de Silviu Ghering
18 mai 2011. Chicago, Illinois, SUA. Studiourile Harpo. Invitați: Aretha Franklin, Tom Cruise, Madonna, Will Smith, Halle Berry, Jerry Seinfeld, John Legend, Diane Sawyer și Michael Jordan. Spectatori: 13.000. Cea mai influentă personalitate feminină din SUA filmează pentru ultima dată pentru celebra sa emisiune. OPRAH WINFREY SHOW. Înregistrarea a fost difuzată în zilele de 23, 24 și 25 mai, adică exact la 25 de ani de la momentul de debut al emisiunii, cunoscută nu numai în America, ci şi pe tot mapamondul. Ultimul episod, „Surprise Oprah! A Farewell Spectacular”, a urmat un cu totul alt desfăşurător decât cel obişnuit. A avut o listă secretă de invitați - și ați citit mai sus ce invitați! -, iar tema a fost una singură. OPRAH.
„Predicatoarea” din mizerie
Cine este Oprah Gail Winfrey? Cum a ajuns cea mai bogată femeie din America, singura afro-americană din topul 100 Forbes, cu o avere estimată la peste 1,4 miliarde de dolari? Și printre primii în topul celor mai caritabile personalități, cu donații ce depășesc 250 de milioane de dolari? Și, pentru sute de milioane de oameni, mai iubită, mai influentă și mai credibilă decât orice președinte, politician sau lider religios? Cu excepția, poate, a Papei...
Este realmente de necrezut cum sărăcia cruntă din copilărie n-a reușit s-o înconvoaie, s-o doboare, s-o distrugă pe Orpah. Da, Orpah, nu e o greșeală, Orpah a fost botezată, baptist, Oprah, după numele unui personaj biblic, dar din cauza pronunției dificile i s-a zis, în cele din urmă, Oprah. S-a născut la 29 ianuarie 1954, în Kosciusko, Mississippi, fructul păcatului dintre doi adolescenți afro-americani necăsătoriți. Mama avea doar 14 ani și lucra ca menajeră, în timp ce tatăl, 19 ani, urma serviciul militar. Incapabilă să facă față responsabilităților, mama a lăsat-o în grija bunicilor până la vârsta de 6 ani. Ani mizeri și plini de lipsuri. Cu toate acestea, a învățat să citească înainte de 3 ani, iar la biserică era poreclită „Predicatoarea”, pentru talentul cu care recita versete din Biblie.
De la viol la burse de studiu
La 6 ani, Oprah a primit prima sa pereche de pantofi și s-a mutat la oraș cu mama sa, într-un ghetou din Milwakee, Wisconsin. Începea o perioadă de coșmar, marcată de indiferența mamei și de repetate abuzuri sexuale din partea unor membri ai familiei! A fost violată în mod repetat începând de la 9 ani, întâi de un văr, apoi, la 12 ani, de un unchi și de alți bărbați, „tații” săi vitregi ocazionali. În ciuda acestui calvar, a găsit puterea să învețe, și încă la un nivel mult peste cel mediu. A absolvit într-un singur an materia primilor doi ani de gimnaziu, era preferata profesorilor, iar la 13 ani a primit o bursă de studiu la o prestigioasă școală de albi din suburbii. Pe cât de inteligentă, tot atât de rebelă, pe cât de studioasă, tot atât de iresponsabilă, sfâșiată de contradicții, protesta fugind de acasă și hoinărea pe străzi. Copleșită, mama a trimis-o la tată, în Nashville, Tennessee. La 14 ani, Oprah a rămas însărcinată și a născut prematur, cu două luni înainte de termen, copilul murind la puțin timp după naștere. Tatăl era un om sever, dar și-a încurajat fiica să-și termine studiile, convins că o educație solidă era singura ei salvare. După naștere, Oprah s-a lepădat de apucăturile rebele și a revenit la vechea înclinație spre studiu. În scurt timp, a devenit o elevă eminentă, a fost votată cea mai populară fată din liceu și a câștigat locul al doilea la un concurs de interpretare dramatică. Premiile de teatru și de oratorie i-au asigurat o bursă de studiu în comunicare, la Tennessee State University, o prestigioasă instituție de învățământ superior pentru afro-americani.
Miss Black Tennessee a aruncat în aer audiențele
Oprah avea 17 ani când a debutat în media, la postul local de radio al universității. La 18 ani a câștigat concursul de frumusețe „Miss Black Tennessee”. A fost prima femeie de culoare care a prezentat știrile tv din Nashville. În 1974, când avea 20 de ani, iubirea nefericită pentru un bărbat însurat a adus-o în pragul sinuciderii. În 1976 s-a mutat la televiziunea din Baltimore, coprezentatoare a știrilor de la ora 6:00, iar în august 1978 a fost recrutată să fie gazda show-ului „People Are Talking” („Oamenii vorbesc”).
În 1983, Oprah a preluat, ca unică prezentatoare, show-ul de dimineață, de o jumătate de oră, al stației WLS-TV din Chicago. Emisiunea „AM Chicago” avea audiență slabă, dar, în numai câteva luni, a depășit cel mai popular talk-show din oraș. Matinalul a fost denumit apoi „The Oprah Winfrey Show”, extins la o oră și difuzat la nivel național începând cu 8 septembrie 1986. Prima temă dezbătută în acest format a fost „Cum să te măriți cu bărbatul potrivit”. În scurt timp, audiența s-a dublat, strivind popularitatea altor show-uri tv cu tradiție în SUA.
În 1985 s-a remarcat și ca actriță cu rolul din filmul „The Color Purple” („Culoarea purpurie”), regizat de Steven Spielberg, rol pentru care a fost nominalizată la Oscar. În anii ’90, show-ul a renunțat la modelul tabloid pentru a ataca subiecte delicate, ca abuzul de droguri, cancerul, deviațiile sexuale și convingerile religioase.
Nu e lesbi, a avut mulți iubiți
După ani tulburi ai tinereții, cu mulți iubiți și multe droguri, recunoscuți și asumați, viața personală a lui Oprah a început să se așeze. Din 1986 este împreună cu Stedman Graham, fost jucător de baschet și actual director de PR, relație care durează și în prezent. Fără niciun act oficial. Singurul zvon negativ legat de povestea lor a fost că Oprah l-ar fi împușcat în 1999 pe Graham în zona intimă, după ce l-ar fi prins în pat cu hairstilista sa, zvon care însă nu s-a confirmat...
Controverse aprinse a iscat relația caldă dintre Oprah și Gayle King, prietena sa cea mai bună și editor al revistei „O”, condusă de Oprah. După ce Gayle a declarat public că, dacă Oprah ar fi bărbat, s-ar mărita cu ea, presa s-a întrebat dacă nu cumva între ele nu e mai mult decât o simplă prietenie. Oprah a infirmat zvonurile, argumentând că, dacă ar fi lesbiană, nu s-ar sfii deloc să recunoască.
CIFRELE succesului