Main menu

header

532 24 1de Silviu Ghering

Cine nu cunoaște emoționanta poveste a modestei fete de la mănăstire, care devine guvernanta celor șapte copii ai severului căpitan Von Trapp? Cine nu-și amintește cu câtă răbdare și pricepere le deschide Maria gustul pentru muzică? Cine nu-și amintește minunatele cântece ale filmului, nemuritorul „Do-re-mi”? Paradisul în care căpitanul Von Trapp își găsește o neașteptată nouă soție, iar copiii, o incredibilă nouă mamă, este amenințat de naziști, iar familia trebuie să se refugieze în Elveția... Aceasta este povestea din neuitatul „Sunetul muzicii”, regizat de Robert Wise în 1965. Acum 50 de ani. Jumătate de secol. Care nu i-a știrbit cu nimic savoarea și candoarea. Un film care a trecut prin mai multe generaţii cu aceeaşi prospeţime şi cu acelaşi succes de casă.

Difuzat în peste 500 de săli de cinema

532 24 3„Sunetul muzicii” a sărbătorit jumătate de secol de la lansare cu o versiune restaurată a filmului, care a fost proiectată în deschiderea festivalului de film „Classic Film Movies”, organizat între 26 și 29 martie de cunoscutul post de televiziune TCM (Turner Classic Movies). Twentieth Century Fox va derula, pe tot parcursul anului, o campanie de celebrare a filmului, unul dintre evenimentele principale fiind lansarea, la 10 martie, a unei ediții aniversare a filmului, pe cinci DVD-uri, care conțin, pe lângă varianta restaurată a peliculei, 13 ore de material auxiliar, inclusiv un nou documentar, „The Sound of City: Julie Andrews Returns to Salzburg”. Totodată, varianta restaurată a filmului va fi proiectată în peste 500 de cinematografe din Statele Unite ale Americii până la sfârșitul lui august.

Al patrulea musical din istoria filmului

532 24 2„Sunetul muzicii” se numără printre musicalurile care au adus cele mai mari încasări din toate timpurile. Pe lângă cele cinci Premii Oscar (plus cinci nominalizări) și cele două Globuri de Aur (plus două nominalizări) din 1966, coloana sonoră, care include cântece celebre precum „My Favourite Things” și „Edelweiss”, este una dintre cel mai bine vândute din toate timpurile, fiind premiată cu 12 Discuri de Platină. De la premieră până astăzi, filmul a fost și a rămas unul dintre cele mai populare musicaluri, cu încasări de 323 de milioane de dolari și cu un album de melodii vândut în mai mult de 10 milioane de exemplare, tradus în cinci limbi de circulație internațională. Institutul American de Film (American Film Institute - AFI) plasează „Sunetul muzicii” pe locul 4 în ierarhia celor mai bune musicaluri din istoria cinematografiei, după „Cântând în ploaie” (1952), „Poveste din Cartierul de Vest” (1961) și „Vrăjitorul din Oz” (1939).

Filmat în orașul lui Mozart

532 24 4„Sunetul muzicii” a fost realizat în decoruri naturale, în oraşul austriac Salzburg, iar locurile de filmare au devenit obiective turistice importante. Regizorul Robert Wise și-a dus întreaga echipă în orașul în care s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart, unde timp de 11 săptămâni s-au filmat scenele de exterior atât în orașul medieval, cât și în peisajul din împrejurimi, pentru autenticitatea atmosferei. În schimb, întrucât nu s-a putut lucra în interiorul mănăstirii de maici, s-a recurs la o minuțioasă reconstituire în studiourile „20-th Century Fox”. Autoritățile administrative din Salzburg au pregătit, în cinstea aniversării, o serie de festivităţi care, cu siguranţă, vor atrage în această vară şi mai mulţi vizitatori în a doua destinație turistică a Austriei, după Viena.

Maria și Von Trapp, în al optulea deceniu de viață

Cu ocazia semicentenarului, istoricul de film Robert Osborne a organizat o sesiune de întrebări şi de răspunsuri cu celebrii actori Julie Andrews (80 de ani) şi Christopher Plummer (85 de ani), cei care au interpretat rolurile Mariei și căpitanului Von Trapp în superproducția din 1965.

Doi artiști extraordinari, care, după filmările din 1965, au rămas buni prieteni. Prieteni de cursă lungă, fiecare cu căsătorii de cursă lungă...

Julie Andrews nu mai poate cânta, dar scrie

532 24 5În 1965, Julie era căsătorită de șase ani cu designerul Tony Walton, cu care are o fiică, Emma. Doi ani mai târziu însă mariajul lua sfârșit și era urmat, în 1969, de un al doilea, „beneficiarul” fiind regizorul Blake Edwards, alături de care Julie a rămas până la moartea acestuia, la 15 decembrie 2010... Cu Blake, Julie are cinci copii, care au „îmbogățit” familia cu nouă nepoți și trei strănepoți. Astfel că Julie a avut destule ocazii să „transfere” în viața de zi cu zi o bună parte din îndatoririle și calitățile talentatei bone Maria. Azi, la aproape 80 de ani, Julie scrie cărți pentru copii împreună cu fiica sa din prima căsătorie, Emma, și este, după cum spune chiar ea, „mai ocupată ca niciodată. Trăiesc o perioadă extraordinară a vieții mele. Am niște copii minunați, niște nepoți minunați, o familie minunată, pe care realmente o ador! N-aș putea cere mai mult!”.

Nominalizată la Oscar cu „Sunetul muzicii”, dar premiată pentru rolul din „Mary Poppins”, Julie a avut un moment greu în 1977, când şi-a pierdut faimoasa voce de patru octave, din cauza unei intervenţii chirurgicale la gât: „La acel moment am crezut că voi muri, eram convinsă că vocea mea e tot ceea ce sunt eu..., dar până la urmă se pare că nu e chiar așa, mai am destule de dăruit”.

Christopher Plummer, cucerit iremediabil de Austria și... de austriece!

532 24 6De partea cealaltă, Christopher Plummer, canadian prin naștere (13 decembrie 1929, Toronto, Ontario, Canada), are trei căsnicii la activ. Pe vremea căpitanului Von Trapp, era deja la a doua, cu ziarista Patricia Lewis, după ce divorțase de actrița Tammy Grimes, cu care are o fiică, Amanda. În 1967 s-a despărțit și de Patricia, pentru a-și găsi perechea în dansatoarea și actrița britanică Elaine Taylor, cu care este însurat din 1968!

În ceea ce privește rolul din „Sunetul muzicii”, Christopher Plummer a fost multă vreme... „terorizat” de obsesia că Von Trapp va fi „marca” sa pentru toată cariera, că va fi categorisit drept un actoraș dulceag și simpluț, plăcut, dar limitat. „Nu mi s-a părut că e cel mai bun rol al meu. Am vrut chiar să scap cu orice preț de imaginea perfectului căpitan Von Trapp. Mi se părea o dulcegărie desuetă. Acum însă îl privesc cu un enorm respect. «Sunetul muzicii» este un film extraordinar despre niște timpuri extraordinare, din păcate, în sens negativ, afectate grav de nazism”, s-a întors Christopher la 180 de grade după 50 de ani de la filmările din Austria. Țară care l-a impresionat foarte mult, mai ales „din cauza”... austriecelor! „Cea mai frumoasă amintire de la filmări este legată de Austria. Mă bucur că am cunoscut această țară deosebit de frumoasă. Și pe multe austriece, credeți-mă, foarte frumoase și ele!”, a glumit (serios?) actorul cu umorul său caracteristic.

La 27 martie anul acesta, Christopher Plummer şi-a lăsat amprentele mâinilor şi picioarelor în faţa celebrului „TCL Chinese Theatre” de pe Hollywood Walk of Fame, într-o ceremonie care a marcat împlinirea unei jumătăți de secol de la lansarea filmului. Graţie victoriei sale de la Gala Premiilor Oscar din 2012, la 82 de ani, pentru rolul din „Novicii” („Beginners”), „Von Trapp” a devenit cel mai în vârstă actor din lume care a câştigat trofeul.

Cinci Premii Oscar a câştigat „Sunetul muzicii” în 1966: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai bună muzică

323 de milioane de dolari au fost încasările filmului, care a fost realizat cu un buget de 8 milioane de dolari

Musicalul va fi pus în scenă la Galaţi!

Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați are un proiect ambițios: va monta povestea tandră și emoţionantă, tensionată şi foarte muzicală a familiei Von Trapp. „Sunetul muzicii” made in Romania. „După celebritate, am crezut că vor fi de plătit nişte drepturi de autor considerabile, dar nu se ridică deloc la sume fantastice, este chiar un preţ de maxim bun-simţ, 5.000 de euro, pentru acceptul de a putea juca musicalul la Galaţi pentru doi sau chiar trei ani. Conform calendarului nostru obișnuit, cu alternarea altor spectacole, aceasta înseamnă cel puțin 20 de spectacole pentru gălăţeni. Nici nu m-am aşteptat să fie doar atât, încât să ne fie accesibil şi nouă. Am făcut toate demersurile și aşteptăm să semnăm contractul”, a devoalat surpriza managerul teatrului, Teodor Niţă.

Familia Von Trapp a existat cu adevărat

Maria Franziska von Trapp, ultima supraviețuitoare a familiei austriece Von Trapp, a cărei fugă din fața amenințării naziste a fost prezentată în „Sunetul muzicii”, a murit din cauze naturale în casa sa din Vermont, SUA, la 18 februarie 2014. Avea 99 de ani! Maria era unul dintre membri fondatori ai grupului muzical Trapp Family Singers și al treilea dintre cei șapte copii ai baronului Georg von Trapp din prima sa căsătorie. În realitate, a doua soție a baronului, Maria Kutschera von Trapp, interpretată de Julie Andrews în filmul din 1965, era căsătorită de ani buni cu baronul Von Trapp când familia a fugit din Austria pentru a scăpa de naziști. Îi dăruise deja acestuia alți doi copii și era însărcinată cu al treilea. Maria a scris o carte despre saga acestei familii, care a reprezentat apoi sursa de inspirație pentru două filme în Germania, un musical pe Broadway și filmul produs la Hollywood. Familia Von Trapp a fugit din Austria după anexarea nazistă din 1938 și s-a stabilit în statul american Vermont în 1942. Trapp Family Singers a susținut ultimul concert în 1956, în SUA.

Ce fac acum „copiii“

532 24 7Liesl

Charmian Carr (72 de ani)

A câștigat rolul în dauna tinerelor speranțe Geraldine Chaplin, Patty Duke, Mia Farrow, Lesley Ann Warren și Sharon Tate. A renunțat la actorie în 1967, pentru a se dedica rolului de mamă pentru cele două fiice pe care le-a avut cu Jay A. Brent, cu care se căsătorise la 21 mai acel an și de care a divorțat în 1991. Nu s-a mai recăsătorit. A scris două cărți, „Pentru totdeauna Lisel” și „Scrisori pentru Liesl”. Conduce o firmă de design interior, la care, printre alte nume din showbiz, a apelat și Michael Jackson, fan declarat al filmului care a făcut-o cunoscută pe Charmian.

Friedrich

Nicholas Hammond (65 de ani)

A studiat literatura engleză la „Princeton” și a continuat să filmeze. Cel mai cunoscute producții în care a jucat sunt „Deturnarea” („Skyjacked” - 1972), „20.000 de leghe sub mări” („20.000 Leagues Under the Sea” - 1997), „Ultimul țărm” („On The Beach” - 2000), „Crocodile Dundee în Los Angeles” - 2001, „Pericol invizibil” („Stealth” - 2005), dar mai ales serialele „Om bogat, om sărac” („Rich Man, Poor Man” - 1976), „Uimitorul om-păianjen” („The Amazing Spider-Man” - 1977), „Falcon Crest” (1981), „Verdict crimă” („Murder, She Wrote” - 1984), „Flipper” (1995). În prezent trăiește în Australia, unde este actor, scenarist și regizor.

Louisa

Heather Menzies (65 de ani)

Și-a continuat cariera, cu precădere în seriale („S.W.A.T.”, „Vegas”, „Captain America”, „Bonanza”) și în producții de televiziune. Dintre filmele în care a jucat, cel mai cunoscute sunt „Hawaii” (1966) și „Piranha” (1978). În 1974 s-a căsătorit cu regretatul actor Robert Urich, căruia i-a fost alături până la decesul său prematur, la numai 56 de ani, în 2002.

Kurt

Duane Dudley Chase (64 de ani)

A mai jucat doar într-un episod din serialul western „Marea vale” („The Big Valley”), în 1969, după care s-a „înrolat” ca pădurar în United States Forest Service, a urmat cursurile universităților California și Alabama, încheiate cu un master în geologie. Trăiește în Seattle și proiectează soft pentru geologi și geofizicieni. Este căsătorit cu Petra Maria, o asistentă medicală născută în Hamburg, Germania.

Brigitta

Angela Cartwright (62 de ani)

Și-a făcut debutul cinematografic la... 3 ani, în faimoasa peliculă „Cineva acolo sus mă iubește” („Somebody Up There Likes Me”), ca fiica neuitatului Paul Newman. Talentul a distribuit-o într-o mulțime de seriale, culminând cu „Pierduți în spațiu” („Lost in Space”), în același an cu „Sunetul muzicii”, 1965. La 12 ani era deja o vedetă a Hollywoodului. S-a măritat în 1976, a crescut doi copii, a renunțat la actorie, dar a devenit foarte activă și cunoscută în... arta fotografică, despre care a scris numeroase articole în diferite reviste. A produs o linie originală de haine casual pe care erau imprimate fotografii ale unor picturi făcute chiar de ea. În octombrie 2014 și-a lansat cartea „Styling the Stars: Lost Treasures from the Twentieth Century Fox Arhiva”, care oferă o privire exclusivă în interiorul arhivelor Twentieth Century Fox Studio, cu fotografii nemaivăzute până atunci, din spatele ecranului.

Marta

Debbie Turner (58 de ani)

La scurt timp după „Sunetul muzicii” a părăsit industria cinematografică pentru a-și continua școala. A ales apoi sportul, fiind o foarte bună schioare. A suferit o accidentare care a dus la înlocuirea genunchiului drept și a trebuit să abandoneze sportul de performanță. Azi are o afacere în designul floral, în Minnesota, și cea mai mare bucurie a sa a fost când i s-a cerut să furnizeze aranjamentele florale pentru o nuntă în Salzburg, chiar în palatul care a inspirat decorurile din „Sunetul muzicii”.

Gretl

Kym Karath (56 de ani)

Născută într-o familie de greci sub numele de Anthea Karathanasis, a fost „retușată” la Kym Karath chiar de tatăl său pentru lumea filmului. În care a intrat de la 3 ani, în „Muntele lui Spencer” (1963), cu Henry Fonda și Veronica Cartwright, sora mai mare a „surorii” Brigitta din „Sunetul muzicii”, Angela Cartwright. Era gata, gata să se înece în scena bărcii, pentru că nu știa să înoate, și de atunci urăște apa! Considerată de Julie Andrews „cea mai uimitoare și superbă copie a lui Marlyn Monroe”, s-a căsătorit la 26 de ani și a născut un băiat cu dizabilități în 1991, pentru care a renunțat la actorie și s-a dedicat sprijinirii persoanelor cu nevoi speciale.