de Silviu Ghering
Vinul este cea mai veche și mai apreciată băutură din lume, cu o savoare aristocratică deosebită. În „lumea bună”, a cunoaște calitatea unui vin face parte din educație, iar majoritatea celor care aparțin unor familii cu „sânge albastru” au o cultură a vinului superioară, fiind capabili să recunoască valoarea unui vin la fel de bine ca un somelier sau un degustător profesionist.
Vechi de 7.000 de ani!
Vinul este prezent în cultura fiecărei țări, face parte din istoria fiecărui popor. Cultura viței-de-vie și producția vinului au o istorie de aproape 7.000 de ani. Cele mai vechi dovezi arheologice plasează începuturile acestor îndeletniciri în Mesopotamia Antică și mai apoi de pe meleagurile Georgiei și Iranului, datând din jurul anului 6000 î.e.n., însă există dovezi cum că teritoriul Greciei ar fi fost prima zonă viticolă productivă, iar arheologii indică faptul că prin anul 7000 î.e.n. chinezii făceau băuturi alcoolice fermentate din orez. Vechii egipteni își înregistrau recolta de struguri pe pereții mormintelor și chiar își înmormântau faraonii împreună cu sticle cu vin, pentru ca aceștia să își poată distra oaspeții în viața de apoi.
Strămoșii noștri îl considerau medicament
În Grecia Antică, vinul era considerat o băutură de elită, iar romanii l-au inclus în dieta lor, determinând astfel apariția și dezvoltarea industriei vinului. Vinul era prezent la sărbători, la ceremonii religioase, ca medicament sau ca antiseptic și, nu în ultimul rând, ca aliment furnizor de elemente nutritive. După căderea Romei, vinul a continuat să fie produs în Imperiul Bizantin, în estul Mediteranei. S-a răspândit spre est, în Asia Centrală, de-a lungul Drumului Mătăsii, fiind cunoscut în China din secolul al VIII-lea. Răspândirea islamului diminuează în mare măsură industria vinului din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu.
Filoxera din 1860 a pustiit viile Europei
În Evul Mediu, în Europa, mănăstirile şi catedralele dețineau în jurul lor importante suprafețe cu viță-de-vie, pe care călugării le cultivau și produceau vin atât pentru ritualul religios, cât şi pentru vânzare.
În timpul Renașterii apare cererea pentru vinurile bune sub aspect calitativ şi al prezentării estetice, iar în Franța, la Bordeaux, demarează cercetările pentru producerea unor noi tipuri de vinuri, printr-o selecție mai atentă, vinificare riguroasă și învechire în pivniță. Toate acestea se prăbușesc în anul 1860, când apare în Franța flagelul „filoxerei”, care distruge majoritatea viilor din Europa! Remedierea se găsește abia după 40 de ani, când se grefează soiurile de viță-de-vie pe port-altoi american, imun la filoxeră. În secolul al XX-lea, consumul de vin din Europa înregistrează creșteri importante, mai ales după Primul și Al Doilea Război Mondial, perioadă în care cultura viței-de-vie se extinde considerabil și în țările din „lumea nouă” ca Statele Unite, Australia, Africa de Sud și Noua Zeelandă. Astăzi, vinificația este o industrie la nivel mondial, cu multe țări ale lumii producătoare de vin, cu o suprafață globală de 7,5 milioane de hectare de viță-de-vie, cu o producție anuală de circa 250 de milioane de hectolitri și cu un consum pe măsură, cuprins între 235 şi 245 de milioane de hectolitri.
Grupele fundamentale de licori
Vinurile pot fi clasificate în cinci grupe fundamentale. În cadrul fiecărei grupe există zeci de soiuri diferite de struguri și, de asemenea, diferite stiluri de vinificație.
Sec sau dulce?
Care este prima întrebare pusă la un eveniment ce „impune” o masă cu mâncăruri și, mai ales, licori alese? „Ce bei, sec sau dulce?” Pentru că vinurile pot fi clasificate și în funcție de conținutul de zahăr:
Gradul de alcoolizare împarte și el vinurile în mai multe categorii:
Ce înseamnă inițialele de pe etichete
O altă clasificare a vinurilor se face din punct de vedere al calității și specificațiilor de producție:
DOC-CMD: cules la maturitate deplină, în momentul în care strugurii sunt copți și acumularea de zaharuri este de minimum 196 g/l;
DOC-CT: culesul târziu, atunci când strugurii sunt supracopți și cantitatea de zahăr crește peste 213 g/l pe seama pierderii apei;
DOC-CIB: cules la înnobilarea boabelor, moment în care pierderea apei prin supracoacere este completată de stafidire sau de apariția mucegaiului nobil (care extrage apa din bob, concentrând zaharurile fără a afecta compoziția acestuia). Strugurii din care provine vinul au conținut de zaharuri de minimum 240 g/l.
Țineți întotdeauna paharul de picior, nu de cupă. Altfel, deși vinul este servit al temperatura potrivită, riscați să-l încălziți ținând mâna pe cupă și să-i alterați gustul
Un preț prea mic al vinului ar trebui să trezească suspiciuni în ceea ce privește calitatea băuturii
Un pahar cu vin de 170 g conține 92-152 de calorii
Ordinea de servire
Conform gastronomilor și somelierilor, ordinea de servire a vinului este următoarea:
Cum se asociază cu mâncarea
- la cele fermentate, de consistenţă moale - vinuri roşii puternice, de mare sevă;
- la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi în interior - vinuri roşii uşoare;
- la brânză de oaie - vinuri albe seci/vinuri rosé seci/vinuri roşii nesăţioase şi fructuoase;
- la brânză proaspătă, ca o pastă topită - vinuri albe dulci/vinuri rosé dulci.
Vinul se bea după anumite reguli. Vă oferim mai jos un scurt ghid în acest sens, din care veți afla ce feluri de mâncare merg cu vinul roșu și care merg cu vinul alb, temperatura la care vinul trebuie servit, paharele recomandate, precum și alte informații care vă vor fi de folos atunci când veți vrea să impresionați cu o masă elegantă. Dar, înainte de a începe, rețineți regula de bază în ceea ce privește băutul vinului care a trecut testul timpului: asortați vinul roșu la carnea roșie (porc, vită, oaie), iar vinul alb, la pește și la carnea de pasăre.
Paharele pentru servire
Gustul vinului poate fi influențat chiar și de forma paharului. Bineînțeles că și aici există câteva reguli dacă vreți cu adevărat să impresionați.
Vinul roșu se servește în pahare cu o cupă rotundă și plină, care crește rata de oxidare și dezvoltă savoarea complexă a acestuia. Există două tipuri de pahare de vin roșu:
Vinul alb poate fi servit în pahare foarte variate ca formă și ca mărime, de la cupa de șampanie îngustă și delicată, la paharele late, folosite pentru Chardonnay. Se aplică aceeași regulă: pahare mai pline pentru vinurile puternice și pahare mai înalte și mai înguste pentru vinurile mai delicate. Diferența dintre paharele de vin roșu și cele de vin alb este că acestea din urmă au gura mai îngustă, pentru că vinurile albe oxidează mai repede.
Temperatura de servire
Majoritatea oamenilor cred că vinul, mai ales cel roșu, trebuie servit la temperatura camerei. Ideea a apărut pornind de la locul de depozitare - pivnița, care are o temperatură normală de 8°C.
Cum alegeți un vin bun
Există persoane care, doar analizând sticla, știu dacă vinul sau șampania din fața lor este de calitate și chiar ce gust ar putea să aibă. Când cumpărați o sticlă cu vin, trebuie să aveți în vedere trei lucruri: cum arată sticla, din ce este făcut dopul și ce informații vă oferă eticheta.