de Oana Toma
La 22 noiembrie 2015 s-au împlinit 52 de ani de la faimosul asasinat împotriva președintelui american John Fitzgerald Kennedy. S-a întâmplat în câteva secunde, însă dezbaterile privind moartea sa durează de decenii. Cine este responsabil pentru uciderea lui Kennedy? S-au vehiculat mai multe teorii, de la o conspirație internă a CIA la una externă, a lui Fidel Castro și a prietenilor săi de la Kremlin.
„Domnule preşedinte, ce vă iubesc oamenii din Dallas...”
Al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a fost împușcat mortal la 22 noiembrie 1963, în Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas. John Fitzgerald Kennedy și soția sa, Jacqueline, efectuau în acel moment un tur al orașului cu limuzina decapotabilă, fiind însoțiți de guvernatorul statului Texas, John Bowden Connally, și de nevasta acestuia. Pe margine, mulțimea îl aclama pe şeful statului. Cu câteva momente înainte de tragedie, soția guvernatorului tocmai îi spunea lui Kennedy cât de iubit este de oamenii din Dallas.
La ora 12:30 s-au auzit trei focuri de armă. Primul glonț și-a ratat ținta, iar oamenii prezenți au crezut că este vorba despre o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte prin spate, i-a ieșit prin gât și l-a rănit pe guvernator. Cel de-al treilea l-a nimerit în cap. A fost transportat de urgență la spital, însă rănile erau mult prea grave. Decesul său a îndoliat şi a şocat America o jumătate de oră mai târziu.
Asasinul „oficial”, ucis în fața ziariştilor!
Aşa cum au concluzionat anchetatorii din Comisia Warren (care a preluat oficial ancheta asasinatului), împuşcăturile asupra limuzinei oficiale au fost trase de la etajul şase al unui depozit de cărți, Texas School Book Depository. Expertiza balistică a două fragmente de gloanţe găsite în limuzina prezidenţială, precum şi a glonţului întreg scos din guvernatorul Connaly, a concluzionat că arma folosită a fost o carabină Mannlicher Carcano de calibru 6,5 mm, model 91/38. Tuburile goale şi arma au fost găsite la etajul şase al clădirii Texas School Book Depository.
Lee Harvey Oswald, cel care se presupune că l-a asasinat pe președinte, a fost prins în mai puțin de două ore de la atentat și a rămas autorul oficial. În cazul dovezilor care atestă vinovăţia lui Lee Harvey Oswald, Comisia Warren menţionează prezenţa amprentelor sale pe arma găsită, precum şi o fotografie în care este surprins cu carabina Mannlicher Carcano de calibru 6,5 mm, model 91/38. O anchetă ulterioară va confirma vinovăția sa, însă Oswald nu a putut fi audiat, deoarece două zile mai târziu a fost ucis. În dimineaţa zilei de 24 noiembrie, patronul unui club, Jack Ruby, s-a apropiat de acuzat în timp ce acesta era transferat la închisoare şi l-a împuşcat sub ochii poliţiştilor și al camerelor de luat vederi!
Omorât din greșeală?!
Collin McLaren, un detectiv australian, a studiat patru ani asasinarea lui JFK. El susține că George Hickey, un agent al serviciilor secrete, se afla în mașina din spatele celei prezidențiale, și acesta l-ar fi împușcat accidental pe președinte. McLaren apelează la cercetările lui Howard Donahue, care, timp de 20 de ani, a studiat momentul asasinării. Documentele au fost publicate în cartea lui Bonar Menninger „Eroare mortală: Împușcătura care l-a omorât pe JFK”. Se pare că dovezile indică faptul că Hickey nu era calificat pentru a folosi arma în dimineața asasinatului. „El era pentru prima dată în mașina care venea în urma celei prezidențiale și prima dată când deținea o armă de asalt”, a declarat McLaren. Se pare că atunci când mașina în care era s-a oprit brusc, Hickey și-a descărcat arma în mod accidental, el fiind al doilea trăgător care l-a lovit pe președinte. McLaren afirmă că arma lui Hickey avea gloanțe diferite de muniția pe care a folosit-o Lee Harvey Oswald. „Noi nu susținem că acest lucru a fost intenționat. A fost un tragic accident. Noi nu sugerăm că el a fost implicat într-o conspirație”, a spus Menninger. Însă McLaren și Menninger au afirmat că Guvernul american a acoperit implicarea lui Hickey și a serviciilor secrete.
Comunistul Oswald, țapul ispășitor al conspiratorilor
Pe de altă parte, fosta iubită a lui Lee Harvey Oswald, Judyth Vary Baker, a făcut câteva dezvăluiri într-o carte intitulată „Eu & Lee: Cum l-am cunoscut, iubit și pierdut pe Lee Harvey Oswald”. Ea spune că prietenul său era doar un ofițer de informații și că nu era vinovat de uciderea președintelui. Potrivit cărții sale, Oswald făcea parte dintr-un proiect secret de dezvoltare a unei arme biologice pentru eliminarea președintelui Cubei, Fidel Castro, prin injectarea unui microb al cancerului. Oswald i-a spus însă lui Judyth de un complot de asasinare care îl viza pe președintele Kennedy cu două zile înainte de atentat. Ea pretinde că acesta nu ar fi putut să comită crima de la postul său de lunetist din Texas School Book Depository: „Avem o mulțime de informații care spun că John F. Kennedy a fost împușcat din față”, iar Texas School Book Depository era în spatele coloanei oficiale a lui Kennedy. Judyth Baker susține că a existat o conspirație împotriva lui Oswald de la început, acuzat că este un extremist de stânga care iubește Rusia comunistă, în care, de altfel, emigrase în octombrie 1959, reîntorcându-se în SUA în iunie 1963.
Printre bănuiți: CIA, FBI, mafia și Fidel Castro
În cartea sa „Negarea plauzibilă”, Mark Lane pretinde că Howard Hunt, omul arestat în cazul „Watergate”, a fost implicat în asasinarea lui Kennedy. Acesta era responsabil cu programul CIA de pregătire a refugiaților cubanezi pentru o „revoluție” împotriva lui Castro, și astfel l-a întâlnit pe Oswald. Lane susține că Hunt s-a aflat la locul asasinatului. În cartea „Ei l-au ucis pe Preşedinte: Căutarea ucigaşilor lui John F. Kennedy”, Robert Sam Anson înaintează ipoteza conform căreia asasinarea lui Kennedy a fost rezultatul unei conspiraţii duble între CIA şi mafia americană.
O altă teorie îl vede pe Nixon, adversarul lui Kennedy în alegerile prezidenţiale, responsabil pentru asasinat. Se pare că Nixon avea legături cu mafia. Mai mult, mafia, care îşi pierduse influența din Cuba din cauza lui Kennedy, ar fi ordonat asasinarea lui. În plus, ministrul Justiţiei, Robert Kennedy, luase măsuri foarte dure împotriva crimei organizate, creând astfel un climat de antipatie față de conducerea de la Casa Albă.
Și în jurul FBI-ului planează suspiciunea de complot. Se spune că J.F. Kennedy îl presa pe Hoover să demisioneze din funcţia de şef al FBI şi de aceea Hoover a plănuit asasinarea lui. Alte voci îl indică pe Fidel Castro, care a aflat de planul pentru asasinarea sa de către CIA și a dispus uciderea lui Kennedy.
Victimă a Războiului Rece?
O altă teorie îi aparține lui James Douglass, autorul cărţii „JFK and the Unspeakable”. Acesta susține că mai multe persoane importante din Administrația de la Washington au fost cele care au ordonat asasinarea președintelui, deoarece acesta dorea să pună capăt Războiului Rece, nu să îl câștige. Și Douglass, la fel ca Judyth Baker, consideră că gloanțele nu au fost trase din clădirea Texas School Book Depository, ci din față, și că Oswald a fost găsit țap ispășitor. Douglass îl indică pe Jack Ruby drept unul dintre autorii complotului, cel care l-a angajat, de fapt, pe adevăratul asasin al lui Kennedy.
În plus, se pare că există martori oculari care au declarat că focurile de armă au venit din partea laterală a unei movile de iarbă aflată în față și la dreapta de mașina președintelui. O femeie pe nume Jean Hill confirmă că făptașul se afla pe o porțiune înălțată, cu verdeață. Alți martori au povestit că în apropiere de gardul porțiunii înălțate, la umbra copacilor, se aflau doi bărbați în uniformă de poliție care ar fi tras. Mărturie susținută și de imaginile difuzate de BBC.
Și Jim Garrison, procuror din New Orleans, a susţinut teoria conform căreia membri ai CIA, ai FBI, ai Poliţiei din Dallas, ai Serviciului Secret şi ai Guvernului au participat la o imensă operaţiune de acoperire a dovezilor.
Există și o teorie care îl prezintă drept autor moral pe vicepreședintele SUA Lindon Johnson. După asasinarea lui Kennedy, acesta a preluat, conform legii, funcţia de preşedinte, iar una dintre primele acţiuni ale sale a fost trimiterea de trupe în Vietnam. Ceea ce refuzase cu „încăpățânare” JFK...
Blestemul familiei
În presa americană s-a creat un mit numit „blestemul familiei Kennedy”, ca urmare a numeroaselor incidente care au avut loc în această familie de-a lungul timpului. Joseph P. Kennedy Senior și Rose Elizabeth Fitzgerald au avut nouă copii, cinci fete și patru băieți. Cel mai cunoscut dintre aceștia a fost președintele John F. Kennedy. Cel mai mare dintre copii, Joseph Kennedy Jr, s-a înrolat în armată ca pilot de avion și a murit în august 1944, la 29 de ani, când avionul pe care îl pilota a explodat deasupra Canalului Mânecii. Rămășițele sale nu au fost niciodată recuperate. Patru ani mai târziu, Kathleen Kennedy a murit la 28 de ani. în urma unui accident aviatic care a avut loc în Franța. Urmează asasinarea lui J.F. Kennedy. La cinci ani de la această tragedie, fratele său mai mare, Robert F. Kennedy, senator al statului New York, a fost împușcat de Sirhan Sirhan, un iordanian cu origini palestiniene, în vârstă de 24 de ani. Edward „Ted” Kennedy, ultimul născut în familia Kennedy, era cât pe ce să-și piardă viața într-un accident aviatic. El nu s-a recuperat niciodată complet de pe urma rănilor suferite. Rosemary Kennedy, al treilea copil al familiei și prima fată, s-a născut cu o boală psihică și a fost supusă unei lobotomii la 23 de ani, din „dorința” tatălui său, Joseph, care se temea de... sexualitatea expansivă a tinerei! A fost ascunsă prin internate de-a lungul timpului și a murit în 2005, la 86 de ani, într-un centru pentru persoane cu handicap din Jefferson, Wisconsin, unde a stat în ultimii 50 de ani de viață.
Trecând la nepoți, David Kennedy, fiul lui Robert F. Kennedy, a murit în 1984 în urma unei supradoze de cocaină, analgezice și medicamente antipsihotice. La 31 decembrie 1997, Michael Kennedy, un alt fiu al lui Robert F. Kennedy, a murit la 39 de ani în urma unui accident la schi. În iulie 1999, singurul fiu al fostului președinte, J.F.K. Junior, a plecat din New Jersey către Martha’s Vineyard, însoțit de soția și de cumnata sa. El a pierdut controlul avionului din cauza vizibilității reduse. Niciunul dintre cei trei pasageri nu a supraviețuit accidentului!
„Au fost doi sau mai mulţi trăgători implicaţi sau cineva care a tras cu o armă automată“ John Bowden Connally, guvernatorul Texasului în 1963
Filmul tragediei
La ora 12:30 se aud trei focuri de armă. Primul glonț își ratează ținta, iar cei prezenți cred că este vorba despre o petardă. Al doilea îl nimerește pe J.F. Kennedy în spate, îi iese prin gât și îl rănește pe guvernatorul statului Texas, John Bowden Connally, aflat pe bancheta din fața președintelui. Cel de-al treilea îl lovește pe Kennedy fix în cap.
Un jurnalist a demontat toate scenariile
Istoricul și jurnalistul Max Holland în colaborare cu foști agenți ai serviciilor secrete ale SUA au realizat o cercetare care s-a materializat într-un documentar numit „JFK: Glonţul pierdut”. Aceștia au căutat în arhive după fotografii și filmări din acea zi și au „legat” dovezi și indicii. Concluzia lor a fost că Lee Harvey Oswald a acționat de unul singur. Ceea ce ar demonta majoritatea teoriilor care au fost lansate de-a lungul timpului.
Holland se bazează pe imagini video care, deşi neclare, l-ar plasa pe asasin în locul de unde s-a constatat că s-a tras. Echipa lui Holland a studiat unul dintre cele mai faimoase filme din acea zi de 22 noiembrie 1963, cel al americanului Abraham Zapruder, comparându-l cu alte zeci de înregistrări.
În plus, Holland își sprijină teoria pe calcularea cu acurateţe a posibilităţii ca acesta să fi tras trei focuri de armă într-un interval atât de scurt de timp.
O altă teorie a echipei este aceea că în filmarea realizată de Robert Hughes se poate observa o siluetă mișcându-se la etajul şase al clădirii din care s-a tras, despre care se crede că este Oswald. Însă cadru este extrem de ceţos și imaginea nu poate duce clar la identificarea acestuia.
De asemenea, Holland spune că Oswald a tras de fapt trei focuri în 11 secunde către preşedintele american, nu în şase secunde, cum s-a crezut iniţial - stârnind interpretări asupra veridicităţii informaţiei. „Ceea ce era uşor pentru cineva cu pregătirea acestuia”, a declarat Holland. Pentru că Oswald fusese pușcaș în Marina SUA înainte de emigrarea în URSS!
Teste efectuate de FBI au demonstrat că un trăgător experimentat, așa cum era Oswald, ar fi putut trage trei focuri în cinci-opt secunde. Însă guvernatorul rănit a declarat că „au fost doi sau mai mulţi trăgători implicaţi sau cineva care a tras cu o armă automată”. Soția acestuia şi-a exprimat credinţa că soţul său a fost rănit de un glonţ venit din cu totul alt loc decât celelalte care l-au lovit pe Kennedy. În filmul lui Zapruder, capul lui JFK se mişcă de la lovitura fatală în spate, ceea ce ar demonstra că s-a tras din faţă.