de Raluca Grințescu
Yoga este o practică a minţii şi a trupului, care îmbină exerciţii de întindere cu respiraţia controlată şi relaxarea. Cele mai multe beneficii aduse de yoga sănătăţii se referă la diminuarea considerabilă a efectelor stresului, reducerea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea funcţionării inimii.
Principalele componente ale diverselor forme de yoga sunt:
- Poziţiile. Numite şi posturi, se referă la o serie de mişcări menite să crească forţa şi flexibilitatea corpului. Poziţiile variază de la ipostaze care permit relaxarea totală până la posturi dificile, extrem de provocatoare, ce întind la maximum limitele fizice;
- Respiraţia. Controlul respiraţiei este o parte esenţială a practicii yoga. Respiraţia este considerată a fi energie vitală, ce poate fi direcţionată de oameni în sensurile corecte, astfel încât să se obţină o linişte mentală necesară.
Poziţii
1. Încrucişarea simplă a picioarelor (Sukhasana)
Staţi în şezut pe o saltea specială de yoga, cu genunchii îndoiţi, cu picioarele încrucişate şi cu palmele deschise, poziţionate pe genunchi. Menţineţi coloana vertebrală cât mai dreaptă, apoi împingeţi-vă cu forţă pe oasele care vă susţin trupul pe suprafaţa solului. Închideţi ochii şi inspiraţi adânc, apoi expiraţi cât mai lent. Această poziţie de bază a practicii yoga vă ajută să vă îmbunătăţiţi flexibilitatea spatelui şi să vă eliberaţi de stres.
2. Poziţia pisicii
Aşezaţi-vă pe saltea cu faţa spre sol, sprijindu-vă în palme (cu mâinile întinse) şi în genunchi. Aveţi grijă ca palmele să se afle chiar în dreptul umerilor, iar genunchii, perfect aliniaţi cu şoldurile. Încercaţi să vă distribuiţi greutatea în mod egal pe fiecare braţ, ţinând degetele depărtate. Inspiraţi şi arcuiţi-vă spatele în sus, aducând bărbia cât mai aproape de piept. Descrieţi mental senzaţiile întinderii care se resimt din zona gâtului până la capătul inferior al coloanei vertebrale. Pe măsură ce expiraţi, arcuiţi-vă spatele în jos şi ridicaţi bărbia cât mai sus. Repetaţi mişcarea de câteva ori, până simţiţi cum s-a relaxat coloana vertebrală şi pieptul s-a detensionat.
3. Poziţia copacului
Excelentă pentru redobândirea echilibrului corporal, poziţia copacului presupune să staţi în picioare, cu trupul cât mai drept. Împreunaţi-vă palmele ca şi cum aţi rosti o rugăciune şi ridicaţi-le deasupra capului. Lăsaţi toată greutatea corpului pe piciorul drept, apoi ridicaţi şi îndoiţi genunchiul stâng şi sprijiniţi talpa piciorului pe coapsa piciorului drept. Menţineţi poziţia timp de 30 de secunde, apoi repetaţi mişcarea cu celălalt picior. Poziţia copacului întinde corpul pe întreaga sa lungime, de la nivelul călcâielor până în vârful degetelor mâinilor, ajutând totodată la îmbunătăţirea flexibilităţii corpului.
Motto-ul de azi
„Yoga nu-ţi propune exerciţii care să te vindece de suferinţe, ci îţi propune suferinţele ca exerciţii“ (Gavriil Stiharul, poet)