de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Defileul Dunării, cel mai lung din Europa
Cel mai lung defileu natural din Europa se întinde pe 147 de kilometri, de la Baziaș până la Porțile de Fier. Zona unde Dunărea taie Carpații este magnifică, unică prin grandoarea configurației sale. O succesiune de bazinete depresionare ce alternează cu clisuri, în Cazanele Mari și Mici lățimea fluviului încorsetându-se pe alocuri până la 150 de metri. Din Orșova se poate ajunge la Cazanele Dunării cu mașina, mergând spre Moldova Nouă, Eșelnița și Dubova, iar după 25 de kilometri se intră în defileu. Se poate ajunge și cu barca, într-un program regulat, cu plecări din Orșova.
Nu ratați sub nicio formă chipul lui Decebal dăltuit în stâncă, cea mai mare statuie din Europa: are cu doar șase metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt metri mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea legendarului Colos din Rhodos. Nu departe de statuia lui Decebal se găsește Mănăstirea Mraconia, parcă răsărind din fluviu, ridicată pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor, întrucât, din cauza faptului că defileul este foarte îngust, nu puteau trece simultan două vase. Un obiectiv important de văzut este Peștera Ponicova, cea mai mare peșteră din clisura Dunării, săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, fiind parțial inundată după realizarea lacului de baraj. Galeriile sale însumează 1.660 de metri și străbat Ciucaru Mare, ieșind apoi în Dunăre. În apropiere de Cazanele Mici, pe malul sârbesc al Dunării, se află de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială numită Tabula Traiana, fixată în piatră, pe ea fiind înfățișați doi delfini plutind și un vultur pe cer. Figurinele sunt sculptate în relief, în timp ce scrisul este cioplit în piatră: „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, spărgând munţii, a durat drum de-a lungul fluviului”.
În zonă se găsesc locuri de cazare în cabane și în pensiuni, cu prețuri între 100 și 150 de lei pe cameră. Mâncarea are influențe sârbești, dar bineînțeles nu se neglijează nici gustul unic românesc, iar felurile cele mai consumate sunt cele din pește