Main menu

header

de Raluca Grințescu

Săptămâna trecută v-am prezentat primele trei exerciții pentru începători. Acum urmează alte trei poziții care vă va ajuta să vă acomodați în practica yoga.

4. Poziţia câinelui cu aplecare în faţă

531 20 1În această poziţie de yoga, corpul practicantului formează un V inversat cu solul. Din picioare, poziţionaţi-vă palmele întinse în jos pe saltea, ţinând mâinile perfect întinse şi la o distanţă mică de şolduri. Sprijiniţi-vă în genunchii paraleli cu şoldurile, apoi expiraţi pe măsură ce vă ridicaţi genunchii de pe saltea şi vă îndreptaţi şoldurile şi posteriorul către tavan. Menţineţi tălpile perfect lipite de sol şi capul orientat în jos, între membrele superioare şi în linie cu acestea. Priviţi-vă abdomenul şi rezistaţi în această poziţie timp de cinci-zece cicluri de respiraţie. Important este să reuşiţi să vă menţineţi coloana vertebrală perfect dreaptă!

5. Poziţia copilului (balasana)

531 20 2Una dintre cele mai plăcute posturi de yoga este „poziţia copilului”, care aminteşte de poziţia fătului în pântecele mamei. Atunci când vă simţiţi foarte stresaţi, vă puteţi relaxa în această ipostază foarte plăcută din punct de vedere fizic. Din poziţia câinelui cu aplecare în faţă, reveniţi la sprijinul pe genunchi şi lipiţi-vă posteriorul de partea din spate a picioarelor, până când atingeţi genunchii cu pieptul. Lăsaţi-vă umerii în jos şi întindeţi mâinile în faţă cât puteţi de mult, apoi respiraţi adânc şi relaxaţi-vă atât cât aveţi nevoie. Poziţia copilului este benefică şi pentru întinderea spatelui şi atenuarea durerilor de la acest nivel, putând fi pusă în practică de orice începător, de orice vârstă, fără riscuri.

6. Poziţia puiului de porumbel

531 20 3Poziţia puiului de porumbel este tot o postură yoga pentru începători. În timp ce staţi pe saltea cu sprijin în braţe şi în genunchi (chipul spre sol), mutaţi-vă genunchiul drept între mâini, cu talpa orientată în sus. Ca şi cum aţi executa o fandare, întindeţi cât mai mult piciorul stâng în spate, ţinând genunchiul şi talpa bine lipite de sol. Aplecaţi-vă trupul către genunchiul drept cât puteţi de mult şi sprijiniţi-vă în cot dacă este prea solicitant. Inspiraţi şi expiraţi lent de cinci ori. Înainte să repetaţi mişcarea cu celălalt picior, apăsaţi-vă pe piciorul stâng cu toată forţa, pentru întinderea muşchilor tălpii.

Beneficiile yoga pentru sănătate

  • Diminuarea stresului - efect dovedit de numeroase studii, care au mai descoperit şi o îmbunătăţire a stării de spirit şi a stării generale de bine;
  • Îmbunătăţirea formei fizice - prin această practică, echilibrul trupesc se restabileşte, cresc flexibilitatea corporală, acurateţea mişcărilor şi forţa fizică;
  • Controlul afecţiunilor cronice - yoga ajută la reducerea factorilor de risc pentru boli cardiace, depresie, durere cronică, anxietate sau insomnie.

Motto-ul de azi

„Nu există decât un singur templu cu adevărat viu, şi acela este de fapt templul care se află în noi înşine“ (Sri Swami Satyananda Saraswati, cel mai mare guru indian din lume)