de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Cascada Bigăr, cea mai frumoasă din lume!
De când a fost numită în 2013 cea mai frumoasă cascadă din lume de prestigioasa publicație online „The World Geography”, Cascada Bigăr a devenit un „must see” pentru toată lumea care vizitează Cheile Nerei din județul Caraș-Severin. O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte se potriveşte perfect pentru Cascada Bigăr. Fotografiile cu cascada au devenit virale pe internet, iar faimoasa publicaţie „Huffington Post” a numit-o „un loc magic, desprins parcă din basme”. La Cascada Bigăr se poate ajunge pe Drumul Naţional 57B Anina - Poneasca - Valea Minişului spre Bozovici. Nu ajungeți la Bozovici, vă opriți în rezervaţia naturală care cuprinde și Izbucul Bigăr (Izvorul Bigăr), arie inclusă în Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița. Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul de „izbuc”), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei. După circa 200 de metri, apa izvorului, foarte bogată în calcar, se varsă în Râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă peste un tuf calcaros de aproximativ 9-10 metri înălţime, acoperit integral de muşchi. Cascada Bigăr. Care se află fix în locul în care paralela 45 latitudine nordică străbate România. De altfel, paralela 45 este mult mai bine semnalizată faţă de cascadă, aşa că, dacă ratați indicatorul pentru Cascada Bigăr, vă puteţi orienta mai uşor după cel pentru paralelă. De la cascadă mai puteţi urca puţin până la Izbucul Bigăr, iar în apropiere se află şi Păstrăvăria Miniş. Urcușul se face pe o potecă stâncoasă, aflată pe marginea Râului Bigăr. Un podeţ de lemn traversează râul, apoi o scară duce la grotă. Toate sunt foarte aproape de cascadă, la nici zece minute de mers pe jos. Și merită cu prisosință efortul și timpul acordat!
La 15 km, pe un drum secundar spre comuna Eftimie Murgu, se găsesc morile de apă de la Rudăria, un complex mulinologic inclus în Patrimoniul UNESCO, cel mai mare parc cu mori de apă din sud-estul Europei, întins pe o distanţă de 3 km