de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Stăpânul Inelelor a mutat FOCUL VIU în Vrancea!
Unică nu numai în țară, ci și în Europa, rezervația naturală FOCUL VIU de la Andreiașu de Jos este prima rezervație naturală declarată în județul Vrancea încă din 1967 și ulterior reconfirmată prin Legea nr. 5/2000 privind amenajarea teritoriului național. Aria naturală, cu o suprafață de 12 hectare, se află în partea centrală a județului Vrancea, în Subcarpații de Curbură, la o altitudine de 500 m, pe malul vestic al Râului Milcov, în dreapta drumului comunal ce leagă localitatea Andreiașu de Jos de Andreiașu de Sus, imediat sub limita inferioară a pădurii de brazi. Este cel mai extins câmp de „focuri vii” din România atât ca întindere, cât și ca debit de metan - 50 tone/an, zonă în care gazele naturale se autoaprind și poate fi ușor vizitată datorită infrastructurii de acces. Altitudinea relativă (distanță măsurată pe verticală din albia Milcovului) este de 65 de metri.
Flăcări „dansatoare” cu veleități mistice
Urcând scările de acces se ajunge ușor la suprafața înconjurată de un zid de piatră, unde, prin fracturile scoarței terestre, gazele naturale ard cu flăcări multicolore. Focurile nestinse sunt legate de zona de fracturi Cașin-Bisoca, zonă care facilitează ieșirea la suprafață a gazelor emanate de acumulările de hidrocarburi din subsol. Numărul locurilor de ieșire a hidrocarburilor nu este fix, ele se schimbă pe măsură ce apar noi orificii sau se închid altele. Flăcările cu înălțimi de circa 40-50 cm nu impresionează ziua, dar noaptea spectacolul este feeric, focurile „dansatoare” capătă veleități mistice impresionante, și nu puțini sunt cei care, dacă au citit sau au vizionat poveștile lui Tolkien din „Stăpânul Inelelor”, au avut impresia că se află în ținutul fantastic din Mordor.
Căile de acces sunt DN 2M Focșani - Odobești - Andreiașu de Jos și, în continuare, după traversarea podului peste Milcov, drumul comunal spre Andreiașu de Sus. Coordonatele GPS ale câmpului de „focuri vii“ sunt: N45 45.042 / E26 49.986