de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică,mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Ocna Șugatag, „leac” unic pe continent
Staţiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la poalele Munților Țibleș și Gutin, munți tineri vulcanici, la o altitudine de 490 m, pe DN 18 Baia Mare - Ocna Șugatag, la o distanță de 20 km de municipiul Sighetul Marmației. Localitatea este menţionată documentar pentru prima dată în 1355, fiind un important loc de extragere a sării. Odată cu încetarea exploatării, apele s-au infiltrat şi au provocat prăbuşirea tavanului minei şi astfel au apărut lacurile cu apă sărată, iar Ocna Şugatag a schimbat „blestemul sării” pe profitul obţinut din turism. Cel mai adânc este Tăul fără Fund, care are 33 de metri, însă atracţia este Lacul Gavril, care, deşi are o adâncime de „doar” 30 de metri, este singurul lac antropomorfic de pe continent și cel mai mare lac antroposalin din România, cu o suprafaţă de 2,35 hectare. Pe lângă dimensiune, una dintre ciudăţeniile prin care Lacul Gavril atrage este un strat de apă dulce de la suprafaţa sa, care face posibilă vieţuirea peştilor. Imaginea pasionaţilor care pescuiesc de pe ponton sau din barcă într-un lac cu apă sărată, aparent o anomalie, îi intrigă pe turişti, însă este doar o altă particularitate care creşte gradul de fascinaţie al Lacului Gavril. Oamenii de aici au înţeles repede că singura lor şansă de a-şi face traiul mai dulce este... sarea. Aşa s-a transformat comuna maramureşeană dintr-o salină într-o cochetă oază de sănătate. Astăzi, aici există trei hoteluri, un motel, două cabane şi 24 de pensiuni turistice. Alături de apele minerale sodice şi clorurate, climatul specific de depresiune intramontană cu veri răcoroase şi ierni reci constituie un factor de cură important. La Ocna Şugatag se tratează afecţiunile reumatismale degenerative şi abarticulare, afecţiuni neurologice periferice (pareze, sechele după polineuropatii), afecţiuni ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicite). Baza de tratamant din Ocna Şugatag permite efectuarea unor băi calde în cadă, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie şi masaj medical.
Cei 4.000 de localnici din Ocna Şugatag trăiesc din găzduirea celor peste 25.000 de turişti care îi vizitează în fiecare an