu oamenii, să-i ajutăm şi multe altele care nu-mi vin acum în minte. În mare, să fim oameni compleţi în viaţă şi să nu mă las cât de greu mi-ar fi. Drept urmare nu vom lăsa să se piardă nimic din ce a făcut mama pentru noi. Încerc să mă bucur de faptul că sunt OM şi să las în urma mea măcar un sfert din cât a lăsat mama. Niciodată nu e prea greu să faci ceva, niciodată nu e prea greu să faci ceea ce-ţi place, ceea ce eşti menit să faci”, a conchis Tudor Parghel.