de Raluca Grințescu
O maiestuoasă frumuseţe se ascunde în unirea respiraţiei cu mişcarea. Cu tehnica de respirație Ujjayi Pranayama puteți deschide o poartă spre resurse de energie fără limită.
Rostiți tonul cu gura închisă
Aşezați-vă şi stați cu spatele drept, cu ochii închişi. Respirați calm: inspirați lung pe nas şi expirați la fel de lung pe gură. Odată cu expiraţia pronunţați „HHHAAA”. Apoi închideți gura în momentul expirației. Lăsați laringele nemodificat şi rostiți tonul cu gura închisă. Fiți atenți ca sunetul să se formeze în zona laringelui şi nu în cavitatea nazală. Acum păstrați aceeaşi conformaţie a gâtului şi în momentul inspiraţiei. Şi aici vei produce acelaşi sunet ca un vâjâit de vânt sau freamăt de valuri. Începeți acum să egalizați inspiraţia cu expiraţia. Modulați sunetul, calitatea şi tempo-ul astfel încât ele să devină identice. Veți constata că expiraţia este în mod natural mai lungă şi mai puternică. De aceea este nevoie să vă prelungiți şi să accentuați inspiraţia. Aceasta este o primă tehnică de prelungire a respiraţiei.
Se eliberează energia
Simțiți-vă pulsul. Inspirați pe durata a circa trei până la cinci bătăi de inimă şi expirați la fel de lung. Astfel se produce o a doua prelungire a respiraţiei. De data aceasta nu numai pe durata expirației, ci şi a inspiraţiei. Acum ridicați cu inspiraţia braţele şi cu expiraţia lăsați-le să cadă. Cea de-a treia extensie a respiraţiei se produce prin antrenarea mişcării (vinyasa). Lăsați-vă mâinile în poală în timp ce respiraţia rămâne neschimbată şi simțiți efectele ei. Prin extinderea respiraţiei se eliberează energia (prana). Poate o simţiți în dosul gâtului (laringe) ca pe un uşor gâdilat. Pe măsură ce exersați, calitatea respiraţiei dumneavoastră va deveni tot mai subtilă, şi astfel veți percepe mai bine aspectul ei energetic.
Concentrați-vă acum asupra punctului de cotitură între inspiraţie şi expirație. Fiți atenți să nu faceți pauză, oricât de mică, în acest punct. Cel mai important pentru un flux energetic neîntrerupt este ca laringele să rămână deschis pe toată durata execuţiei. Acum deschideți uşor ochii, lăsați respiraţia să curgă şi respirați din nou normal. Desigur este nevoie de un pic de exerciţiu până veți atinge acest nivel calitativ al respiraţiei şi în timpul practicii asanelor.
Ajută la curățarea plămânilor
Se spune că yoghinii reuşesc să topească zăpada cu ajutorul respiraţiei ujjayi. Căldura este primul efect sesizabil după executarea acestei tehnici. Pe măsura practicii, energia va deveni mai subtilă. Astfel veți fi în stare de eforturi fizice imposibile cu cea mai mare uşurinţă. Ujjayi Pranayama este numită adesea şi „respiraţia victorioasă”. Ea vă dă energia să stăpâniți orice asana. Energia astfel acumulată poate pune direct corpul în mişcare. Şi din punct de vedere fiziologic, Ujjayi Pranayama este o tehnică foarte preţioasă. Respiraţia pe nas umezeşte aerul, îl temperează şi îl curăță de particule. Prin Ujjayi Pranayama respirați aer curat. Sunetul ujjayi produce o uşoară vibraţie a traheei, ceea ce activează bronhiile şi cilii traheali, ajutând astfel la curăţirea plămânilor. În timpul respiraţiei normale, presiunea asupra bronhiilor prin intermediul expirației este mult prea slabă. Ujjayi Pranayama exercită şi pe durata expirației o anumită presiune asupra bronhiilor. Aceasta previne colapsul bronhiilor, chiar şi al celor mai mici. Astfel se produce prelungirea respiraţiei, deoarece în plămân rămâne mai puţin aer rezidual. Această tehnică este salutară mai ales pentru cei care suferă de afecţiuni obstructive ale căilor respiratorii, precum astmaticii.
Motto: „Unde merge mintea, merge și prana!“ (Yoga Shastra)